Bir aslanın avlanmasını ahlaksız olarak tanımlıyor muyuz? Bir sincabın başka bir sincaba ait olan palamutu çalmasına aaa ne kadar ayıp diyor muyuz? Demek ki bu kurallar evrensel değil. Evrensel kelimesini kullanırken dikkat etmek gerek. Kütle çekimi evrenseldir. Bizim toplumlarımızın kuralları evrensel sıfatı ile anılamaz.
Peki neden bütün insanlar bu kuralları benimsemiş diye soracak olursak, bu soruda yanlış olur çünkü tarihte bazı toplumlar çalmayı ve öldürmeyi kendine kültür edinmiştir. Yağmacı toplumlar bir çok örnek getirebiliriz ama en meşhurları Vikingler.
Peki soruyu şöyle soralım, neden çoğu toplum kendi içinde öldürmeyi ve çalmayı yasak etmiştir?
Evrim diyince aklımıza bir tek biyolojik evrim gelmemeli, kültürler de benzer süreclerden geçerek bugüne ulaştı. Nasıl yaşayan her canlının bazı temel benzerlikleri varsa. Yada uçan her canlı farklı yollardan da olsa kanat edinmiş ise kültürlerin de bazı benzer yönleri vardır.
Bu benzerlikler bu örnekte öldürmenin ve çalmanın yasak olmasi gibi bir toplumu ayakta tutacak, yok olmasını engelleyecek şeyler olabilir.
Bir toplumda öldürmek kötü bir şeymiş gibi görünmezse o toplum çöker. Bugüne kalmamış olur. Aynı şey çalmak içinde geçerli. Eğer bir toplum özel mülkiyeti tanıyorsa çalmayı yasaklar yok tanımıyorsa zaten çalmak gibi bir konsept ortada kalmaz.