Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arşibalala Aşbara
Üye
3

İskitler Türk müdür? Türk olduğuna dair argümanlar nelerdir?

İskitlerin Proto-İran dilleri konuşan bir topluluk olduğu söyleniyor.
5,190 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevapta iddialara yönelik kaynak sunulmamıştır.
1
Temir Bug
Tarih Meraklı Lise Son Sınıf Okuyan Öğrenciyim

İskitler hiç şüphesiz bir Ön Türk halkıdır. Dilleri bazı irani kelime benzerliğinden dolayı İran dili densede bu tamamen zorlama bir ideolojik iddiadır. Dillerini Ön Türkçe olarak okuyan Kazım Mirşan,İlhami Durmuş gibi önemli isimler vardır. Kullandıkları alfabe tamgadır. Kurgan ve Balbal gibi Saf Türk kültürüne ait ögeler bu halkta görülür. İskitler At sütünden yapılan içki içerler bu içki ise hiç bir İrani kültüre ait değildir, Türk kültürüne aittir ve Kımız denir. İskitlere ait Kazak Steplerinde bulunan kurgan genetik olarak bugünkü Başkurt ve Sibir Tatarları gibi Türki halklara yakındırlar. Google'dan ufak bir Y-DNA araştırması yaparsanız. İskitler ve Antik İranlıların Y-DNA olarak çok farklı olduğunu görürsünüz.

495 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevapta iddialara yönelik kaynak sunulmamıştır.
0
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Hekimim. Genetik mesleki alanım ve tarihle beraber ilgi alanım.

İskitler Türk mü ? Hiç şüphesiz Türk. % 100 Türk.

İskitlerin İrani olduğu tezi, politik amaçlı veya iddia edenin subjektif durumundan kaynaklanan (Oset dilci Abayev), bilimsel olmayan etimolojik zorlamalara dayanır. Neden bilimsel değil ? İskitlerden kalan kelimeler genelde başka dillerden (Yunanca, Asurca ...). Dolayısıyla kelimeler aslından çok uzak. Ama bundan çok daha önemlisi hem anlam, hem de ses benzerliği aranması gerekirken, bu yapılmamış. Sadece kelimeleri benzetme yapılmış. Bundan daha bilimsel etimolojik çalışmalarla Türklüğü de gösterilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Hem Türklüğünü kanıtlayan hem de İrani olduklarını çürüten asıl veriler ise kültürel (mezar gelenekleri, yemek kültürleri, sanat anlayışları ...) ve genetik veriler. Otozomal genetik veriler İskitlerin Altaylardaki Okunev, Karasuk, Tagar kültürünün devamı Hun ve Göktürklerinde öncülü olduğunu gösteriyor % 100. İskitler aslında Hunlarla aynı topluluk. Her şeyleri aynı. Coğrafya, genetik, inanç, sanat, yaşam tarzı.... Değişen sadece muhtemelen hanedan. Bu veriler 1-2 tane değil. Bir sürü. Sadece Türk olduklarını değil hem de İrani olmadıklarını gösteriyor.

Aksini savunanların söyleyebildikleri tek şey şu oluyor. "Bu bilim dünyasında kabul görmüyor veya buna dünyada gülerler." Bir iddianın doğrulanması için, herhangi bir tasdik makamı yok. Bilim öyle bir şey değil.

664 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close