Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İlk Yunan medeniyeti Türk medeniyetinden önce mi kuruldu?

Bazı sosyal medya sitelerinde yabancılar Türk medeniyetinin diğer medeniyetlere göre daha sonra oluştuğunu söylüyorlar bunlardan biri de Yunan medeniyeti peki bu doğrumu?
2,054 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler öğretmeniyim. ayrıca tarih bölümünü bitirdim

Diğer medeniyetlerden kasıtları ne ?

Eğer Sümer, Babil vs dönemlerinde ise şu anda bilinenler doğrultusunda o dönemde bir Türk devleti yok.

Ancak Yunanlılardan sonra kuruldu demek de hangi kaynağı kaale alarak yapılmış bir iddia veya tez ?

Tüm Reklamları Kapat

Bu iddiaları atan arkadaşların amacını bilemem. Dayanaklarını da, ancak şöyle ki Hititleri ilk başta incelediğimizde yaşam tarzları ve geldikleri bölgeden kaynaklanarak bir Türk olabileceği aklımıza geldi. Şu anda çok kabul gören bir fikir değil. Ancak yine Hitit kaynaklarında resmedilen ve bazı asker figürlerinde görülen tipolojiler bizlere eski Türk geleneklerini ve askerlerini göstermekte. Bu da Hititlerin döneminde Sakalar veya Massagetlerin Anadoluya keşif veya siyasi amaçlı taaruz ve(ya) askeri müdahaleleri olduğunun göstergesi. Hitit döneminde yine Yunanlıların ataları var. Ancak bugünki Yunanlılarla pek alakası yok...

Bu tarz fikir ve ideolojilere bizde zamanında yaptık. Bir tanesi Güneş Dil Teorisi, diğer ise Türk Tarih Tezi.

Özellikle 20. yy. başlarında antropoloji ve milliyetçilik akımının etkisiyle böyle garip fikirler ortaya çıktı. Genellikle insanlığın kökü hangi medeniyete ve ırka dayandığı gibi garip ve bence manasız fikirler.

Hatta bu araştırmalar bir ara o kadar saçma hale geldi ki sırf bazı görüşlere yaranmak için "ırk" sınıflandırılması ve bunların özellikleri belirtildi. İşte Türkler için daha kısa boy, yuvarlak bir kafa, elmacık kemikleri belirgin hafif çekik gözlü, ten rengi sarı (buğday tenli)vs.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bunlar manasız iddialar. Çünkü mantıksal olarak ırk diye bir kavram yok. Tamamen ve sadece siyasi amaçlarla güdülmüş ve yapılmış bir propaganda. O yüzden de ırkçılık tamamen saçmalıktır.

Çünkü bırakın ilk medeniyet hatta devletleri, ilk kavimler bile homojen bir yapıya yani bir "ırka" sahip değildi.

Bu biyolojik olarak daha sonraki yıllarda dna nın yapısının çözülmesi ve ardından yapılan insan, insansı, insan prototiplerinin bulunan kemiklerinden alınan dna lar ile gösterildi ki homojen dna dağılımı yok. Dnalarımızda bırakın bir sadece bir ırka sahip bir dna grubunu sadece bir canlıya ait dna tipi bile yok. Bu da evrim teorisinin bize getirdiği bir güzellik. Dnalarımızın %70 çıtalarla aynı. Gorillerle bu oran %98 lere varıyor. İnsan dnalarının içinde neodentral geni var. Onlarla bile çiftleşmişiz ne ırkı ne soyu ?

Sadece millet kavramı siyasi olarak belirli amaçlarda kaldığı sürece ( ortal menfaat ve çıkar) manalı. Bu durumda da kültür kavramına değinmek ve buna önem vermek asıl mantıklı bir konu.

Bugünki teknolojide bile soyumuzu en fazla 300 yıl geriye kadar takip edebiliyoruz. İşte bazı asilzadeler bunu 500 yıla çeker. Ama o kadar. İnsanlık 20 bin yaşında...

Hal buyken insanlık şu medeniyetten çıkmış, yok şu medeniyetten gelmiş tamamen zırvalık.

Kültür kavramı bile birçok millet ile benzerlik gösterir. Kaldı ki kültür denilen olgu, siyasi ve ırksal durumlar gibi değildir. Çok ama çok dirençli bir yapıdır kültür. Binlerce yıl kendini onca olaya rağmen muhafaza edebilir ki ediyor da. Türklerin din değiştirme tarihi az çok belli. Ancak bugünki inanç ve kültür sistemimizde bile atalar kültüne ve Türk paganizimine rastlamak oldukça olağan bir durum.

O yüzden kim nereden geldi kavramı bana kalırsa oldukça altı boş bir iddialar silsilesinden ibaret.

165 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close