Merhabalar.
Konu hakkında net bir bilgim yok ve işin uzmanı değilim. Sadece kafanda bir fikir oluşması için kendi araştırmalarımı yazacağım.
Bu iddia çeşitli hadislerde deve sidiği içmenin yararlı olduğu yönündeki rivayetlerden çıkmıştır. Tıpkı “sineğin bir kanadında zehir vardır diğerinde şifa. Eğer sinek içeceğinize düşmüşse, diğer kanadını da batırın öyle tüketin” rivayetinde olduğu gibi uçuk iddialarda da bulunulmuştur. Bu hadislerin ya da rivayetlerin ne kadar “sahih” olduğunu ya da dinin bunu ne kadar tavsiye ettiğini bilmediğimi söylemeliyim.
Deve idrarının anti bakteriyel olduğuna dair birçok makale bende gördüm. Develer çöl sıcaklarına adapte olmuş hayvanlardır. Deve idrarları içerisinde az sıvı-çok tuz barındırır. Hani bu özelliklerinden dolayı mıdır bilmiyorum ama koyun-insan idrarından daha fazla mikrop öldürdüğü ve anti bakteriyel olduğu doğrudur. Bunun dışında bakteri üreyemiyor ya da virüs tutmuyor gibi makaleler de var.
Bir de içme kısmı var.
Açıkçası Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunu asla önermediği ve hiçbir pozitif etkisinin olmadığını söylüyor. Hatta ve hatta deve ürünlerinin mikrop kapıcı özelliklerinin olduğunu ve tüketilmesinin sakıncalı olabileceğini de söylüyor(özellikle MERS virüsü için).
NOT: attığın makalenin tamamını okumadım ama bir hayvanın atık maddelerinin sağlıklı ya da yararlı olması mantıklı gelmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kaynağı ve gelişmiş sağlık sistemine sahip ülkelerin deve idrarı içirmek gibi uygulamalarının olmaması bana deve idrarının sağlıklı olmadığı fikrini uyandırıyor. Dediğim gibi konu hakkında yeterli bilgi sahibi değilim, hala araştırıyorum. Senin de bu konuyu araştırmaya devam etmeni tavsiye ediyorum.
kaynak:
https://www.emro.who.int/in-press/short-communications/observational-study-and-literature-review-of-the-use-of-camel-urine-for-treatment-of-cancer-patients.html
https://www.usnews.com/news/articles/2015/06/10/stop-drinking-camel-urine-world-health-organization-says
https://www.agweb.com/opinion/who-warning-dont-drink-camel-urine
346 görüntülenme