Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

Bataklık nasıl kurutulur?

1,908 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Öğrenci ,Okur

Bataklıktan Nasıl Kurtulur

70'lerin her klişe macera filminin sizi inandırmış olmasına rağmen, günlük yaşamınızda bataklığa düşmeniz pek olası değil. Bununla birlikte, bataklık nehirlerin, haliçlerin ve bataklıkların yakınında hala biraz yaygındır, bu yüzden nasıl çıkılacağını bilmeye değer. Yalnız yürüyüş yapıyorsanız ve o batma hissini yaşıyorsanız, panik yapmayın. Sıkışmış durumdayken gelgit gelmedikçe, güvenli bir yere kaçabilmeniz gerekir.

1) Sakin Ol!

Filmlerde gördüğünüzü unutun - dipsiz bir kuyuya çekilmeyeceksiniz. En derin bataklıkta bile, orta bölümünüzün çok ötesine geçmezsiniz. İnsan vücudu çok hareketli. Bu yüzden derin nefes alın. Ciğerlerinizde ne kadar çok hava varsa, insan mantarı gibi o kadar iyi yüzersiniz.

2) Teçhizatınızı Atın

Tüm bu ekstra ağırlık sizi daha hızlı batırır. Sırt çantanı bir kenara at ve ayakkabılarından sıyrılmayı dene. Kaçmayı daha da zorlaştıracaklar (özellikle botlar çamurdayken inatçı vantuzlar haline gelir).

Tüm Reklamları Kapat

3) Hareket Etme

Bacaklarınızı kıpırdatma dürtüsüne direnin. Bataklık Newtonyen olmayan bir sıvı olarak bilinir, bu nedenle hareket olduğunda sıvılaşır. Siz batarken, ağırlığınız kumdaki suyu iter. Suyun gitmesiyle kum kalınlaşır ve sizi aşağı çeken bir boşluk yaratır.

4) Tamam, Şimdi Hareket Et

Batıyorsunuz çünkü bacaklarınızın etrafındaki kum su kaybetti. Ancak bu su geri dönebilirse kumun tutuşu gevşemelidir. Bu sizin kaçma yolunuzdur ve bunu yapmanın tek yolu hareket etmektir.

5) Sırtını Geri Ver

Kilonuzu yeniden dağıtma zamanı. Ayak bileğiniz veya diziniz derinse, yavaşça oturun. Beliniz derinse, sırtınıza yaslanın. Batma konusunda paniğe kapılmayın - bataklık çukuru bir yüzme havuzu gibidir. Ayakta durursan batarsın ama sırt üstü yatarsan yüzersin.

6) Bacak Sallama Zamanı

Üst bedeniniz artık bir karşı ağırlık görevi görürken bacaklarınızı dışarı çekmeye başlayabilirsiniz. Bir bacağınızı küçük daireler çizerek sallayın ve çekin. Su, etrafınızdaki kumu yavaşça dolduracak ve bataklığı zayıflatacaktır.

7) İleri Taramanızı Mükemmelleştirin

Bacağınızı tek hamlede kaldırmak, orta boy bir arabayı kaldırmak kadar güç gerektirir, bu yüzden acele etmeyin. Bacağınızı çıkarmak biraz zaman alabilir, ancak sonunda çıkaracaksınız. Her iki uzuv serbest kaldığında, yavaşça karnınızın üzerine dönün ve sağlam bir güvenliğe sürün.[1]

150 görüntülenme

Kaynaklar

  1. triniradio. Hbo Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 16 Şey - Makale. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: triniradio | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Alacağınız ilk tavsiye bataklığı kum veya toprakla örtmeniz olacaktır. Bu en kolay, en ucuz ve en yanlış yoldur. Bu yöntem olumlu sonuçlar getirmez, er ya da geç bataklık eski görünümüne döner. Bu alışılmadık derecede sürdürülebilir bir ekolojik sistemdir. Suyu dolgu ile değiştirmek imkansızdır. Onu da çıkaramayacaksınız. Bataklığı tamamen kurutmanın tek bir yolu var - suyun bölgeyi terk etmesine izin vermek. Bunun için suyun içinden akacağı drenajlar yapılır. Gidecek bir yeri varsa iyidir, ancak site komşuların altındadır veya akan suyun (bina, yol) yolunda engeller vardır. Bu durumda, bir uzlaşma seçeneği seçmek yararlıdır. İşte sulak alanları kurutmak için bazı iyi fikirler. Çoğu zaman bu kararlar her zaman en akıllıca olanlardır.

Bir su alma kuyusu, altında bir kil tabakasının bulunduğu ve üzerinde verimli bir toprak tabakasının küçük olduğu bir site için en iyi seçenek olarak kabul edilir. Böyle bir yerde yağmur suyu derinlere inmez, bu nedenle ilkbaharda ve yağmurlarda burada bir bataklık olur, yaz sıcağında toprak kurur. Sivrisinekler, silt, çürüyen çamur kokusu - bunlar böyle bir sitenin zevkleridir. Herhangi bir şeyi büyütmek zordur. İlkbaharda kurumayan yazın kurur ama bir faydası olmaz. Su alma kuyusu ve su toplamak için oluklar içeren bir drenaj sistemi kendiniz oluşturabilirsiniz. Böyle bir tesisin maliyeti küçüktür ve faydaları paha biçilmez olabilir. Bu önlemlerin bataklıktan kurtulmaya yardımcı olmaması durumunda, sorunu çözmeye yalnızca bir uzman yardımcı olabilir. Tüm işi olan tam teşekküllü bir drenaj sistemi ucuz değildir, ancak su dolu topraktan kurtulmanın tek yolu budur. "On beş yıllar önce ustalaşmaya başladım turba bataklığında miras kalan arazi. Kolay olmadığı ortaya çıktı (İlgili literatürü incelemek zorunda kaldım) ve çok zahmetli. sana nasıl olduğunu söyleyeceğim bataklığı yazlık evlerinde kurutun. Belki birileri için biriktirdiğim deneyim işine yarayacaktır." İşte Gennady Veselov tarafından web sitemize gönderilen bir mektup Leningrad bölgesi. İşte onun hikayesi. Turbalı topraklar ülkemizde az miktarda yetiştirilmektedir. Birlikte böylece iyi hasatlar getirebilirler. Doğal olarak vadesi geldiğinde işlenmiş. Bir turba bataklığındaki yazlık evlerin dezavantajları bilinmektedir. o toprakta metan gazının doygunluğu ve oksijen eksikliği, ayrıca yeraltı suyu yüzeyine yakınlık. Bu nedenle, bir turba bataklığı üzerinde bir arsa sorusuna - ne yapmalı, cevap ile sorunun doğru çözümü basit: toprağı oksijenle zenginleştirmek, metan ve yeraltı suyu seviyesinin düşürülmesi.

Nasıl Ülkedeki bataklığı kurutun, nereden başlamalı? İlk yaz kazma drenajımı yaptım 50 cm genişliğinde ve 70 ila 140 cm derinliğinde hendekler. Bir koşu metre başına 1 cm. Hendeklerin dibine çalılar koydu. Kapsanan dallar çatı onarıldıktan sonra bende kalan eski çatı keçesi. Açık çatı kaplama keçe kuru ot koydu, tohumlar ortaya çıkmadan önce biçildi, böylece yazlık yabani otlarla büyümeyecekti. Bu bitki kıyılmış kuru turba ile kaplanmış ve kazılmış toprağı üstüne sermiş, böylece küçük bir tepe olduğu ortaya çıktı. Sedimantasyondan sonra, yataklama neredeyse gerekli değildi. Yazlıktaki bu tür drenaj hendeklerinin cihazı, araziyi daha fazla hale getirmeyi mümkün kıldı. gevşetin, metan gazından kurtulun ve su tablasını indirin. Bahçe yatakları yapmak için bataklık nasıl kurutulur komplo. Turbanın bitki gelişimi için gerekli olan bir azot kaynağı olduğu bilinmektedir. Fakat sıkıştırılmış bir katmanda yatarken, bundan hiçbir faydası yoktur. Ancak, buna değerdi kazın ve öğütün, çünkü oksijen soluduktan sonra bakteriler çalışmaya başladı, turbayı ekime uygun araziye dönüştürmek. Tabii ki, burada gerekliydi çok çalış. Gerçekten de, yazlık evlerinde iyi hasat almak için bataklığı kurutmak yetmez. Gerekli bir inek çiftliğinden kil, talaş ve toprağa kum eklemekti. ilk birkaç Yıllardır turba bataklığımızı katkılı mineral gübrelerle beslemek zorunda kaldık. mikro elementler.

Tüm Reklamları Kapat

Turba nemi iyi tutar ve mükemmel bir malçtır. Üst tabakası (3-5 cm) kuru tutulmalıdır. Bu, bahçenizi zararlılardan ve hastalıklardan, bahçenizi ise sıkıcı ayıklama. Ayrıca turba toprakları donar ve çözülür. yavaşça ve derin dondurmayın. Bu nedenle yataklarımızda süzülmüş yerine Bitkinin bataklıkları, az kar ve soğuk kışlarda bile asla donmadı. Böylece, yazlık evlerindeki bataklığı kurutarak başardım. birkaç yıl içinde, burada uygun olan verimli bir toprak oluşturun. çoğu ürünü yetiştiriyor. Üstelik, yücelterek arsa, üzerine dikilmiş erik, elma ağaçları, kiraz, armut, deniz topalak ve kara chokeberry bol hasat vermeye başlayan üvez. Yani bahçe arsası açık turba bataklığı - bu oldukça uygulanabilir. Sadece ellerini üzerine koyman gerekiyor. Sitedeki bataklık toprağı sahipleri için bir sorundur. Bir arsa satın alırken, fazla nemi sazların, sazların, sazların varlığına göre belirleyebilirsiniz. Daha sonra, mal sahipleri hoş olmayan dumanlar, sivrisinekler, bahçe bitkilerinin zayıf büyümesi ile karşı karşıya kalır. Bitkiler, köklere yetersiz oksijen erişimi, çürümeleri, bataklık zeminde oluşan toksik ürünlere (nitratlar, asitler, alüminyum tuzları) maruz kalması nedeniyle yok olur. Sulak alan ve killi toprak Bataklık arazide bir ev inşa etmek maliyetlidir. Derin bir kazık temel inşa etmeliyiz. Bölgeyi boşaltırken tüm bu sıkıntılar ortadan kaldırılabilir. Sorunun bir çözümü var ve aşırı nemden kendiniz kurtulmaya çalışabilirsiniz. Başarının anahtarı, sulak alanın doğasını anlamaktır.

Farklı durumlar, farklı çözümler Bir uzmanın bataklık oluşumunun nedenini belirlemesi bazen zordur. Bu durumda, çevreyi tanımak, komşuların topraklarını incelemek önemlidir. Aşırı toprak nemi genellikle iki ana nedene sahiptir: Yeraltı suyunun yüzeye oldukça yakın konumuna yol açan rezervuarın dibine tahsisin yerleştirilmesi. Bu sebep nadiren doğrulanır, çünkü çok az insan bataklıkta bilinçli olarak arazi satın almaya cesaret eder. Yoğun yağış nedeniyle doğal su akışının bozulması. Bu sorun, birkaç faktörle ilişkilidir - komşuların altındaki sitenin konumu (yağmurlardan sonra su sürekli akar), bir viskoz kil tabakasının yüzeyine yakın konum veya bataklığı besleyen bir kaynağın varlığı. Her durumda, sorunun birden fazla nesil çiftçi tarafından test edilmiş bir çözümü vardır. Sitedeki durumun analizi, drenaj yöntemlerinden hangisini kullanacağınıza karar vermenizi sağlayacaktır.

[1]

Kaynaklar

  1. remontantenn.ru. Bataklık Alanı Drenaj Nasıl Yapılır. Bataklıklar Nasıl Kurutulur. Bir Sitenin Su Basmasının Nedeni Nasıl Belirlenir. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: remontantenn.ru | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close