Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
5,000 ATP Ödüllü Soru: Ayak baş parmağımı aşağıya doğru bükünce giren o kramp herkeste oluyor mu ve bunu yapmak zararlı mıdır? Hemen cevapla! 500 ATP Ödüllü Soru: İstanbul'dan Ardahan'a pedal çevirerek bisiklet yolculuğu için en iyi deneyim ve tavsiyeler nelerdir, ekipmanlar ve hangi model bisiklet daha uygun olur ve çevre-doğa-insan bağlantıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Hemen cevapla!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gönderiler
Yaşlılık
Türkiye
Vücut
Galaksi
Toprak
Dünya Dışı Yaşam
Regülasyon
Öğrenme Alanı
Koaservat
Sinir
Göz
Bebek
Psikoloji
Komplo Teorisi
Foton
Basınç
Canlılık Cansızlık
Psikanaliz
Mikrobiyota
Elementler
Yaban Hayatı
Nörobiyoloji
Öğrenme Teorileri
Arı
Enzim
Aklımdan Geçen
Tür Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Topluluk Kuralları
Bu alan, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu türün ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu alanın amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim topluluğuna değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ferit Görür
Ferit Görür
298.5K UP
1 saat önce
Simetriyi ya da paralelliği görmek bize ne kadar doğal geliyor, değil mi? Hep bunu insana özgü bir soyut düşünce sanırdık. Oysa yeni bir çalışma, maymunların da temel geometrik ilişkileri tıpkı çocuklar gibi algıladığını gösteriyor. Fark, "geometrik sezgiye sahip olmak" değil, bu içgüdüyü "ne kadar ustaca kullanmak" meselesi.

İnsan zekasının evrimde keskin bir ayrım yarattığı fikri sarsılıyor. Matematiğin temel yapı taşlarının evrimsel olarak düşündüğümüzden çok daha eski köklere sahip olduğunu düşündürüyor. Elbette bu, maymunların matematik problemi çözdüğü anlamına gelmez; insan matematiği dil ve kültürle bambaşka boyutlarda. Ama bu "süreklilik" hali, evrime ve kendi zekamıza bakış açımızı derinden etkiliyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
664.4K UP
3 dakika önce
İngiltere'nin batı kesimleri, 12 Ağustos'ta 1999'dan bu yana görülecek en büyük kısmi güneş tutulmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Cornwall, Devon, Somerset ve Bristol gibi bölgelerde güneşin %90 ila %95 oranında kapanmasının beklendiği bu akşamüstü olayında, uzmanlar batı ufku açık yüksek tepeleri öneriyor. Birleşik Krallık'ta bir sonraki benzer tutulmanın 2090 yılında gerçekleşecek olması nedeniyle gök severler şimdiden ISO sertifikalı gözlükleriyle hazırlıklarını sürdürüyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
664.4K UP
8 dakika önce
NASA'nın Curiosity gezgini, Mars'taki 14. yılında kariyerinin en etkileyici görsel keşiflerinden biriyle karşılaştı: "Valle Grande" adlı vadiye tırmanmaya başlarken çektiği 360 derecelik panoramik görüntülerde, gözün görebildiği her yönde uzanan çok köşeli petek benzeri kırık desenleri ortaya çıktı. Her biri 4-8 santimetre genişliğinde olan bu çokgenler, yakınlarındaki "Miraflores" adlı yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki kayalığın yamaçlarına kadar sarıyordu.

Görevin proje bilimcisi Ashwin Vasavada, "Curiosity'nin gözlerinden pek çok büyüleyici manzara gördük; ancak bu çokgen denizi nefesimizi kesti" diyerek bilim ekibinin heyecanını dile getirdi.

Curiosity daha önce de küçük petek desenli yamalarla karşılaşmıştı; ancak hiçbiri Valle Grande'deki kadar geniş bir alana yayılmamıştı. Bu yapıların nasıl oluştuğu henüz netlik kazanmadı. Dünya'da benzer desenler çamur kuruması, sıcaklık döngüleri ya da yüzeyin gömülü olduğu dönemde sedimandan suyun sıkışmasıyla oluşabiliyor. Curiosity ekibi bu desenlerin şekil ve kimyasını dikkatlice ölçtü; verilerin oluşum sürecine dair ipuçları sunmasını umuyor.

Bu keşif, Curiosity'nin 14 yıllık görev süresinde ortaya koyduğu kükürt kristalleri, parlak meteoritler ve özellikle eski Mars'ın mikrobik yaşamı destekleyebilecek su, kimya ve besin değerleri bulundurduğunun kanıtları gibi büyük bilimsel bulgular zincirine yeni bir halka ekliyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlyas Korkmaz
İlyas Korkmaz
20.2K UP
17 dakika önce
Herhangi bir sosyal medya platformu ile ilgili şöyle düşünüyorum aynı zaman da, kazanıyorsan benim üstümden para kazanıyorsun, benim sayemde varsın, ben üyeyim diye varsın, peki bana ne katıyorsun? Bana ne faydan var? Yani çoğu platformda ben kendi alanımda özgürce hareket edemiyorum, algoritma engellerine, bilmem ne limitlerine takılıp duruyorum ama hala enayi gibi üyeyim. Niye?
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlyas Korkmaz
İlyas Korkmaz
20.2K UP
23 dakika önce
Her evin kendine has bir kokusu olur ya, bir yere misafirliğe ya da başka bir nedenle ziyaret etmeye gittiğinde o evin kokusu kıyafetlerine sinmeden kalkıp gideceksin.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alp Gökçe
Alp Gökçe
101.8K UP
24 dakika önce
Herkes bizim nasıl yaşamamız gerektiğini elifi elifine bildiğine inanır. Ne var ki, hiç kimse kendisinin kendi hayatını nasıl yaşaması gerektiğini kesinlikle bilmez. ( Simyacı- Paulo Coelho) 
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Yaşam ileriye doğru yaşanmalıdır ama ancak geriye bakarak anlaşılabilir."
Søren Kierkegaard
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)