Yeni bir araştırma, Antarktika’daki Hektoria Buzulu’nun, daha önce ölçülenden 10 kat daha hızlı bir erime süreci yaşadığını ortaya koydu. Nature Geoscience dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, buzul yalnızca iki ayda sekiz kilometre geri çekildi — bu da karaya oturmuş bir buzul için şimdiye kadar gözlemlenen en yüksek değerlerden biri.
Avusturya Innsbruck Üniversitesi ve Colorado Üniversitesi’nden buzul bilimci Naomi Ochwat liderliğindeki ekip, 2021’den beri Antarktika Yarımadası’ndaki Larsen Körfezi bölgesini izliyordu. 2022’nin başında bölgedeki deniz buzunun kırılmasının ardından Hektoria Buzulu hızla parçalanmaya başladı. Uydu ve uçak görüntüleri, buzulun bazı noktalarının günde yaklaşık 800 metre gerilediğini gösterdi.
Buzulun parçalanma süreci o kadar şiddetliydi ki, ölçülebilir depremler meydana geldi. Araştırmacılar, karaya oturmuş buz tabakasının incelmesiyle okyanusa daha fazla maruz kaldığını, bunun da erimeyi hızlandırdığını belirtiyor.
Bilim insanları, Antarktika’daki bu tür hızlı değişimlerin küresel deniz seviyesi artışını hızlandırabileceği konusunda uyarıyor. Özellikle “Kıyamet Buzulu” olarak bilinen Thwaites Buzulu ve Pine Island Buzulu gibi bölgelerde benzer süreçlerin yaşanması, iklim sistemi açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.
Ochwat, “Bu sonuçlar Antarktika’daki temel kaya yapısını ve buzulların tepkisini anlamanın önemini bir kez daha gösteriyor. Bu süreci daha yakından incelememiz gerekiyor.” dedi.