Maviye neden bu kadar tutunduğumu bazen ben de tam çözemiyorum. Bugün dolabımı düzeltirken baktım tüm gömleklerim mavi .Tüm elbiselerim mavi ve mavinin tonları... Sanki renklerden biri değil de bir his gibi duruyor içimde; sakin, uzak, biraz da derin. Belki de o yüzden çocukluğumdan beri gözüm hep ona kayıyor.
Türkiye’de büyürken renklerin bile bir “kuralı” olduğunu fark etmeden öğreniyorsun. Kırmızı kız çocuğuna yakıştırılıyor, mavi başka bir tarafa konuyor… Hatta eskiden nüfus cüzdanları kadınlarda pembe erkeklerde mavi renkti Ama ben hiçbir zaman o kutuların içine tam sığamadım. Mavi, “erkek rengi” denilen şeyin çok ötesinde geldi bana; özgür, sessiz ve biraz da yalnız. Belki de mavi, en çok kendini anlatmakta zorlanan insanların rengi. Bağırmıyor, dikkat çekmeye çalışmıyor ama bir kere içine girince de kolay kolay çıkmıyorsun. Gökyüzü gibi, deniz gibi… hem sonsuz hem mesafeli. Bazen düşünüyorum, belki de ben maviyi seçmedim; o, bende kendine bir yer buldu ve ben yıllar içinde şunu öğrendim. Renklerin cinsiyeti yok, sadece insanların onlara yüklediği anlamlar var. Edip Cansever ne güzel der… Mavi huydur bende..
''Hayat hiç mavi yerinden vurmadı. Çünkü ben maviyi beyazı koruyan masumiyet olarak tanırım, karanlığı görünür kılan bir renktir mavi, öyle bilirim.. sürükleyendir, bitmeyendir… mavi olarak anlatmalıyım her şeyi…kaldırın başınızı gökyüzüne, görmek istediğinizi değil gördüğünüzü söyleyin bana! yaşamın ta kendisidir mavi...sadece bu yüzden ölmeye değil.. yaşamaya mahkum edilmiştir.. maviyi soruyordun, gözlerimden yüzüme yayılan maviyi mi bir renk değildir mavi huydur bende ve benim yetinmezliğimdir ve herkesin yetinmezliğidir belki denecektir ki bir süre ve denenecektir bir akşamüstünü düşünmek bir akşamüstünü düşünmekten başka nedir ki gönül gözü görendedir, derinler mavidir…”
Şimdi geriye dönüp bakınca, “neden mavi?” sorusunun net bir cevabı yok aslında. Belki de en güzel cevap bazı şeyler açıklanmak için değil, sadece hissedilmek için vardır. Bütün bunları düşündükten sonra aynı soruya geri dönüyorum. Cevap hala net değil. Neden Mavi ?
14 görüntülenme