Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Jake Paul vs Nate Diaz

#Türkçeboks

Jake Paul vs Nate Diaz
3 dakika
10
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

Arkadaşlar bundan sonra #Türkçeboks başlığı altında mümkün olduğunca amatör bir gözden boksu değerlendirmeye çalışacağız. Türkiyemizde boks zayıf bırakılmış bir haldedir. İnsanlar dövüş sporlarını sevmelerine rağmen ülkemizdeki boks sporuna dair entelektüel derinlik pek azdır. Bunun en net ve trajikomik ispatlarını ise boks yumruk çeşitlerinin adlandırılmasında görürüz. Evrensel literatürde '' jab'' olarak adlandırılan boksörlerin öndeki yumruğunun ülkemizde-Türkçede bilinen bir ismi yoktur. Boksörün sağ eli '' güçlü'' eli ise jabi sol direği olmuş olur; sol eli '' güçlü'' ise sağ direği onun cebi olmuş olur. Yani Türkçe'de bir maçı anlatmaya çalıştığında bir spor spikeri '' jab'' terimi benimsenmediği ya da Türkçeleştirilmediği için jabi maçlarda tarif edememektedir. Daha en temel yumruk kavramlaştıramamışken Türkiye'de boks teori ve pratikte nasıl gelişebilir? Verimli bir spor kültürü yerine çok yetenekli gençler doğuştan boksa yatkın ve zeki olanlar başarılı olmaktadır ama genel bir ortalama yakalanamamaktadır... O yüzden ben şahsım adına bir boks sever olarak amatör yorumlarımı sizlerle zaman zaman paylaşmak istiyorum...

Dün gece internet ünlüsü ve son zamanların profesyonel boksörü Jake Paul ile ünlü profesyonel MMA (mix martial art) cısı Nate Diaz profesyonel bir boks maçına çıktı. Jake ve diğer Paul internet ünlüsünden yine reyting amaçlı ama yine de bir kariyer inşa ettikleri için saygıyı hak eden şekilde profesyonel boks maçlarına çıkmaya başlamışlardı. Tabi ki malumunuz üzere dezavantajlı bir şekilde profesyonel boks dünyasına adımlarını attıkları için çıktıkları maçlarda sıkletler önemsiz olmaktaydı; kendileri rakiplerinden her zaman için ağırlardı. Önemli olan para ve reytingdi. Aynı mantık ile Floyd Mayweather vs Logan Paul maçında da görüldü. Türkçe haberlerde Floyd'un maçı '' kazanamadığı'' şeklinde başlıklar gözlemlenmişti. Derinlikli bir yorum bu maçın bir '' reyting'' maçı olduğunu yazabilirdi halbuki. Arada birkaç sıklet varken asıl Logan Paul'un Floyd'u yıkamaması başarısızlıktı. Aynı mantıkla Conor McGregor da yıllar yıllar önce Floyd'un karşısına çıkmış ve sıkletler aynı olduğu için Floyd McGregor ile kedinin fareyle oynadığı gibi oynamıştı...

Bu bağlamda dünkü maçı kısaca değerlendirmek gerekirse ki anca kısaca değinilmeyi hakediyor çünkü Jake Paul daha çok boks tecrübesine haiz olduğu için ciddi bir avantaj sağladı. Sıklet farkı zaten ondan yana olmakla birlikte Nate Diaz çok profesyonel ve işine saygı duyan bir MMA'cı olmasına rağmen belli ki hiç bir şekilde ciddi boks antrenmanı yapmamışa benziyor. Boksun en temel yumruğu olan jablari bile vuramamaktaydı ki bu ciddi bir boks hocası ile ciddi antrenmanlara dahil olmadığının kanıtı gibi. Jableri bile vuramadığı için '' set-up'' hazırlık yumruklarını vurması beklenemezdi; kapanarak rakibinin üzerine gitmeye çalışırken boksu bilen rakibinden direkt sağlam yumruklar yedi sürekli, en iyi yapabildiği rakibine '' clinch''lerle ve de yakınlaşabildiği zaman atabildiği yumruklarla avantaj sağlamaya çalışmaktı ama bu bir MMA maçı değildi. Boksu bilen bir hoca ile çalışmadığı ya da en azından hocasının ona boksa dair bir şeyler katamadığı besbelli; zira Nate Diaz az önce de değindiğimiz gibi gerçek bir profesyoneldir ve işine saygı duyan bir savaşçıdır...

Tüm Reklamları Kapat

Çıkan sonuç; Türkiyemizde de siz amatör boks severlere belli bir sistem dahilinde boksu öğreten hoca sayısı azdır. Boks dışardan amatör bir gözle değerlendirildiğinde '' basit'' gibi durmaktadır; lakin evrensel yumruk adlandırmalarının çeşitliliğinden kaçış, şaşırtmaca, diğer savunma ögeleri, yumruk kombinasyonları ve de pivotlar ve de açı bulmalardan, hazırlık yumruklarına ve adımlayarak yumruk atmalara, maç ve antrenman içinde nefes ile kendini dinlendirmelere kadar bir çok durum ve talim içermektedir. Bunların kombinasyonunun uygulanışı ve hangi sporcunun daha zeki ve dirayetli ve disiplinli olduğunu ortaya koymaktadır. Boks saygın bir spordur, asildir. İçerisinde meydan okuma, zeka ve disiplin barındırdığı için başarılı olanlar genellikle bir hikaye inşa edenlerdir. Anlaşılacağı üzere boks disiplinli ve zeki hocalardan öğrenilmelidir; bu maçın da bizlere ispatladığı üzere Türkiye'de ve tüm dünyada. Yine dikkat kesilmemiz gereken şey boksun geniş seçenek ve durum skalasında pratik edilebilirliği onun '' basit'' olduğu manasına gelmemektedir!...

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 13:34:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15263

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close