Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
11 Aralık 2011
Antarktika'da Meteorit Aramak
Bilgiler
Yorum (0)
Antarktika'da Meteorit Aramak
Dünya üzerinde meteorit bulmak için en iyi yer neresi? Meteoritler dünyanın her yerine düşse de çoğu zaman bir okyanusun dibine batar, hareketli arazi tarafından gömülür ya da Dünya kökenli kayalarla kolayca karıştırılır. Ama Dünya'nın en güneyinde, Doğu Antarktika'da, devasa mavi buz tabakaları tertemiz ve çıplak halde kalır. Böyle bir tabakanın üzerinde ilerlerken koyu renkli bir kaya hemen göze çarpar. Bu kayaların gerçek meteorit olma olasılığı yüksektir; yani büyük ihtimalle başka bir dünyanın parçalarıdır. Bir patlama ya da çarpma, bu meteoritleri Ay'dan, Mars'tan, hatta bir asteroitten koparıp fırlatmış olabilir. Böylece bu uzak dünyalar ve erken Güneş Sistemi hakkında değerli bilgiler taşırlar. Kar motosikletleriyle dolaşan küçük kâşif ekipleri şimdiye dek binlercesini buldu. Yukarıda görülen karede, buz yürüyüşçüleri 1995-1996 Antarktika yazında, Transantarktik Dağ Sıradağları içindeki Otway Massif'in yaklaşık 25 kilometre önündeki bir alanda arama yapıyor. Bu hafta ayrıca, insanların ilk kez Dünya'nın Güney Kutbu'na ulaşmasının 100. yıldönümüne denk geliyor.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Ralph P. Harvey (CWRU), Antarctic Search for Meteorites Program, NASA, NSF
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
3
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11273
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.03)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"İnanıyorum ki yaklaşık 50 yıl içinde, kabaca 1 milyarlık depolama kapasitesine sahip bilgisayarları programlayarak, taklit oyununu öylesine iyi oynamalarını sağlayacağız ki, ortalama bir sorgulayıcının beş dakikalık bir sorgulamadan sonra doğru teşhisi yapma [konuştuğunun insan mı yoksa bilgisayar mı olduğunu anlama] şansı yüzde 70'ten fazla olmayacaktır."
Alan Turing
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)