Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
14 Mart 2010
3C 75’te İkili Kara Delik
Bilgiler
Yorum (0)
3C 75’te İkili Kara Delik
Bu dev gökadanın tam ortasında neler oluyor? Merkezde, bu bileşik x-ışını (mavi)/radyo (pembe) görüntüsünde görülen iki parlak kaynağın, dev radyo kaynağı 3C 75’i besleyen ve birbirlerinin etrafında dolanan süperkütleli kara delikler olduğu düşünülüyor. Milyonlarca derece sıcaklıktaki, x-ışını yayan gazla çevrili bu süperkütleli kara delikler, göreli hızlarda parçacık jetleri fırlatıyor. Birbirlerinden 25.000 ışık yılı uzaklıktalar. Abell 400 gökada kümesinde, birleşmekte olan iki gökadanın çekirdeklerinde yer alıyorlar ve yaklaşık 300 milyon ışık yılı ötede bulunuyorlar. Gökbilimciler, bu iki süperkütleli kara deliğin yerçekimiyle birbirine bağlı bir ikili sistem oluşturduğu sonucuna varıyor. Bunun nedenlerinden biri, jetlerin geriye doğru düzenli biçimde süpürülmüş görünümünün büyük olasılıkla ortak hareketlerinden kaynaklanması. İkili sistem, sıcak küme gazının içinden saniyede 1200 kilometre hızla ilerliyor. Uzak evrende, kalabalık gökada kümesi ortamlarında bu tür görkemli kozmik birleşmelerin yaygın olduğu düşünülüyor. Birleşmelerin son evrelerinde ise güçlü kütleçekim dalgaları kaynakları olmaları bekleniyor.
Credit: X-Ray: NASA / CXC / D. Hudson, T. Reiprich et al. (AIfA); Radio: NRAO / VLA/ NRL
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
2
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11273
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.03)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Aptalca bir şeyi elli milyon kişi de söylese, o şey hala aptalcadır."
Anatole France
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)