Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
4 Kasım 2008
Hubble'dan Arp 147'nin Çift Halkalı Gökadaları
Bilgiler
Yorum (0)
Hubble'dan Arp 147'nin Çift Halkalı Gökadaları
Bir gökada nasıl olur da halka biçimini alır? Daha da tuhafı: iki gökada birden nasıl? Sağdaki mavi gökadanın görüntüsünde kenarı, çapı 30.000 ışık yılı olan devasa bir halka yapısı sergiliyor. Bu halka, yeni oluşmuş, son derece parlak ve büyük kütleli yıldızlardan oluşuyor. Bu mavi gökada, Arp 147 adıyla bilinen etkileşen gökada sisteminin bir parçası. Halka görünümünü de, kadrajın solundaki kırmızı gökadayla yakın zamanda çarpışmış olmasına borçlu. Alışılmadık biçimde, neredeyse kenardan görülmesine rağmen bu kırmızı gökada da halka benzeri bir şerit gösteriyor. Gökadalar çarpıştığında birbirlerinin içinden geçer; tek tek yıldızların doğrudan temas etmesi nadirdir. Buna karşılık yıldızlararası gaz ve toz bulutları sıkışır. Çarpışma noktasından dışarı doğru, bir gölet yüzeyindeki dalgalar gibi yayılan bir yıldız oluşum dalgası ortaya çıkar. Yukarıdaki görüntü, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından geçen hafta çekildi. Amaç, Wide Field Planetary Camera 2 adlı aygıtın, son dönemde yaşanan bazı teknik sorunların ardından hâlâ neler yapabildiğini göstermekti.
Credit: M Livio et al. (STScI), ESA, NASA
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
1
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11274
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.02)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil cahil olduklarını bile bilmeyecek çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler."
Ursula Kroeber Le Guin
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)