Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Atatürk islam düşmanı mıydı?

8,603 görüntülenme
Atatürk islam düşmanı mıydı?
Atatürk islam düşmanı mıydı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Feza Akıncı
Feza Akıncı
1,216 UP
Tarihle ilgilenen üniversitede de tarih okumayı düşünen birisiyim.

Soruya iki ayrı perspektiften yaklaşmak mümkün. Bunlar bir laiğin bakış açısıyla islamın bakış açısıdır. Laik bakış açısından olaya yaklaşınca herhangibi bir şekilde Atatürk'ün islam aleyhtarlığı yaptığını göremiyoruz. Çünkü birilerini islamdan döndürme gayesi yok. İslama darbe indireyim motivasyonuyla yaptığı bir işi yok. Ama islamın bakış açısıyla bakınca işler değişiyor. Atatürk Hilafeti kaldırmış, (başta ehli sünnet olmak üzere mezhepler bir islam Halifesinin var olmasının vacip olduğunda ittifak etmiştir.[2]) Osmanlı'da anayasanın yükselişiyle daha az önemsenmeye başlayan şeriatın tabutuna çivi çakmıştır. (Maide 44 Maide 45 gibi ayetlerde Allahın indirdiğiyle yani şeriatla hükmetmeyenlere hakaret denebilecek ithamlar vardır, islam alimlerinin çoğuna göre de şeriatı reddeden islamı reddetmiş olur. Hatta eski islam alimlerinin önemli kısmı şeriat uygulanmayan ama ahalisi müslüman olan ülkeleri de islamî terminolojideki darü'l harp terimiyle tanımlamıştır.[1]) Tabii birisi burada benim söylediğim islamî bakış açısının islamla alakası olmadığını iddia edebilir, bu da onun kendi yorumu olacaktır. Benim objektif şekilde islama bakınca gördüğüm bakış açısı bu olduğundan soruda da Atatürk islam karşıtı mıdır dendiği için bu şekilde bir muhakeme yaptım. Sonuç olarak Atatürk laik olduğu için onun görüşünü de bir laiğin bakış açısıyla ele almamız gerekir. Yani büyük ihtimalle Atatürk'ün islama düşmanlığı yoktu ama eski islamî bakış açısını sürdüren birisi için (Hassas bir konu olduğu için buraya ekleme yapma gereği duydum, bu sözüm hakaret değildir. Eski islam alimlerinin şeriatın reddi, Hilafetin var olmasının gerekliliği gibi meselelerde daha sert hükümleri var yeni islam alimlerine göre, benim bahsettiğim şey de bu.) Atatürk islam aleyhtarı birisi olarak görülebilir.

422 görüntülenme

Kaynaklar

  1. AHMET ÖZEL. Dârülislâm - Tdv İslâm Ansiklopedisi. Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2023. Alındığı Yer: TDV İslâm Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
  2. Ebü’l-Feth Tâcüddîn Muhammed b. Abdülkerîm b. Ahmed eş-Şehristânî. El-Milel Ve’n-Nihal. sf: 4/72.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close