Varanus (Varanus)
''Merrem, 1820''
Varanidae ailesine bağlı bir sürüngen cinsidir. Afrika, Asya ve Okyanusya'ya özgü bir cinstir. Amerika'da ise istilacı olarak bulunurlar.
Uzun boyunları, güçlü kuyrukları ve pençeleri bulunmaktadır. Mevcut türlerinin boyutları 20 cm ile 3 metre arasında değişiklik göstermektedir. Ancak soyu tükenmiş bir tür olan ''Varanus priscus''un boyutları 7 metrenin üstünü bulabiliyordu. Çoğu türü karasaldır. Ağaçlara ve su kaynaklarına adapte olmuş türler de vardır. Diğer sürüngenler, memeliler, kuşlar, balıklar, böcekler, yumurtalar, meyveler ve yemişler ile beslenirler.