Özgür irade neredeyse tanrısal bir güçtür. Gücümüzün yettiği istediğimiz her şeyi yapabiliriz yani bunu yapma potansiyelimiz var kimisi bu gücünü daha "ahlaki " olarak ortaya koyar kimisi başka şekillerde ortaya koyar.
Ahlak dediğimiz şey bir tanrının emir ve yasaklarıdır. Tanrının yap dediği şeyleri yapmalısın, yapma dediklerini yapmamalısın. Normalde kuralları koyan tanrı yapmak zorundasın ya da yapmamak zorundasın gibi ifadeler kullanmalıydım ama sana verilen "irade" adı altında bir güç var tanrının emir ve yasaklarını çiğneyebilirsin. Tanrı sana ben sana çok büyük bir güç verdim ve bu gücün karşılığında sana sorumluluklar yükledim ister yap ister yapma ama sana verdiğim bu gücü nasıl kullandığına göre benim senin üzerinde olan hükmüm değişecek diyor.
Sence de gücümüzün yettiği her şeyi yapabilecek potansiyelde bir canlı olarak tanrının emir ve yasaklarını kendi isteğimizle yani kendi irademizle reddetmiş olmamızın bir cezası olması mantıklı değil mi?
umarım açıklayabilmişimdir. :)