İlk başta soruya cevap vermek gerekirse evet çünkü şeriat dediğimiz şey bir devletin hukuksal yapı olarak o dinin kanunlarını yürürlüğe sokmaktır.
Osmanlı devletinde bu (şeriat) Osman Gazi'nin karacahisar kalesini fethedip pazar kurmasıyla başlar. Bazı kişiler kendi ideolojilerini böyle yüce bir imparatorluğu yanına çekerek desteklemek için eş cinsellik,Fatih Sultan Mehmet'in esrar içmesi, padişahların alkol bağımlılıklari vb. gibi örnekler verirler. Söyledikleri vakâlar doğrudur fakat yanlış çıkarımdır.örnek vermek gerekirse Türkiye'de şuanki örgün eğitim rezalet ama bu eğitimin mi suçu yoksa sistemin mi ? Tabiki suç sistemindir.
Az önceki örnekten yola çıkarak suçun yönetim şeklinin değil midir? Monarşi gibi diktatörlük rejimleri isterse dinin vecibelerini hatta tebâsını ezer geçer.
Not: Ben soylediklerime okuduğum kitaplardan yola çıkarak söyledim. Onları kaynak gosteremeyeceğime göre (200 e yakındır) benim savunduğumu destekleyen bir website koyucam ama taraflı olduğu belli okumanızı pek önermem
https://sorularlaislamiyet.com/osmanli-seriatla-mi-yonetiliyordu[1]
814 görüntülenme