Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Premium
Paylaşım Yap
175 ATP Ödüllü Soru: Herkes hayal edebiliyor mu iç sesi var mı? Hemen cevapla!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gönderiler
Şiddet
Köpekgil
Hayvan Davranışları
Yok Oluş
Küresel
Göğüs
Kuyrukluyıldız
Cinsiyet Araştırmaları
Nükleik Asit
Soğuk
Pediatri
Primatoloji
Yeme
Çocuk
Eşcinsellik
Gün
Besin Değeri
Hücreler
Köpek
İstanbul
Yaşlanma
Ecza
Kalıtım
Türleşme
Siyaset
Aklımdan Geçen
Tür Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Başlık
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Topluluk Kuralları
Bu alan, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu türün ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu alanın amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim topluluğuna değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Gülşen Zangal
Gülşen Zangal
20.0K UP
21 Şubat 2025
Vay canına bu platforma bayıldım. Teşekkürler @cagrimertbakirci 
52 görüntülenme
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Kahraman
Utku Kahraman
76.0K UP
3 dakika önce
oyunumun giriş menüsü
0 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilge Su Öney
3 dakika önce
Çapraz Bulmaca #48 | 1.135 puan
⏱️ 06:19
🔥 9 günlük seri
https://evrimagaci.org/capraz-bulmaca
0 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilge Su Öney
10 dakika önce
Bi' Kelime #15 4/7
04:15

⬛🟨⬛🟨⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛🟨⬛🟨⬛🟨
🟨⬛⬛⬛🟩🟩🟨🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩🟩🟩
🔥 10 günlük seri
https://evrimagaci.org/bi-kelime
0 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaan Ekinci
Kaan Ekinci
20.3K UP
16 dakika önce
Seni rahatsız eden şey, olaylar değil, onlara verdiğin anlamdır.. Epiktetos
0 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
40 dakika önce
İnsanlığın bilinen en eski nöroaktif madde kullanımı, sanıldığı gibi çiğnenerek değil, basitçe emilerek başlamış olabilir.

Bugün dünyada her on kişiden biri betel cevizi çiğniyor olsa da, bu alışkanlığın kökenleri uzun zamandır bilinmiyordu. Endonezya'nın Sulawesi adasında keşfedilen iki avcı-toplayıcı iskeleti, dişlerde bugüne kadar tanımlanmamış türden bir aşınma ortaya koyuyor.

Önceden, cevizin içindeki ana uyarıcı alkaloit olan arekolinin sadece sönmüş kireçle birlikte çiğnendiği zaman salgılandığı düşünülüyordu. Fakat yapılan yeni deneyler, betel cevizini bütün halinde ağızda uzun süre tutmanın da bu maddeyi açığa çıkardığını gösteriyor.

Antik dişler üzerinde yapılan biyomoleküler analizlerin de doğruladığı bu emme alışkanlığı, şimdilik yalnızca iki bireyin kalıntılarından yola çıkarak anlaşılabiliyor. 16 bin ila 25 bin yıl öncesine tarihlenen en eski avcı-toplayıcının çenesindeki aşınmış bir diş, nöroaktif bitki kullanımının insanlık tarihindeki en eski somut kalıntısını oluşturuyor.
0 görüntülenme
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Eflatun (Plato) yakın bir dostumdur. Ancak gerçekler, daha yakın dostlarımdır."
Aristoteles
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)