Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
5,000 ATP Ödüllü Soru: Ayak baş parmağımı aşağıya doğru bükünce giren o kramp herkeste oluyor mu ve bunu yapmak zararlı mıdır? Hemen cevapla! Esat Kudret'in cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gönderiler
Mantık Hatası
İntihar
Cinsiyet Araştırmaları
Hücre
İnsanlar
İmmünoloji
Kuantum Mekaniği
Habercilik
Ergen
Sinir Hücresi
Nörobilim
Vücut
Bilimkurgu
Gen
Beslenme
Nöroloji
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Asteroid
Kalıtım
Bitki
Sinir
Olasılık
Virüsler
Cinsel Seçilim
Aklımdan Geçen
Tür Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Topluluk Kuralları
Bu alan, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu türün ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu alanın amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim topluluğuna değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Turgay Demiradam
Turgay Demiradam
80.8K UP
7 Mart 2025
Merhamet, insan türünün en üstün meziyetidir. 
62 görüntülenme
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pınar Koç
Pınar Koç
52.3K UP
55 dakika önce
market kasasındaki kuyruk seçimi problemi:
- kasa 1: sepeti dolu 2 kişi (yüksek hacim, standart cycle time)
- kasa 2: tek ürünlü ama cüzdanında bozuk para arayan teyze (düşük hacim, yüksek varyans)

ikinci kasanın işlem süresi (processing time) tamamen belirsiz. varyansı minimize edip kasa 1'e geçtim. günlük lead time'ımı bu kadar saçma bi sürece kurban edemem.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kerim Taşcı
Kerim Taşcı
103.1K UP
1 saat önce
Özgürlük ve tam bağımsızlık ?

İraden dışında sünnet edip, zorla askere gönderdiler seni, ilki olmazsa erkek olamazsın ikincisi olmazsa adam olamazsın dediler. Dinin bu deyip kimliğine kazıdılar. Sonra bekar adam tam adam değildir deyip evlendirmeye çalıştılar. Evlendin de ne oldu çocuğun yoksa kısır dediler ya da bencil, korkak. Yalnızlığı seçtiysen hepten sıçtın ibne midir top mudur acep deyü fısıldaştılar. İşin var çalışıyor musun ? Yetmez makam,mevki,statü,diploma zorunluluğu koydular önüne. Çalıştın, çabaladın da ne oldu diğer kişi 45'ini görmeden emekli oldu senin için emeklilik her saniye senden 10 megapersek uzaklaşıp gözlenebilir evrenin dışına çıktı bir ışık dahi görünmez oldu. Ekonomi, siyaset, sosyoloji, demografi, algı, propaganda esir aldı seni. Özgür ve tam bağımsız adam gibi adamsın demi ? Eminsin yani?
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Umut Öner İnce
Umut Öner İnce
32.9K UP
1 saat önce
✈️ Gökyüzündeki Görünmez Güç: Milli Savaş Uçağımız KAAN ve Mühendislik Vizyonu
"Gerçek güç; sadece yükseklerde uçmakta değil, teknolojinin ve mühendisliğin sınırlarını zorlayarak geleceği gökyüzünde şekillendirmektedir." 🇹🇷✨

Konu ile İlgili Video: https://www.youtube.com/watch
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
666.0K UP
3 saat önce
Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir Göttingen Üniversitesi çalışması, kuantum mekaniğinin en temel ama en zor ölçülen niceliklerinden biri olan elektron dalga fonksiyonunu ilk kez üç boyutlu olarak görüntülemeyi başardı. Bu, moleküllerin ışıkla nasıl etkileşime girdiğini ve kimyasal reaksiyonların atom düzeyinde nasıl gerçekleştiğini anlamamızda çığır açacak bir gelişme.

Kuantum mekaniğine göre elektronlar tek bir noktada bulunamaz; bunun yerine "dalga fonksiyonu" adı verilen matematiksel bir yapıyla tanımlanırlar. Bir molekül içindeki elektron dalga fonksiyonları "moleküler orbital" olarak adlandırılır ve molekülün kimyasal davranışını belirler. Ancak dalga fonksiyonu doğrudan ölçülemiyor; dolaylı yöntemler gerekiyor.

Profesör Stefan Mathias liderliğindeki ekip iki yenilikçi tekniği birleştirdi. Birincisi, foton elektron spektroskopisi: saçılan elektronların momentumu ölçülerek dalga fonksiyonunun bir yarısı elde edildi. İkincisi, bu yarıdan hareketle sofistike bilgisayar algoritmaları dalga fonksiyonunun diğer yarısını hesapladı. Böylece karbon atomları arasındaki mesafeden bile küçük özellikleri çözümleyebilen tam üç boyutlu görüntü elde edildi. Üstelik bu işlem, daha önce büyük senkrotron tesislerinde günlerce sürerken şimdi laboratuvar ortamında ultrasoft X-ışını kaynağıyla gerçekleştirilebildi.

En heyecan verici olasılık ise "femtosaniye video": bu teknik geliştirilerek moleküllerin ışığa, elektriğe ya da kimyasal değişimlere nasıl tepki verdiği saniyenin katrilyonda biri zaman çözünürlüğüyle izlenebilecek. Bu, ilaç geliştirmeden güneş enerjisi verimliliğine kadar pek çok alanda devrim niteliğinde uygulamalar açabilir.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
666.0K UP
3 saat önce
Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Charles Darwin'in 1875'te öne sürdüğü ve o günden bu yana kanıtlanamayan bir hipotezi nihayet doğruladı: Saxifraga cinsinden bazı çiçekli bitkilerin etçil olabileceği. Çin Bilimler Akademisi'nden Hang Sun liderliğindeki ekip, Qinghai-Tibet Platosu'nun alp bölgelerinde yetişen Saxifraga candelabrum türünün böcekleri çektiğini, tuzağa düşürdüğünü, sindirimini yaptığını ve besin maddelerini emdiğini kapsamlı kanıtlarla ortaya koydu.

Darwin, Saxifraga türlerinin yapışkan bez tüylerinin böcekleri tuzağa düşürebildiğini gözlemleyerek bu cinsin bazı üyelerinin etçil olabileceğini tahmin etmişti; ancak kesin kanıt yoktu. Yeni çalışmada araştırmacılar incelenen 45 örneğin 43'ünde bez tüylerde böcek artıkları buldu; olgun bitkilerde ortalama 71 tuzağa düşürülmüş böcek saptandı.

Etçilliğin resmi sınıflandırması için yalnızca avın yakalanması yetmiyor; sindirim ve besin emiliminin de kanıtlanması gerekiyor. Ekip floresan etiketleme yöntemiyle etçil bitkilerde yaygın görülen bir sindirim enzimi olan fosfataz aktivitesini tespit etti. Ardından stabil azot izotopu ile işaretlenmiş meyve sinekleri bitkiye yedirilerek azotun emilip emilmediği ölçüldü. S. candelabrum, diğer etçil bitki türleriyle benzer sonuçlar verirken etçil olmayan kontrol grupları bu tepkiyi göstermedi. Genetik analizler ise bu bitkinin diğer bağımsız etçil bitki soylarıyla av çekme, sindirim ve besin emilimiyle ilişkili genomik benzerlikler taşıdığını ortaya koydu.

Bu keşif, etçilliğin evrimde ne kadar sık ve bağımsız biçimde ortaya çıktığını da gözler önüne seriyor; bilinen etçil bitki türü sayısı artık 900'ü aşıyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Başkalarıyla paylaşılmayan bir düşünce solmaya mahkumdur. Düşünceler, paylaşıldıkça büyür."
Lowell Fillmore
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)