Yellowstone Volcano Observatory tarafından yayımlanan 2 Mart 2026 tarihli yazıya göre, Norris Geyser Basin içinde yer alan Echinus Gayzeri, 2020’den bu yana ilk kez düzenli patlamalar sergilemeye başladı. Dünyanın en büyük asidik gayzeri olarak bilinen oluşum, Şubat 2026 itibarıyla yeniden aktif bir döneme girdi.
Echinus Gayzeri, Yellowstone National Park’ın en sıcak ve en dinamik termal alanlarından biri olan Norris Gayzer Havzası’nda, Steamboat Geyser’e yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 20 metre çapındaki havuzuyla dünyanın en büyük asidik gayzeri kabul ediliyor. Ancak buradaki asitlik yoğun değil; kimyasal özellikleri daha çok portakal suyu ya da sirke düzeyinde tanımlanıyor. Asidik gazlarla nötr suların karışımı, hem gayzerin boru sisteminin korunmasını sağlıyor hem de demir, alüminyum ve arsenik kaynaklı kırmızımsı oluşumlara yol açıyor.
2010 yılında çıkış kanalına yerleştirilen sıcaklık sensörleri, Ekim 2010–Ocak 2011 arasında 15 düzensiz patlama kaydetti. 2017 sonbaharında gayzer kısa süreliğine yeniden düzenli aktivite göstermiş, 18 Ekim–10 Kasım 2017 arasında yaklaşık 2–3 saat aralıklarla patlamıştı. Ardından faaliyet tekrar durmuş; 2018, 2019 ve 2020’de yalnızca tekil patlamalar gözlenmişti.
16 Şubat’tan itibaren patlamalar 2–5 saat aralıklarla gerçekleşmeye başladı. Bu patlamalar 2–3 dakika sürüyor ve 6–10 metre yüksekliğe ulaşıyor. Patlama sonrası su seviyesi belirgin biçimde düşüyor ve yaklaşık bir saat içinde normale dönüyor. Bu desen, 2017 sonlarındaki etkinliğe benzerlik gösteriyor.
Uzmanlara göre Echinus Gayzeri genellikle bir ya da iki ay süren aktif dönemlerin ardından yeniden durgunlaşma eğiliminde. Şubat ayının son günlerinde patlama görülmemesi, aktivitenin yeniden azalmış olabileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte Norris Gayzer Havzası’nda hidrotermal sistemler sürekli değişim gösterdiğinden, etkinliğin yaz aylarına uzayıp uzamayacağı kesin olarak öngörülemiyor.