Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
19 Aralık 2015
Yıldız Akıntıları ve Balina Gökadası
Bilgiler
Yorum (0)
Yıldız Akıntıları ve Balina Gökadası
NGC 4631, sarmal bir gökadadır; iyi bilinen kuzey takımyıldızı Canes Venatici doğrultusunda, yalnızca 25 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alır. Kenardan görüldüğünde, boyut olarak Samanyolu’na benzer. Biçiminin kamaya benzeyen bozulmuş hali, kimine göre kozmik bir ringayı andırır; kimine göreyse ona yaygın lakabını kazandırır: Balina Gökadası. Bu büyük gökadanın küçük ama şaşırtıcı derecede parlak eliptik eşlikçisi NGC 4627, tozlu ve sarımsı çekirdeğinin hemen üstünde durur. Ayrıca NGC 4631’in halosu içinde, yakın zamanda keşfedilen sönük cüce gökadalar da seçilebiliyor. Nitekim NGC 4631’in altında (ve üstünde) uzanan soluk, geniş yapılar artık gelgit etkisiyle oluşmuş yıldız akıntıları olarak tanınıyor. Bu yıldız akıntıları, yaklaşık 3,5 milyar yıl önce başlayan ve Balina ile tekrarlanan yakın karşılaşmalar sırasında parçalanan bir cüce uydu gökadanın kalıntıları. Yakın gökadalarda bile, gelgit yıldız akıntılarının varlığı; kendi Samanyolu’muzun oluşumu da dahil olmak üzere, gökada oluşumu ve evrimine ilişkin kozmolojik modellerin öngördüğü bir durumdur.
Görsel Kaynağı & Copyright: R Jay Gabany (Blackbird Observatory) Collaboration: David Martínez-Delgado (University of Heidelberg), et al.
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
1
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11273
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.03)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bir gün, belki 40 sene sonra, beni tanıyan son kişi ölecek. İşte o zaman ben gerçek anlamıyla öleceğim. Tanıdığınız herkes bir kümedir ve o kümede sizi tanıyan son kişi öldüğünde, o küme sona erer, hatıralardan silinirsiniz."
Irvin Yalom
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)