Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
16 Aralık 2008
Nemrut Dağı Üzerinde Orion Şafağı
Bilgiler
Yorum (0)
Nemrut Dağı Üzerinde Orion Şafağı
Orion’un önünde görünen şey ne? Kahta’nın 40 kilometre kuzeyinde, Türkiye’de Nemrut Dağı yükselir. Dağın zirvesi, 2000 yılı aşkın süre önce yapılmış dev heykellerin bugün geriye kalan parçalarıyla süslüdür. Bir zamanlar neredeyse 10 metreye ulaşan bu taş heykeller aslanları, kartalları, çeşitli eski tanrıları ve MÖ 86 ile MÖ 38 yılları arasında Kommagene’yi yöneten Kral I. Antiochus Theos’u betimliyordu. Yukarıdaki tepede, oturan birkaç figürün gövdelerinden kalan harabeler ay ışığıyla aydınlanmış halde seçiliyor. Zeus’un başı, yukarıdaki görüntünün merkezine yakın bir yerde bulunuyor; kralın başıysa ufka en yakın görülen baş. Üç ay önce çekilen bu görüntüde, çok uzakta tanıdık Orion takımyıldızı da görünüyor. Orion’un Kuşağının hemen altındaki kırmızı leke Orion Bulutsusu; Orion’un solundaki parlak yıldız ise Sirius. En solda, kızaran ve giderek aydınlanan ufuk, Güneş’in doğmaya başladığını haber veriyor.
Credit & Copyright: Tunç Tezel (TWAN)
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
1
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11273
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.03)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bilgi, güçtür."
Francis Bacon
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)