Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
16 Ocak 2002
Abell 2597'nin Kozmik Oyukları
Bilgiler
Yorum (0)
Abell 2597'nin Kozmik Oyukları
Milyarlarca ışık yılı uzaktaki büyük gökada kümelerinin tipik bir örneği olan Abell 2597, yüzlerce gökadayı barındırır. Bu gökadalar, X-ışınlarında parlayan, sıcaklığı milyonlarca derece olan bir gaz bulutunun içine gömülüdür. Bu Chandra Gözlemevi X-ışını görüntüsü, kümenin merkez bölgelerindeki sıcak gazı gösteriyor. Ayrıca X-ışını ışımasının içinde iki büyük karanlık oyuk da ortaya çıkıyor; biri merkezin alt-sağında, diğeri üst-solunda. Diş sağlığıyla ilgili bir gönderme değil; Abell 2597'nin oyukları yaklaşık 60.000 ışık yılı genişliğinde. Bunların, kümenin çekirdeğindeki süperkütleli bir kara delikten kaynaklanan ve 100 milyon yıl önce gerçekleşmiş bir patlamanın kalıntıları olduğu düşünülüyor. Ancak sönük hayalet oyuklar tamamen boş değil; boş olsalardı çoktan çökerlerdi. Bunun yerine, muhtemelen daha sıcak gaz, yüksek enerjili parçacıklar ve manyetik alanlarla dolular. Şampanyada yükselen kabarcıklar gibi, küme merkezinden uzaklaşarak hareket ediyorlar. Bir gökada kümesinin ömrü boyunca bu tür patlamalar tekrar tekrar yaşanabilir. Böylece, küme merkezinden uzağa manyetik alanları taşıyan bir oyuklar dizisi oluşur. Nitekim radyo gözlemleri, Abell 2597'nin merkezinde o zamandan beri bir patlamanın daha gerçekleştiğine işaret ediyor.
Credit: B. McNamara (Ohio U. at Athens) et al., CXC, NASA
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
1
NASA APOD Arşivi (Toplam) 11273
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 11164 (%99.03)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Tutsak bir kraldansa, özgür bir kuş olmak yeğdir."
Hollanda Atasözü
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)