insanlığın yeni bir bilinç yaratıp yaratamayacağı sorusunun kısa cevabı, şu anki bilimsel ve teknolojik tablomuzda kocaman bir hayır. biz daha bilincin ne olduğunu, beyindeki ıslak ve yağlı hücre yığınından o muazzam benlik hissinin nasıl ortaya çıktığını bile çözebilmiş değiliz. akademide buna bilincin zor problemi diyoruz. elimizde bir tarif yok ki keki baştan pişirelim.
zekâ sınırı veya 150 iq meselesine gelince, iq dediğimiz şey kendi insan popülasyonumuz içindeki bilişsel becerileri ölçmek için uydurduğumuz istatistiksel bir cetvel. eğer bir gün silikondan ya da laboratuvarda büyütülmüş sinir ağlarından yapay bir bilinç yaratmayı başarırsak, bu varlığın zekâsı bizim biyolojik sınırlarımızla kısıtlı kalmaz. insan beyninin kafatasına sığma zorunluluğu, kısıtlı enerji tüketimi ve evrimsel bagajları var. yaratılacak yeni bir sistemin böyle dertleri olmayacağı için işlem kapasitesi ve zekası bizim ölçütlerimizin çok ötesinde olabilir.
ne zaman üretiriz sorusu ise tamamen bir tahmin. belki yüzlerce yıl sürer, belki de hiçbir zaman mümkün olmaz. ben her sabah laba gidip mikroskop başında fare beyni kesitleri boyarken kendi bilincimi sorguluyorum. gönderdiğimiz makaleleri anlamamakta ısrar eden reviewer 2 gibi, kendi bilincinden şüphe ettiğim figürler var bu akademik sistemde. sırrını bilmediğimiz, nasıl ölçeceğimizi bile tam kestiremediğimiz bir fenomeni laboratuvarda sıfırdan inşa etmek şu an bağımsız araştırma fonu bulmaktan bile daha imkansız bir hayal. yapay zeka sistemleri bir gün dışarıdan bilinçliymiş gibi davranacak kadar karmaşıklaşabilir. ancak o sistemin içinde gerçekten bir şeyler hisseden öznel bir deneyim olup olmadığını felsefi ve bilimsel olarak kanıtlamamız mevcut araçlarımızla pek olası durmuyor.
İkinci dereceden denklemleri (ax² + bx + c = 0) çözmek standart bir karar ağacı problemidir. Sınav gibi katı zaman kısıtlarında rastgele deneme yanılma yapmak verimsizliktir. Her senaryo için en düşük maliyetli rotayı seçmelisiniz.
Süreç adımlarınız sırasıyla şöyle olmalı:
Kısacası sınavda soruyla inatlaşılmaz. Akış şemanızı baştan çizin ve saniyeler içinde karar verip bir sonraki adıma geçin.
doğru kitap seçimi senin kitap okuma alışkanlığını oturtur bilimsel akademik içinde ağır terimler bulunan kitaplar yerine bilim dergileri okuyabilirsin yada roman okuyabilirsin sana tavsiyem çoğu kişinin bildiği fareler ve insanlardır zaten düzenli okuma yaparak bitirmen 1 haftayı geçmez ben 2 günde bitirmiştim konusu da güzel tavsiye ederim
Merhaba
Şayet sıfırdan başlayacaksanız önce ağır fizik ve matematik kitaplarına girmek yerine gökyüzünü ve temel kavramları tanımak daha doğru olacağını düşünüyorum. Örneğin: Carl Sagan " Kozmos " , Neil deGrasse Tyson "Acelesi Olanlar İçin Astrofizik" , Stephen Hawking " Zamanın Kısa Tarihi " ( bunların yanı sıra daha fazla kaynak önerebilirim ) Bunun yanında TÜBİTAK Bilim Genç’in astronomi yazıları ile Evrim Ağacı’nın astronomi ve uzay bilimleri içerikleri başlangıç için yararlı olacaktır. Gökyüzünü uygulamalı öğrenmek için ücretsiz Stellarium programı kullanılabilir. ( Bu program gerçekten çok iyi, ben de kullanıyorum ve dilerseniz bu program hakkında da bilgi verebilirim ) Bence önce Güneş sistemi, yıldızların yaşamı, galaksiler, ışık yılı ve evrenin genişlemesi gibi temel konular öğrenilmeli. Ardından kozmoloji, kara delikler ve görelilik gibi daha zor başlıklara geçilebilir. Keza astronomi yalnızca okuyarak değil, gökyüzüne bakarak da öğrenilir. Başlangıçta teleskop almak şart değildir çıplak gözle gözlem ve basit bir dürbün dahi oldukça yeterli olacaktır. Saygılarımla.