Küresel Sıcaklıklar Mart Ayında Neredeyse Tarihin En Yüksek Seviyelerine Ulaştı!
/content/ba926723-c9c5-4e1e-9d90-ac53e6515d81.jpeg)
- Basın Bildirisi
- Klimatoloji (İklimbilim)
- Bilim Haberciliği
Tarihi Geçmiş Haber
Küresel sıcaklıkların Mart ayında tarihi rekorlarda seyretmesi, Avrupa iklim gözlemcisinin Salı günü bildirdiği üzere, bilimsel beklentileri zorlayan olağanüstü bir sıcaklık dalgasının devam ettiğini ortaya koydu.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi, bu Mart ayının Avrupa'da kaydedilen en sıcak Mart ayı olduğunu ve bu durumun, diğer kıtalardan daha hızlı ısınan bir kıtada yağış aşırılıklarını tetiklediğini raporladı.
Dünya ise Copernicus veri setinde ikinci en sıcak Mart ayını yaşadı ve bu, Temmuz 2023'ten bu yana devam eden, neredeyse kesintisiz bir rekor veya rekora yakın sıcaklık serisini sürdürüyor. O zamandan bu yana, neredeyse her ay, insanlığın büyük miktarda kömür, petrol ve gaz yakmaya başladığı Sanayi Devrimi öncesine göre en az 1.5 derece Celsius daha sıcak geçti.
Mart ayı sanayi öncesi dönemin 1.6 derece Celsius üzerinde gerçekleşerek, bilim insanlarının hala tam olarak açıklamaya çalıştığı aşırı bir anomaliyi uzattı. Imperial College London'daki Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü'nden Friederike Otto şöyle diyor:
Sanayi Devrimi öncesine göre hâlâ 1.6°C üzerinde olmamız gerçekten dikkat çekici. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin pençesinde olduğumuz kesin.
Bilim insanları, küresel ısınmanın her bir derecesinin sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar ve kuraklıklar gibi aşırı hava olaylarının yoğunluğunu ve sıklığını artırdığı konusunda uyarıyor.
İklim değişikliği sadece artan sıcaklıklarla ilgili değil, aynı zamanda karbondioksit ve metan gibi sera gazları tarafından atmosferde ve denizlerde hapsedilen tüm bu ekstra ısının zincirleme etkileriyle de ilgili.
Ayrıca daha sıcak denizler, artan buharlaşmaya ve atmosferde daha fazla nem birikimine yol açarak daha yoğun sağanak yağışlara sebep olurken, aynı zamanda kasırgalara enerji veriyor ve küresel yağış düzenlerini de etkiliyor.
Copernicus'a göre, Avrupa'da Mart ayı, 2014'te kaydedilen önceki en sıcak Mart rekorunun 0.26C (0.47F) üzerindeydi. Copernicus iklim izleme servisini yürüten Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'nden Samantha Burgess, şunları söylüyor:
Kıta genelinde çelişkili yağış aşırılıklarının yaşandığı bir ay oldu. Avrupa'nın bazı bölgeleri kayıtlara geçen en kurak Mart ayını yaşarken, diğerleri yaklaşık yarım yüzyıldır en yağışlı Mart ayını yaşadı.
Mart ayında başka yerlerde ise bilim insanları iklim değişikliğinin Orta Asya’da aşırı sıcak hava dalgasını yoğunlaştırdığını ve Arjantin’de 16 kişinin ölümüne yol açan aşırı yağış koşullarını körüklediğini belirtti.
Küresel sıcaklıktaki bu muhteşem artış, 2023 ve ardından 2024’ü kaydedilen en sıcak yıllar haline getirdi. Ayrıca bu, geçen yıl Paris iklim anlaşması kapsamında çoğu ülke tarafından kabul edilen daha güvenli ısınma sınırı olan 1.5°C’yi aşan ilk yıl olmuş oldu.
- Aşırı Hızlı Yükselen Deniz Seviyeleri Nedeniyle Kıyı Şehirlerden İç Şehirlere Kitlesel Göçler Tetiklenebilir!
- Unuttuğumuz Petrol Reklamları: Dev Şirketler İklim Değişimi Hakkında Halkı Nasıl Aldattı, Şimdi Nasıl Geri Adım Atıyorlar?
- Doğanın Öfkesi: Süperhücre (Supercell) Orajı, Fırtınalar, Kasırgalar ve Daha Fazlası!
Bu durum, uzun vadeli bu hedefin kalıcı olmayan bir ihlali anlamına gelse de bilim insanları sıcaklıkları bu eşiğin altında tutma hedefinin daha da ulaşılmaz hale geldiği konusunda uyarıyor.
Bilim insanları, 2024'ün başlarında zirveye ulaşan ısınan El Niño olayının ardından olağanüstü sıcaklık dalgasının azalmasını ve koşulların yavaş yavaş serinletici La Niña fazına geçmesini bekliyorlardı.
Ancak küresel sıcaklıkların ısrarlı bir şekilde yüksek seyretmesi, bilim insanları arasında hangi etkenlerin ısınmayı beklenen seviyenin üstüne çıkarabileceği konusunda tartışmalara yol açtı.
Avrupa Birliği izleme servisi, iklim hesaplamalarına yardımcı olmak için uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçümü kullanıyor.
Bu servisin kayıtları 1940'a kadar uzanıyor, ancak buz çekirdekleri, ağaç halkaları ve mercan iskeletleri gibi diğer iklim verisi kaynakları, bilim adamlarının çok daha geçmişten gelen kanıtları kullanarak sonuçlarını genişletmelerine olanak tanıyor.
Bilim insanları, içinde bulunduğumuz dönemin muhtemelen Dünya'nın son 125000 yıldır yaşadığı en sıcak dönem olduğunu önemle belirtiyor.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- Korkutucu!2

- Tebrikler!1

- Muhteşem!0

- Bilim Budur!0

- Mmm... Çok sapyoseksüel!0

- Güldürdü0

- İnanılmaz0

- Umut Verici!0

- Merak Uyandırıcı!0

- Üzücü!0

- Grrr... *@$#0

- İğrenç!0

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06.07.2026 02:37:16tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: evrimagaci.org/s/20289
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçeizin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.