Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?

HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?
3 dakika
7,570
Tüm Reklamları Kapat

Amerikalılar uykuya yardımcı olması için sürekli sıcak süt, reçeteli melatonin hapları gibi takviyeler kullanmaktadır. Peki değişen çözüm yolları uykudan alınan sonucu değiştiriyor mu? Forest Baptist Tıp Merkezi beyni dinlendirebilen ve uykusuzluğu azaltan müzik sesleri kullanarak beyni dinlendirdiği düşünülen önemli bir araştırma yapıyor. Forest Baptist Tıp Merkezi'nde nörobiyoloji profesörü olarak çalışan Tıp Doktoru Charles H. Tegeler çalışmanın baş araştırmacısı konumunda bulunuyor ve şunları söylüyor:

İnsan beyni paralel halde bulunan sağ ve sol yarımkürelerin birlikte çalışması şeklinde işler. Kişi uğradığı travmalar veya büyük şok gibi durumlarda ki bunlar otonom(irade dışı) hayatta kalma durumudur, heyecan faktörü beyni dengesiz bir duruma sokar. Bu dengesizlikler devam edecek olursa uykusuzluk durumuna neden olan semptomlar devreye girer. Çalışmamız işte bu semptomlara etki eden beyin frekansları ve beynin kendi dengesini daha hızlı kurmasını sağlayacak. Hatta belki de semptomların gelişmesine yol açabilecek.

Yeni teknolojinin adı HIRREM. Ticari amacı, bilinen beyin dalgalarının iyileştirilmesi. Ameliyat gibi cerrahi işlemlere gerek duyulmadan uygulanabilen prosedürün sistemi müzik sesleri kullanarak beyin dalgalarını yansıtmak... 

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar müzikal sesler arasındaki tınılar ve elektrik enerjisinin, kişinin beynindeki yarımküreleri dengeye getirdiğini söylüyor. Araştırmacılar, değişimleri gözleyebilecekleri Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (ISI)'ni 0 ile 28 arasında uykunun kişiyi ne kadar zorladığını belirten bölümlere ayırdı. Çalışma başladığında, katılımcılar ISI birimleri 18,7 ile 18,9 arasında belirtilen kişiler arasından seçildi. Bu aralık kişiyi nispeten orta derecede zorlamaktaydı. Araştırmacılar HIRREM grubunda ISI puanlarını 10.3 olarak belirten kişileri "uykusu yok" veya "eşik altı derecede uykusu var" şeklinde kategorilere yerleştirdi. Kontrol grubu deney devam ederken mevcut HIRREM faktöründen faydalanmadı. ISI değerlerinde değişiklik görülmedi. Bununla birlikte kontrol grubuna HIRREM terapisi uygulandığı anda sonuçlar asıl HIRREM grubundan farksızdı. 

Katılımcılar rastgele listelenmiş 20 kişi (14 dişi ve 6 erkek) idi. 10 kişi HIRREM seansına alındı ve standart bakımları yapıldı. Geriye kalan 10 kişi ise kontrol grubunda bekletildi. Başlangıç çalışması olarak, araştırmacılar beyin yarımkürelerindeki kararlı simetri, denge, frekanslar arasındaki boşluk gibi verileri topladı. Ek olarak da ISI skorları ve diğer önlemleri kapsayan kan basınçları ve nörobilişsel fonksiyon testlerinin sonuçlarını belgelediler. Üzerinde çalışılan rastgele HIRREM katılımcıları 60-90 dakika arasında süren 8-12 seans yapıldı. Oturum katılan katılımcının 0 yerçekimi bulunan ortamda kafa derisine takılan sensörler ile beyin dalgalarının ölçülmesi şeklindeydi.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıya verilen müzik sesleri major dizelerden matematik algoritması tarafından belirlendi. Orta şiddetteydi ve kulak yoluyla verildi. Sonunda EEG frekansları belirlendi. Müzik sesleri arasındaki rezonans ve titreşen beyin devrelerinin ilişkilerini düzenlemek, daha iyi bir denge ve doğru hareket etme ve otomatik kalibre etme işlemlerine izin vermek için tasarlandı. Çalışma sonuçları umut verici olsa da araştırmacıların sınırlı bir soruşturma yapma imkanına sahip olduğunu unutmamak gerekir. Öncelikle çalışmanın boyutunun küçük olması ve sahte-plasebo grubunun olmayışı sonuçları kısmen engelledi. HIRREM ile gözlenen değişiklikler bir ilaç kullanılarak da yapılabilir anlamına geliyor olabilir. Çünkü HIRREM terapisi sosyal etkileşim ve gevşeme içerir, ses tonu aynalama yönteminin yanında bilmediğimiz mekanizmalarda da iyileştirme gösterebilir.

Araştırmacılar sonucun iyileşmeye katkıda bulunduğuna inanmasına rağmen süreç oldukça uzun (yaklaşık dört hafta) ve ancak sonuna kadar beklenince HIRREM gerçek değişimi göstermektedir. Tegeler' in planına göre sahte plasebo etkisi yaratmak için daha büyük klinik çalışmaları ve teknoloji keşfi gerekiyor. Çalışma Brain and Behavior dergisinde yayınlanmıştır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Umut Verici! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 14:00:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3146

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Nauert, et al. HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?. (17 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3146
Nauert, R., Altınyay, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 17). HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3146
R. Nauert, et al. “HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erdi Altınyay, Evrim Ağacı, 17 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3146.
Nauert, Rick. Altınyay, Erdi. Bakırcı, Çağrı Mert. “HIRREM: Uykusuz Bir Beyni, Müziği Kullanarak Dinlendirebilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erdi Altınyay. Evrim Ağacı, December 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/3146.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close