Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu!

Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu! Pexels
4 dakika
7,718
Tüm Reklamları Kapat

East Anglia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, insanların dürüstlüğünün ülkere göre ciddi ölçüde değiştiği tespit edildi. Araştırma ayrıca daha önceki tarihi dönemlere göre günümüzde dürüstlüğün bir ülkenin mevcut ekonomik büyümesini daha az etkilediğine işaret ediyor. Araştırma, farklı ülkelerdeki insanların birbirlerinden daha dürüst olup olmadıklarını ve bunun ülkenin ekonomik düzeyiyle ilişkisini inceledi. 

15 farklı ülkeden 1500'ün üzerinde katılımcı, dürüstlük davranışını ölçmek için tasarlanmış, iki adet teşvik edici deney içeren bir online ankete katıldı. Önce, bir bozuk para atmaları ve yazı mı tura mı geldiğini belirtmeleri istendi. Eğer cevap olarak tura derlerse, 3 veya 5 dolarla ödüllendirilecekleri söylendi. Eğer bir ülkede tura diyenlerin oranı yüzde 50'den fazlaysa, bu o ülkenin insanlarının dürüst olmadıklarına işaret ediyordu. Daha sonra, yine aynı katılımcılar tüm soruları doğru cevapladıkları takdirde para ödülü alacakları bir müzik testine girdiler. Katılımcılardan cevapları internetten kontrol etmemeleri ve bir sonraki soruya geçmeden önce soruları kendi başlarına cevapladıklarını teyit edecek bir kutucuk işaretlemeleri istendi. Sorulardan üç tanesi kasten zordu, büyük olasılıkla kullanıcıların cevaplara bakmaları gerekecekti. Bu sorulardan birden fazlasının doğru cevaplanması hile yapıldığına işaret ediyordu. Testlerin sonuçları belli bir ülkenin insanının daha dürüst olup olmadığını anlamak için karşılaştırıldı.

Araştırmaya dahil olan ülkeler (Brezilya, Çin, Yunanistan, Japonya, Rusya, İsviçre, Türkiye, Birleşik Devletler, Arjantin, Danimarka, Birleşik Krallık, Hindistan, Portekiz, Güney Afrika ve Güney Kore) araştırmaya farklı bölgeler, farklı gelişmişlik ve sosyal güven seviyeleri sağlamaları amacıyla seçildiler.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın yazarı, UEA'nın Ekonomi Okulu'ndan Dr. David Hugh-Jones, her ülkede sahtekarlığa dair kanıtlar buldu. Ancak seviyeler ülkelere göre ciddi oranda değişim gösterdi. Örneğin, bozuk para atma deneyinde sahtekarlık Birleşik Krallık'ta yüzde 3.4’den, Çin'de yüzde 70'e kadar değişti. Müzik testinde ise en dürüst ülke Japonya iken onu Birleşik Krallık izledi, Türkiye ise bu testte en az dürüst olan ülke oldu.

Katılımcılardan ayrıca herhangi bir ülkede 100 kişiden kaçının para atma testine tura yanıtını vereceğini tahmin ederek diğer ülkelerin dürüstlük oranını kestirmeleri istendi. Ancak katılımcıların diğer ülkelerin güvenilirliği hakkındaki tahminleri gerçeği yansıtmadı. Kıdemli ekonomi okutmanı Dr. Hugh-Jones, Middlesex Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı London Experimental Workshop konferansında bulgularını sundu:

Dürüstlükte ülkeler arasında farklar bulundu, ancak bu farklar beklentilere pek de uymadı. Kişinin dürüstlük konusundaki beklentilerinin projeksiyon gibi bir takım psikolojik özelliklere bağlı olabileceği görülüyor. Şaşırtıcı bir durum, insanların kendi ülkelerinin dürüstlüğüne diğer ülkelerinkine göre daha kötümser bakmaları oldu. Bunun bir açıklaması, haberlerde diğer ülkelere göre kendi ülkelerinde meydana gelen sahtekarlık olaylarına daha fazla maruz kalıyor olmaları olabilir.

Bozuk para atma deneyinde en az dürüst olan dört ülke Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan oldu. Bununla birlikte, müzik testinde Asya ülkeleri diğerlerine göre gözle görülür biçimde daha az dürüst değildi , Japonya ise bu testte en dürüst ülke çıktı. Dr. Hugh-Jones’un dediğine göre Asya ülkelerinde bozuk para atma testinin sonuçları, dürüstlük düzeyinden ziyade kültürel farklılıklardan kaynaklanan bu teste özel bir durumla, mesela kumara karşı tutumla açıklanabilir.

İnsanların en güvenilmez ülke olmasını bekledikleri Yunanistan, para atma testinde en dürüst ülkelerden biriyken müzik testinde ise ortalarda yer aldı. Kendi ülkesinin dürüstlüğü konusunda en kötümser ülkeler Yunanistan ve Çin oldu. Bir başka bulgu da daha az dürüst olan deneklerin diğer deneklerden de az dürüstlük beklemeleri, ve şaşırtıcı bir biçimde daha dürüst ülkelerden katılanların da aynı şekilde davranması oldu. 

Dr. Hugh-Jones, ekonomik büyümenin kültürel ve davranışsal kökenlerine artan bir ilginin bulunduğunu söyledi. Ülkelerin dürüstlüğünün ekonomik büyüme ile bağlantılı olduğu (fakir ülkelerin zenginlere göre daha az dürüst olduğu) ve bu bağlantının 1950'lerden önce meydana gelen büyümelerde daha güçlü hissedildiği de bulgular arasında. Dr Hugh-Jones şöyle diyor: 

Bana göre geçtiğimiz 60 yılda dürüstlük ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki zayıfladı ve halihazırda ekonomik büyüme ile dürüstlük arasında bağlantı olduğuna dair pek az kanıt var. Bunun bir açıklaması, kurumsallaşmanın ve teknolojinin gelişmediği yerlerde dürüstlüğün resmi sözleşmelerin sağladığı yaptırım gücünün yerine geçiyor oluşu. Dürüstlüğe değer veren kültürleri olan ülkeler ekonomik kazanç elde edebiliyorlar. Daha sonra, bu ekonomik büyümenin kendisi kurumsallaşmayı ve teknolojiyi geliştirdiğinde, sözleşmeleri takip etmek ve uygulamak kolaylaşıyor, böylece dürüstlük kültürü daha fazla büyüme için gereksiz hale geliyor. İnsanların, kendi vatandaşları ve diğer ülkelerin vatandaşları hakkındaki görüşleri doğru olabilir ve ya olmayabilir, ve bu görüşler birbirleriyle olan etkileşimlerini etkileyebilir. Örneğin, bir ülkenin başka bir ülkeyi borçtan kurtarma paketini desteklemeye gönüllü olup olmaması, ihtiyaç sahibi ülkenin insanları hakkındaki ön yargılardan etkilenebilir. Bu yüzden bu görüşlerin nasıl oluştuğunu anlamak önemlidir."
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 15:27:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4703

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı, et al. Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu!. (18 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4703
Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2016, November 18). Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4703
E. Ağacı, et al. “Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 18 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4703.
Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dürüstlük Algısı, Ülkeden Ülkeye Değişiyor: Türkiye Dürüstlükte Sonuncu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, November 18, 2016. https://evrimagaci.org/s/4703.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close