Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?

Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?
6 dakika
827
Tüm Reklamları Kapat

6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından Twitter, ABD Eski Başkanı Donald Trump'ın kişisel hesabını kalıcı olarak askıya aldı ve Google, Apple ve Amazon gibi teknoloji devleri, aşırı sağın tercih ettiği sosyal medya platformu Parler'ı en azından geçici olarak bünyelerindeki platformlardan kovdu.[1], [2], [3]

"Temizleme" veya "platformdan kovma" olarak adlandırılan bu eylemler, kişilerin ve toplulukların birbirleriyle ve halkla iletişim kurma becerilerini kısıtlar.[4] Bu uygulama, etik ve yasal sorunları gündeme getirir; fakat en önemli husus, bunun sosyal medyadaki nefret söylemini ve şiddet çağrılarını azaltmak için etkili bir strateji olup olmadığıdır.[5]

The Conversation U.S. sitesi, üç ayrı çevrimiçi iletişim uzmanına, bu tür bir temizlemenin işe yarayıp yaramadığını ve teknoloji şirketleri bunu yapmaya çalışırsa neler olacağını sordu.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz İşe Yarar; ancak Uzun Dönem Bir Çözüm Değil!

Soruya cevap veren ilk isim, Jeremy Blackburn. Blackburn, Birmingham Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri'nde yardımcı doçent. Şöyle yanıtlıyor:

Temizleme hareketinin ne kadar etkili olduğu sorusu iki farklı açıdan ele alınabilir; teknik açıdan işe yarıyor mu ve kaygı verici topluluklar üzerinde bir etkisi var mı?

Temizleme, Teknik Açıdan İşe Yarar mı?

Gab isimli platform, Tree of Life sinagoguna düzenlenen silahlı saldırısından sonra, bulut alt yapı sağlayıcılarından, alan adı sağlayıcılarından ve web ile ilgili diğer hizmetlerin geri çekilmesi sonucu uygulama mağazalarından kaldırılan ve temizlenen ilk "büyük" platformdu.[6], [7] Saldırıdan önce, meslektaşlarımla birlikte yaptığımız bir araştırmada, Gab'in nefret dolu, endişe verici içeriklerle bezeli, birbirlerinin görüşlerini destekleyip bu görüşleri tekrarlayan blog yazarlarıyla dolu bir platform olduğunu keşfetmiştik.[8] Gab, platformlardan kovulmuş olmasına rağmen, merkezi olmayan teknolojilere geçerek varlığını sürdürmeyi başardı ve örneğin moderasyondan kaçınan Dissenter tarayıcısını geliştirmek gibi bir yeniliğe imza attı.[9], [10]

Teknik açıdan bakıldığında, bu tür bir temizleme hareketi, işleri sadece bir miktar daha zorlaştırıyor. Amazon'un bulut hizmetleri, bilgi işlem alt yapısını yönetmeyi kolaylaştırıyor; ancak o da neticede herkesin kullanabileceği açık kaynak teknolojileri üzerine kurulmuştur. Kovulan şirketler ya da onlara sempati duyan insanlar, kendi barındırma hizmetleri altyapılarını oluşturabilirler. Ayrıca akademik araştırmacılar topluluğu da, eğer diğer her şey başarısız olursa, zararlı çevrimiçi toplulukların devam etmek için kullanabileceği, sansüre dayanıklı araçlar geliştirmiştir.[11]

Tüm Reklamları Kapat

Temizleme, Sorunlu Topluluklara Etki Eder mi?

Temizlemenin sosyal bir etkiye sahip olup olmadığı, şu anda araştırma topluluğu tarafından ele alınmaya başlanan, incelikli bir meseledir. Örneğin bir platformun, QAnon ya da gibi bir takım politikacılar gibi toplulukları ve içeriği yasaklamasının olumlu bir etkisinin olabileceğine dair kanıtlar mevcuttur. Platformdan kovma, zaman içinde yeni kullanıcıların artmasına engel olabilir ve genel olarak daha az içerik üretilmesine neden olur.[12] Diğer taraftan dijital göçler de gerçekleşir ve bu, genellikle gerçek dünya olaylarına bir tepki olarak gelişir; örneğin bir platformdan kovulan ünlü bir isim, yeni bir platforma göç ederken, beraberinde o platforma yeni kullanıcıların akmasını tetikleyebilir.[13], [14]

Temizlemenin bir başka sonucu, göç eden topluluktaki kullanıcıların zaman içinde daha radikalleştiğine dair işaretler göstermesi olabilir.[12] Reddit ve Twitter, sorunlu kullanıcıların kaybıyla daha iyi bir platforma dönüşeblir; ancak platformdan kovma, en baştaki problemlere eden olan sorunlu davranışları hızlandırabilecek, istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Nihai olarak, her ne kadar uygulaması kolay olsa ve bir dereceye kadar işlevsel olsa da, platformdan kovmanın uzun dönem bir çözüm olması pek olası değildir. Geleceğe dönük olarak, aşırıya kaçan ve saldırgan web komünitelerinin kökünde yatan sorunlarla mücadele etmek üzere atılacak adımların, bu kararların sebep olabileceği karmaşık teknolojik ve sosyal sonuçları da gözetmesi gerekecektir.

İşe Yarar; ama İnsanları Gölgelere Sürüklemek Riskli Olabilir!

Soruya cevap veren ikinci kişi, Connecticut Üniversitesi Operasyon ve Enformasyon Yönetimi Yardımcı Doçenti Ugochukwu Etudo. Şöyle cevaplıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Çevrimiçi olarak büyük takipçilere komuta eden, popüler figürlerin ve hareket liderlerinin temizlenmesi işe yarıyor mu? Bu, müdahale politikasının başarı kriterlerinin ne olduğuna bağlıdır. Eğer "başarılı olmak", temizleme politikasının hedefini cezalandırmak anlamına geliyorsa, o zaman hiç şüphesiz işe yarıyor. Örneğin, sağcı provakatör Milo Yiannopoulos 2016'da Twitter'den, 2019'da Facebook'tan yasaklandı ve daha sonra mali sıkıntılar çekmeye başladı.[15]

Eğer "başarılı olmak", istenmeyen sosyal sorunların ve huzursuzluk olasılığını azaltmak anlamına geliyorsa, o zaman da cevap, kısa vadede evet. Fakat uzun vadede bu tür bir başarı hiç de kesin değildir. Kısa vadede temizleme, temizlemenin hedefinde olan insanlardan etkilenen gruplar için kafa karıştırıcı bir huzursuzluk ya da şok etkisi görevi görür. Bu huzursuzluk da, en azından ilk başta hareketi zayıflatabilir.

Bununla birlikte, temizlemenin, bir hareketin takipçilerinin gözünde yetkili bilgi kaynaklarını meşrulaştırabileceği ve kalan tarafların daha ateşli hale gelebileceği riski vardır.[16] Hareket liderleri, temizlemeyi, sansür olarak değerlendirip, ana akım ön yargısının daha fazla kanıtı olarak düşünebilirler.

Zararlı çevrimiçi davranışlarda bulunan insanları gölgelere itelemenin, önyargılarını doğrulayan çevrimiçi ortamlarda onları daha da sağlamlaştırması olasılığından endişe etmek için bir sebep vardır. Aşırı sağcı gruplar ve figürler, Telegram isimli mesajlaşma platformu da dahil olmak üzere, gizlilik odaklı çevrimiçi platformlarda önemli bir varlık oluşturdular.[17] Bu göç, endişe vericidir; çünkü araştırmacılar, tam çevrimiçi anonimliğinin, çevrimiçi zararlı davranışların artmasıyla ilişkili olduğunu bir süredir biliyorlardır.[18]

Diğer hususların yanı sıra politika yapımında; adalet, zarar azaltma ve rehabilitasyona vurgu yapılmalıdır. Bu olumsuz ve istenmeyen sonuçlardan bazılarını önlemek için siyasi hedeflerin şeffaf olması ve makul beklentiler içinde tanımlanması gerekir.

İşe Yarar; ama Sürecin Şeffaf ve Demokratik Olması Gerek!

Soruya cevap veren son isim, Louisiana Teknik Üniversitesi İletişim ve Medya Çalışmaları Doçenti Robert Gehl. O da şöyle cevaplıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Platformdan kovma, sadece işe yaramakla kalmıyor, ben onun sisteme dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Sosyal medya; ırkçı, faşist, kadın düşmanı veya transfobik konuşmacıların kaldırıldığı, yanlış bilgilendirmenin olmadığı ve mesajlarınızın insanlara gösterilmesi için ödeme yapmanızın gerek olmadığı mekanizmalara sahip olmalıdır. Ve birini platformdan temizleme kararı, bir takım kapalı yönetim kurulları ya da Facebook'un "Yüksek Mahkemesi" gibi mantığı olmayan içerikleri denetleme komitelerinden ziyade, mümkün olduğu kadar demokratik bir şekilde kararlaştırılmalıdır.[19]

Diğer bir deyişle cevap, Mastodon gibi alternatif sosyal medyadadır. Federe bir sistem olan Mastodon, kullanıcılara ve yöneticilere sadece kötü davranan kullanıcıları değil, ağın tüm bölümlerini susturma, engelleme ve hatta kaldırma olanağı vermek için özel olarak tasarlanmıştır.

Örneğin radikal sağcı hareket ağı Gab'in Mastodon Federasyonu'nu ele geçireceği korkusuna rağmen, Mastodon'un yöneticileri Gab'i hızla marjinalleştirdiler.[20] Ben bu satırları yazarken, aynı şey Parler'in bıraktığı potansiyel boşluğu doldurmak için yeni ırkçı ve kadın düşmanı ağlarda da oluyor. Ve Mastodon ağları, ayrıca spam ve reklamların ağ üzerinden yayılmasını da engelledi.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, ağın bazı bölümlerini engelleme kararı gizli de değildir. Bu karar, kararlarını herkese açık bir şekilde açıklayan ve ağdaki üyelerine karşı sorunlu olan yerel yöneticiler tarafından alındı. Ben akademik odaklı bir Masterdon ağı olan scholar.social'dayım ve yerel yöneticilerin verdiği bir kararı beğenmezsem, doğrudan yöneticiyle iletişime geçebilir ve tartışabilirim. Diaspora ve Twister de dahil olmak üzere başka dağıtılmış sosyal medya sistemleri de vardır.

Ana akım sosyal medyanın tehlikesi, Mastodon gibi alternatiflerin tam tersini yapmak için kurulmuş olmasıdır: Ana akım sosyal medyanın amacı, ne pahasına olursa olsun büyümektir; demokratik düşünceye zarar verme pahasına da olsa! Sadece sevimli kediler değil; komplo teorileri, yanlış bilgilendirme ve bağnazlığın körüklenmesi de dikkat çekiyor. Kurumsal sosyal medya, kârlı oldukları sürece, bu tür şeyleri hoşgörür ve görülüyor ki bu hoşgörü, gereğinden çok fazla uzun sürdü.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. M. Smith. Us Capitol Protesters, Egged On By Trump, Are Part Of A Long History Of White Supremacists Hearing Politicians' Words As Encouragement. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Rogers. What Kicking Trump Off Twitter Can — And Can’t — Do. (13 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: FiveThirtyEight | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Newhouse. Big Tech's Rejection Of Parler Shuts Down A Site Favored By Trump Supporters – And Used By Participants In The Us Capitol Insurrection. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Barnes. 8Chan's Demise Is A Win Against Hate, But Could Drive Extremists To The Dark Web. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Young. Booting Infowars' Alex Jones From Social Media Wasn't Wrong, But It Could Be Dangerous. (8 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: USA TODAY | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Robertson. Gab Is Back Online After Being Banned By Godaddy, Paypal, And More. (5 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Verge | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Anti-Defamation League. Deadly Shooting At The Tree Of Life Synagogue. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Anti-Defamation League | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Zannettou, et al. What Is Gab. (18 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Association for Computing Machinery (ACM) doi: 10.1145/3184558.3191531. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Raman, et al. Challenges In The Decentralised Web. (18 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Association for Computing Machinery (ACM) doi: 10.1145/3355369.3355572. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Rye, et al. Reading In-Between The Lines. (23 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Association for Computing Machinery (ACM) doi: 10.1145/3419394.3423615. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Dingledine, et al. Tor: The Second-Generation Onion Router. (1 Ocak 2004). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Usenix | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b M. H. Ribeiro, et al. Does Platform Migration Compromise Content Moderation? Evidence From R/The_Donald And R/Incels. (20 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. H. Ribeiro, et al. The Evolution Of The Manosphere Across The Web. (21 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Aliapoulios, et al. An Early Look At The Parler Online Social Network. (11 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Uberti. Milo Yiannopoulos Says He's Broke. (9 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Vice | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. F. Johnson, et al. (2019). Hidden Resilience And Adaptive Dynamics Of The Global Online Hate Ecology. Nature, sf: 261-265. doi: 10.1038/s41586-019-1494-7. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Baumgartner, et al. The Pushshift Telegram Dataset. (23 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Y. Lee, et al. (2020). De-Motivating Employees’ Negative Communication Behaviors On Anonymous Social Media: The Role Of Public Relations. Public Relations Review, sf: 101955. doi: 10.1016/j.pubrev.2020.101955. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Ingram, et al. Facebook Names 20 People To Its 'Supreme Court' For Content Moderation. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Robertson. How The Biggest Decentralized Social Network Is Dealing With Its Nazi Problem. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Verge | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 07:19:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10344

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Blackburn, et al. Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?. (11 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10344
Blackburn, J., Erulaş, R., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 11). Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10344
J. Blackburn, et al. “Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ruhiye Erulaş, Evrim Ağacı, 11 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10344.
Blackburn, Jeremy. Erulaş, Ruhiye. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sorunlu Kişileri Sosyal Medya Platformlarından Kovmak, Nefret Söylemini ve Şiddet Çağrılarını Engeller mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ruhiye Erulaş. Evrim Ağacı, April 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10344.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close