Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
50K UP
Üye
1

Videoda bahsedilenler ne kadar doğru?

https://www.youtube.com/watch?v=0xQ3DN3r7mU&t=429s
733 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Mehmet Türk
Mehmet Türk
33K UP
Akademisyen

Saçmalamışlar. Önceikle Türkçe kuralı dedikleri "üç sessiz yan yana gelmez" kuralı yanlış. Türkçe sözcüğünde bile üç sessiz yan yana gelmiştir zaten. Bu kural, "Aynı hece içinde üç sessiz yan yana gelmez" biçiminde olmalıydı. Tıpkı bu arkadaşların yaptığı gibi, kuralları eksik alırsanız, yanlış anlaşılmalara yol açabilirsiniz. Örnek olarak seçtikleri "Mert topu attı" ifadesi başta hatalı örnektir. Neden? Çünkü Türkçenin kuralları, o cümlenin nasıl yazılması gerektiğini söyler, ancak ne yazacağınızı söylemez. Yani burada ne yazacağımızın da Türkçe kuralları ile belirlenddiğini ileri sürüyorlar. Oysa bu doğru değildir. Nitekim, aynı durum doğa yasaları için de geçerlidir. Doğanın yasaları, olayların nasıl işleyeceğini belirlerken, hangi olayın gerçekleşeceği işi olasılıkla ilgilidir. Ancak bir cümleyi yazmak, bilinç işidir. Olasılık ise bilinç işi değildir. Yani yazı tura attığınızı düşünün. Yazı gelme olasılığının %50 olduğunu biliyoruz. Ancak paranın havada dönmesi, eylemsizlik momenti, açısal momentumun korunumu, tork gibi birkaç fizik kavramının ürünü olduğu gibi, paranın yükselip yere inişi de kütle çekim kuvetleri ve Newton yasaları gibi birkaç kurala göre belirlenir. İşte burada paranın havadaki dönüş frekansı, paranın havada kalış süresi, başlangıçta hangi yüzün yukarı baktığı gibi değişkenler, yazının mı yoksa turanın mı geleceğini belirler. Ancka bu işlemler oldukça karmaşık olduğundan, %100 doğrulukla yanıtı bulmak olanaksızdır. Fizik yasaları paranın hareketini açıklar ve yere düştüğünde hangi yüüzn gelebileceğinin olasılığını verebilir ancak paranın neden atıldığını, kim tarafından atıldığını açıklamaz. Ancak bunlar bilinçli eylemlerdir. Tıpkı o cümlenin yazılması gibi...

Şimdi sorun şu: Bilim hiçbir zaman nedneleri sorgulamamıştır. Nasılı açıklar. Yani oalyın sürecini açıklar. Arkasında bir neden aramaz. Kaldı ki arasın, onun da olgusal olması gerekir. Yani elle tutulur, matematikle açıklanabilir bir yanıt olmalı. Eğer böyle bir yanıt yoksa, bu bilimin konusu değildir. Olgusal olmayan yanıtlar, bilimin dışındadır. Bilim olgusal yanıtları bulabilir ancak. Çalışma biçimi bunu doğurur.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, bilim hiçbir zaman yaratıcı gücü reddetmedi. Ancak var olduğunu da asla kabul etmedi. Çünkü yaratıcı güç düşüncesi, olgusal bir gerçek olmadığından, yani bilimsel yöntemlerle ispatlanabilir olmadığından bilimin alanına girmedi. Ancak Tanrı düşüncesini ileri sürenlerin "ispat yükü" gerçeği gereği, varlığını olgusal olarak ispat etmeleri durumunda bilim memnuniyetle kabul edecektir. Ancak bunu "olgusal" olarak yapmaları gerekmekte. Öyle filozofik veya nakil yoluyla değil. Çünkü bilim öyle çalışmaz. Yok eğer yapamıyorlarsa, kusura bakmasınlar, biz işimize bakarız. Gerisi bizi ırgalamaz.

284 görüntülenme
8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Ecem @cadıbozmasıı
Doğrucu

Yaratılışçıların yeni postu.

Evrimi Bilimsel Platformda çütütemedikleri ,ona karşı somut kanıtlara sahip olamadıkları için bilimin meşruluğunu elinden almaya çalışıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Somut kanıtlara dayanmayan Natüralist ve Materyalist olmayan bir bilim olamaz.Zira Bilim zaten bundan ibarettir. Aksi şekilde bir bilim bilim olma özelliğini yitirir. Bu bir nevi dört kenarlı bir üçgen çizmeye çalışmak gibi olur.

Bilime inanın , finansörü belli olmayan ,laf cambazlarına değil.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Emre Adıyaman
Müslüman Biri

Video bilimi rayından çıkarmayı amaçlıyor. Üçüncü boyutu, inceleme alanı dışına çıkaran bir bilimin saçmalığı açık. Çünkü hali hazırda üçüncü boyutu da algılayabiliyoruz. Eğer sadece iki boyutu algılasaydık doğrudan veya araçlarla algılayamadığımız üçüncü boyut hakkında bilimsel/deneysel bir çıkarım yapamazdık. Tıpkı şu anda algılayamadığımız dördüncü boyutla ilgili bilimsel/deneysel çıkarım yapamayacağımız gibi. Serinin dayandığı temel soru "Algımız dışındaki dördüncü boyutla ilgili konuşmak bilimin ilgi alanına girmeli midir" sorusu. Bu soru en nihayetinde, evet, bilim "felsefesiyle" ilgili. Dolayısıyla spekülasyona açık. Ancak bu spekülasyonda bilimi geliştirecek olan, pratik olan, seçenek hiç şüphesiz "girmemelidir" seçeneği. Zira algı dışındaki, deney ve gözlem dışındaki, bir boyut hakkında soyut akılla çıkarım yapmak "objektif/nesnel" değildir; öznenin soyut aklıyla ilgili olduğundan subjektiftir/özneldir.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
Cin/Şeytan Çıkarma Ritüelleri Gerçek Olabilir mi? | Çoklu Kişilik Bozukluğu
Cin/Şeytan Çıkarma Ritüelleri Gerçek Olabilir mi? | Çoklu Kişilik Bozukluğu
Depremden Etkilenen Tüm Çocuklara Sesleniyoruz!
Depremden Etkilenen Tüm Çocuklara Sesleniyoruz!
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close