Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Üye
0

Üremek için artık erkeğe ihtiyaç yok mu?

Liseye basladigimda boyle bir arastirmanin oldugunu ve basarili oldugunu duymustum. Simdilerde aklima takildi ve bununla alakali bir makale veya arastirmayi bulamadim. Hala gelismekte olan bir arastirma diye soz edilirken ise dogan cocuklarin sadece kiz olabilecegi soyleniyordu xx kromozom dolayisiyla.
299 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilişim Teknolojileri Öğrencisi

Merhabalar, konuyla ilgili daha önce verilmiş bir cevabı yazıyorum aşağıya kaynağınıda ekliyeceğim.2007 yılında Karim Nayernia adlı mikrobiliyoji uzmanının erkek ve kadın kemik iliklerinden sperm oluşturabileceğini hatta kadınların erkeklere ihtiyacı olmadan iki anneli bebekler üretebileceğini söylediği haberler var. Ne yazık ki daha sonraki çalışmalarda bununla ilgili laboratuvar çalışmalarına ulaşamadım.

Karim Nayernia'nın bu açıklamasından sonra bazı etik kurul biyologları embriyonik kök hücrelerden oluşan spermlerin fare deneylerinde çok uzun yaşayamadıkları ya da bazı gelişimsel süreçlerini tamamlayamadıklarını vurgulamış ve bunun çok uygulanabilir olmadığını öne sürmüşlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Şuan hala kök hücre çeşitlerinden sperm üretme çalışmaları devam etmekte ve bazıları hayvansal deney aşamasındadır. Bunun genel geçer olarak sunulması ve insan deneyi aşaması geçmesi ise biraz zaman alacaktır. Konuyla ilgili daha kapsamlı bilgi için kaynakçalarımı bırakıyorum.

Kaynaklar

  1. E.Er. Evrim Ağacı Soru Cevap. (28 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. J.Marshall. Babies From Bone Marrow. (15 Haziran 2007). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  3. V.Shabataev,M.D. ve Raanan Tal,M.D., et al. (2021). Artificial Sperm: New Horizons In Procreation. ncbi. | Arşiv Bağlantısı
  4. J.Mock. How Close Are We To Making Babies From Bone Marrow?. (10 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  5. K.McVeigh. Scientists Claim Breakthrough In Growing Human Sperm From Stem Cells. (8 Haziran 2009). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2021. Alındığı Yer: the guardian | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close