Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Rüya nasıl evrimleşti?

Rüyalar bi canlı için nası evrimleşmiştir? Yani bir canlı topluluğunda, rüya görmenin canlı üzerinde üreme veya yaşam uzunluğu arasında nası bir bağ olmuştur. Yani rüya gören topluluktaki bireyler nasıl diğerlerinden üreme açısından daha avantajlı olmuştur.
784 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
181K UP
Bilim ve felsefe okuru

Rüyalar bilinçaltina yazılmış olaylara durumlara olgulara dair olarak görülür. Rüyanın varlığını açıklamak bu nedenle bilinçaltına başvurulmadan olamaz. Sorunuz evrimin 'yan' ürünlerini kabul etmeyecek şekilde tasarlanmış. Örneğin evrim teorisinde bazı görüşler insan aklının evrimin yan ürünü olduğu düşüncesindeler. Yani bu düşünüş tarzı aslinda bir nevi yan ürün diye niteleme yaptığı şeylerin evrim açısından mutlak bir gereklilik olmadığını evrimin yönü başka bir şeyi ortaya çıkarırken o şeyi de (yan ürün olarak) ortaya çıkardığı ve bu şekilde avantajlarının olması veya artmasıyla ise bunun seçildiği gibi görüşleri içerir. Yani örneğin evrim hayatta kalma ve çoğalma üzerine yönünü belirlerken bu konuda asıl hedef olmasa da ortaya çıkan beyin gelişimi bu hayatta kalma ve çoğalma imkanını fiilen artırdığı için asıl hedef beynin gelişmesi olmasa da bunun getirdiği seçilimsel avantaj ile bu özellik kalıcı hale gelmiş oluyor. Bu da evrimsel perspektif anlamında beyin gelişiminin bir nevi yan ürün olarak nitelenmesinin nedeni oluyor. Bu açıdan bakarsak rüya olgusu da bir yan ürün olabilir.

Ayrıca uyku sırasında beyin sürekli rüya görmez. Ayrıca rüyaların kademeli belli periyotlarla olduğu da araştırmalarla tespit edilmiş. "Rem" diye adlandırılan rüyalar beynin uykuda en yoğun çalıştığı evrelerdir (hani şu rüya gören birini izledi iseniz gözlerin çok hızlı hareket ettiği rüyalar) Rem rüya sırasında beynin bilinçli düşünmesi ile aynı beyin frekans dalgaları ölçülmüştür. Diğer rüyalar hiç hatırlamadığı için rem dışında rüya görülmediği düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Uykunun beyinden zararlı kimyasalların temizlemesini sağladığı da kanıtlanmıştır.

Sorunuza gelirsek kaynak bağlantısında rem rüyalar sırasında yaşanılan şeylerin çok büyük oranda yeniden deneyimlendiği geçiyor. Yaşanmayan şeyler ise pek rüyada genel olarak deneyimlenmez. Ancak bu bilgi çerçevesinde şunu da bilmek gerekir ki bilinçaltı bu deneyimsel tekrarı olayları farklı kurgulara sokarak yeniden kişiye deneyimletiyor. Örneğin siz bir paraşütçü izlerken onu izlediğiniz sırada düştüğünü hayal ederken aslında buna dair düşünce bilinçaltına atılıyor ve siz rüyada bir yerden örneğin duvardan düştüğünüzü deneyimliyorsunuz. Bunun gibi bilinçaltı düşünülen veya yaşanılan olayları farklı biçim ve kurgulara dökerek size deneyimlerinizi, korkularınızı kaygılarınızı, bazen aldığınız bir tadı yada hazzı yeniden yaşatıyor. Bu da beyni muhtemelen bilgi-deneyim anlamında güçlendiriyor olabilir. Bağlantı da bilim insanlarının bu görüşte olduğu geçmiş. Yani beyin deneyimsel /bilgisel anlamda kendini tekrar ederek bilgiyi-deneyimi pekiştirmiş oluyor. Dolayısıyla evrim açısından da beyinin rüya özelliği beynin kapasitesini ve verimini artırıyor ve bu nedenle seçilim yaşamış olabilir.

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Tuğrul Saygı. Rem Uykusu. (30 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2022. Alındığı Yer: Horlama tedavisi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Altı
Yusuf Altı
7K UP
Konuyla ilgili kitap okudum

Araştırmadım ama okuduğum kitabın yazarı şunu öne sürüyordu,

Uzun süre kullanılmayan sinir hücreleri körelir ve/veya zayıflaşır. Gözler uykuda karanlık görüyor ama uzun bi süre değişiklik olmadığı için görmeyi anlamlandıran hücreler birnevi "işi salıyor".

Tüm Reklamları Kapat

Vahşi doğada ani uyanmalarda (sesten, titreşimden vs.) gözlerin çabuk tepki vermesi gerekiyordu. Görmeyi sağlayan beyin bölgesi hazır olmalıydı. Bu yuzden uyanıldığında sinirlerin hızlıca aktive olabilmesi için görmeyi sağlayan sinir bölgesinin aktif şekilde kalması için rüya gibi bir olayın o bölgeyi çalıştırması gerekiyordu. Bu yüzden rüyalar görsel temellidir, ses vs. değil.

Uyanıldığında çabuk tepki verenler seçildi ve gene aktarıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Doğruluğu tartışılır ama mantıklı duruyor bence. Yine de makale taraması yapmak lazım.

Son olarak üstte yazdığımı temel alarak hayvanların da rüya görmesi gerek diyebiliriz ama hayvanların beyinsel yeterliliği var mıdır bilmiyorum.

Kaynaklar

  1. D.Eagleman. (2022). Canlı Devre.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close