hocam şu bir gerçek her din belli bir yaşam tarzının benimsenmesini ister. ama bu yaşam şartları hiç bir yerde aynı olmaz. şunu demek istiyorum ki, mesela müslümanlık dini için konuşalım. Arabistan'daki yaşanan müslümanlıkla, İran'daki birbirinden farklı, Pakistan'dakiyle Türkiye'de yaşanan müslümanlık birbirinden farklı. onu geçtim Türkiye'de bile doğu-batı arasındaki Müslümanlık ve din anlayışı bile çok farklı.
Bütün ülkeler bir din benimserken kendi kültüre ve geleneklerine bağlı olarak bir değişim geçirir. mesela Timur, şu ünlü fillerle Yıldırım Bayazit'i esir alan büyük Timur Han, Moğol-Türk inancıyla karmaşık bir İslam dini inancına sahipti. yani temelde Kuran'a inanıyordu ama bunun yanında Şamanist gelenekleri ve inanışlarının bir kısmını da devam ettiriyordu. yani o dönemin Arap Müslümanlığıyla büyük farklar vardı.
yani dinde çok yorumlamaya bağlı olduğundan büyük farklılıklar kaçınılmaz oluyor. mezhepler yani hanefilik, sünnilik gibi mezhepler ise bazı anlaşmazlıklar ve savaşlardan sonraki dönemlerde ortaya çıkmıştır. mesela şu ünlü köpek hikayesini bilirsiniz. "Hz muhammet bir gün köpek sevmiş sonra da abdest almıştır." bu olaydan sonra bazı insanlar demiş ki "köpek sevmek abdesti bozar. bu demektir ki köpek kirli bir hayvandır. köpeklerle ilgili bazı yasaklar olmalı" bir başka taraf da "hayır, Hz muhammed zaten abdest alacaktı, almadan önce köpek sevdi o kadar. köpekler kirli değildir, yasaklara gerek yoktur." 2 farklı mezhebin görüşleri bu şekilde çelişir.
sonuç olarakdinlerin toplumlara ve kültürlere göre değiştiği bir gerçektir. dini yaşama tarzının farklılık göstermesi kaçınılmazdır. bazı olaylar ve bazı dini konulardaki anlaşmazlıklar farklı görüşleri doğurur. bu farklı görüşlere göre insanlar mezhep olarak ayrışmışlardır. ayrıca dini görüşlerde farklılıkların olması dinen bir ayrışmanın olduğu anlamına gelmez.
Kaynaklar
- bilmiyorum. Link. Alındığı Tarih: 6 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı