Evet, birçok hata vardır. En çok tartışılan ve aslında en bariz hatalardan birisi olan şey miras ayetlerindeki matematiksel hatadır. Kısaca tanıtayım.
"Kardeşleri olmayan bir adam (borç ve vasiyet bırakmadan) ölür. Geriye üç kız çocuğu, annesi, babası ve karısı kalır.
Bu durum için geçerli olan cümleleri okuyalım:
Nisa/11'den: "(Çocuklar) ikiden fazla kız iseler, (ölenin geriye) bıraktığının üçte ikisi onlarındır."
Nisa/11'den: "Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığı maldan, ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır."
Nisa/12'den: (Karı için) "Eğer çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır."
üç kız çocuğuna (toplam): 2/3 = 16/24
anneye: 1/6 = 4/24
babaya: 1/6 = 4/24
karısına: 1/8 = 3/24
toplam: 27/24. Böyle bir paylaşımı yapmak ise matematiksel olarak imkânsız. Çünkü pay, payda'dan büyük çıkıyor. Yani mal yetmiyor."
Bu hatayı çözmek için sonradan avliye ve reddiye sistemleri geliştirilmiştir. Ancak bu Kur'an'ın hatasını düzeltmekten başka bir şey değildir. Alıntı yaptığım yeri kaynak bölümüne bırakacağım, oradan devamını da okuyabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Evrim konusu zaten yeterince bariz olmalı. Kur'an'da insan evrimi ile ilişkilendirebileceğimiz hiçbir ayet yoktur. Adem'in topraktan, Havva'nın onun kaburga kemiğinden ve geri kalan insanların bu iki insandan türedikleri ayetlerde çok net bir şekilde gösterilmekte. (15:16, 55:14, 37:11, 32:7, 23:12, 6:2, 30:20, 17:61, 7:12, 38:76)
Diğer bilimsel hatalardan da kısaca bahsedeceğim.
- Güneş ve Ayın yörüngede hareket ettiklerini söylemesine rağmen Dünya'nın hareketinden bahsetmez, bu da "Dünya Merkezli Güneş Sistemi"ne kapı aralar.
- Güneş'in çamurlu bir suda battığını söylemekte (18:86, 18:90).
- Meteorların aslında şeytana atılan yıldızlar olduğunu söylemekte (67:5).
- Önce Dünyanın, sonra evrenin geri kalanının yaratıldığını söylemekte (2:29).
- Evrenin toplamda 6 günde yaratıldığını söylemekte (50:38).
- Gökyüzünün düşebileceğini zannetmekte (52:44, 34:9).
- Nuh tufanının jeolojik kanıdının bulunmaması, tüm hayvanları gemiye almanın mümkün olmaması.
Bu Nuh tufanı mevzusuna biraz önem vermek lazım, çünkü çoğu kişi bunu bölgesel bir tufan zanneder. Ama bunun birkaç hatası var.
- Eğer tufan küresel değilse, neden Nuh zamanını gemi yapmakla harcadı? Çok daha kısa bir süre içerisinde tufanın olacağı bölgeyi ailesi ile birlikte terk edebilirdi. Bölgedeki canlılar da aynısını yapabilirdi, hepsini gemiye doldurmak için gereken mucizeyi buna harcamak da mümkündü.
- Neden Nuh tüm türlerden birer çift almakla uğraştı ki? Zaten çoğu hayvanın dünyada selden etkilenmeyen diğer bölgelerde de bireyleri olacaktı. "Nihayet emrimiz geldi ve sular coşup yükseldi. Nûh’a dedik ki: "Her türden (hayvan) birer çift ile -daha önce haklarında hüküm verilmiş olanlar dışında- aileni ve iman edenleri gemiye bindir!" Zaten onunla birlikte pek azı iman etmişti." (11:40).
- "Nûh "Rabbim" dedi, "Yeryüzünde inkârcılardan hiç kimseyi sağ bırakma!" (71:26). Yeryüzü sadece spesifik bir bölge olarak da yorumlanabilir, ancak Nuh neden sadece tek bir grubu bu kadar umursasın ki? Ayrıca, diğer ayetlerle üst üste konulduğunda bu kelimenin tüm dünyayı kapsadığı yeteri kadar bariz değil mi?
Bunlar gibi birçok ayet daha sayılabilir. Aşağıda vereceğim Wikiislam makalesinden daha da fazla şey okuyabilirsiniz, çok kapsamlı bir yazı. Eğer gözümden kaçan olmadıysa tüm ayetlerin numalarını da vermiş olmalıyım, onları da kontrol edebilirsiniz. Bu arada, diğer sorunuzu da ben yanıtlamıştım. Eğer bir geçiş evresindeyseniz yardımcı olmayı deneyebilirim.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Turandursun.com. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Wikiislam. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı