Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Masaru Emoto'nun su molekülleri deneyi doğru mudur? Kuantum veya diğer bilim dalları ile bir bağlantısı var mıdır?

bilimsel makale vb ayrıca telepati, sifacilik vb de bu bağlamda değerlendirilebilir.. (İskenderun'da yaşıyorum buraya yakın Dörtyol ilçesinde yaşamış Yılancı Hacı'yı duymuşsunuzdur, değilse eğer youtube da videoları var) ?
7,170 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Bilimsel olarak hiçbir bağlantı yoktur. Çünkü Masaru Emoto'nun deneyi bilimsel değildir, sahtedir. Yapılan üçlü kör tekrar deneyleri, Emoto'un iddiasının yalan olduğunu ortaya çıkarmıştır. Suya söylenen sözlerin niyeti ile su kristallerin güzelliği arasında hiçbir bağlantı yoktur daha sonra da insanları kandırmak için sadece hipotezine uygun verileri cımbızladığını itiraf etmiştir.[1]

Elektronların gözlendiklerinin ''farkında'' olmaları, bilinç sahibi olmalarını gerektirir fakat elektronların bilinç sahibi olduklarına dair en ufak bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Eh, bilinç de "sinir hücrelerini" gerektirir ve elektronlarda sinir hücresi olmadığını size temin edebiliriz! Bu hatanın, ''What the Bleep Do We Know?'' (Ne Halt Biliyoruz Ki?) isimli büyük oranda sahte-bilimle çevrelenmiş; ancak gerçek bilim insanlarına da bol bol yer vererek "profesyonel bulandırıcılık" yapmayı başaran belgeselin yapımcıları tarafından -olaya biraz daha gizem katmak için- bilinçli olarak dahil edilmiş mistisizmden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Dikkat edilirse (ve belgesel izlenirse), o belgeselde ''Ramtha'' isimli sahtebilim şarlatanına söz verilmesine de bir anlam vermek zordur. O kadar saygın bilim insanının olduğu bir yapımda böylesine bir hayal tacirinin yer alabilmesi belgeselin ciddiyetine gölge düşürmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Temelde kuantum parçacıkları, aynı anda hem dalga hem parçacıktır. Fakat ölçmeye veya gözlemlemeye kalkarsanız ya dalgayı ya da parçacığı bulursunuz. İkisi aynı anda saptanamazlar. Dalga ve parçacığı aynı anda net bir şekilde saptayamama durumu, Heisenberg’in belirsizlik ilkesinin özüdür. Bizim çift yarık deneyinde ekrana gönderdiğimiz parçacıklar, başta parçacık gibi davranırken, yarıklardan geçerken dalga gibi davranıyorlar. Bu davranış, parçacıkların birbirlerini etkilemelerinden kaynaklıdır.

Bizlerin, deney düzeneğini gözlemlerken yaptığımız iş, ''gizemli'' ya da ''olağanüstü'' bir şey değildir. Sadece parçacıkların birbirleriyle etkileşmelerinde rol oynarız. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Bilinçsiz parçacıkların bunu yapması aslında belki de o kadar da bilinçsiz olmadığını düşünmesine neden oldu insanların. Özellikle bilim dünyasının dışındandı bu insanlar. Çünkü bu “gözlemci” olayını biraz direkt anlamış ve bu “izleme” olayını bilinçli izleme ile bir tutmak istemişlerdi. Yani parçacıkların dalga fonksiyonunun çökmesine “bilincimizin” neden olduğu düşüncesi.

Burada maalesef böyle bir durum söz konusu değil. İstediğimiz, dilediğimiz türden bir gizem yok burada. İnsanın bilinci süperpozisyonu sonlandırmıyor. İşler çok garipleşecek birazdan ama şu gözlemci konusunu bir aradan çıkaralım. Ölçüm nasıl parçacığın davranışını değiştiriyor. Bir örnekle açıklayalım.

Büyük bir havuz düşünün. Tam ortasında da bir top olsun. Bu top da bizim parçacığımız olsun. Foton. Elektron ve bu topun tam konumunu ölçmek için topun üzerindeki bir düğmeye basmanız gerektiğini hayal edin.

Bu düğmeye basmak için de havuza girmeniz gerekiyor. İşte bu anda o topun o anki konumunu etkilemeye başlıyorsunuz. Girdiğinizde başlattığınız dalgalar topa ulaşacak ve onun konumunu değiştirecek. Yaklaştıkça daha güçlü dalgalarla ilk başta ölçmek istediğiniz konumunda olmayacak artık. Ölçmek için düğmeye bastığınızda topu biraz daha iteceksiniz. Haliyle top siz havuza girmeden önceki konumundan çok farklı bir yerde olacak. Çok basit şekilde parçacıkları ölçtüğünüzde olan da bu.[3]

Telepati, alternatif tıp gibi olaylarla da hiçbir ilgisi yok. Onlar da sahte-bilimdir.

740 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Suya Güzel Sözler Söylenince Güzel Desenler, Kötü Sözler Söylenince Kötü Desenler Oluşur Mu?. (18 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Oral. Çift Yarık Deneyinde Gözlemci, Bilinç Ve Dolanıklık Kavramları. (8 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. bebarbilim. Akılalmaz Gerçeklik: Gecikmiş Seçim Kuantum Silgisi Deneyi. (11 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2021. Alındığı Yer: Bebar Bilim | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close