Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Kediler kaplanlara nasıl evrildi yoksa kaplanlar mı kedilere evrildi?

Kedi kaplan vaşak evrim ilişkisini anlayabilmemiz 'türler arası geçişi' anlamamızda önemli olabilir çünkü bir türün kendi içinde küçük evrimini neredeyse bütün Türk kamuoyu kabül ediyor buna epigenetik deniyor sanırım ama türler arası geçiş hâlâ tam olarak anlamış değilim
1,516 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Leopar Sever

Evrimin her basamağı türün kendi içindeki küçük evrimidir çünkü hem DNA'da büyük oranda değişimin birden gerçekleşmesinin düzgün olması hemen hemen imkansız, hem de o türden sayılmayacak kadar farklı doğmuş bir birey eşeyli ürüyorsa, nasıl diğer bireylerle üreyip soyunu devam ettirecek? Epigenetik de kastettiğiniz anlama gelmez https://evrimagaci.org/epigenetik-5886 burada anlamı açıklanmıştır. Kalıtım maddesi(DNA) üzerindeki farklılık epigenetikle ilgili değildir. Epigenetik bu genlerin belirli durumlarda aktif olup olmaması ile ilgilidir. Tür içi farklılıklar bununla mı ilgili? Hayır. İsveçte çocuk yapan bir zenci çift gene zenci doğurur. Çünkü ten rengini belirleyen genleri farklıdır. Ama İsveç'in koşullarında Kongo'nun koşullarında aktif olmayan genler aktif olabilir veya tam tersi bazı genleri aktif olmayabilir.

Türk kamuoyu diye bir ölçü olamaz. Kim bu kişiler? Türk biyologlar mı? Türk entelektüeller mi? Türk medyası mı? Bütün Türkler mi?

Tüm Reklamları Kapat

Evet esas konuya gelirsek bir tür halihazırdaki başka bir türe evrimleşmez. Ev kedilerinin soyu asla kaplan, kaplanların soyu asla ev kedisi olmayacak. Belki görünüşü veya bazı özellikleri benzer torunları bir gün olur ama genleri bugünkünden daha benzer olamaz.

Bunun için size taksonomiyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Türlerin sınıflandırılması tamamen türlerin akrabalığına göre yapılır. https://en.wikipedia.org/wiki/Cat Örneğin sağ taraftaki sınıflandırmayı ele alalım.

Tüm Reklamları Kapat

Âlem: Animalia

Şube: Chordata

Sınıf: Mammalia

Takım: Carnivora

Alt takım: Feliformia

Familya: Felidae

Alt familya: Felinae

Cins: Felis

Tüm Reklamları Kapat

Tür: F. catus

Bu ev kedisinin künyesi. Felis Catus türün ismi. Ev kedileri başka yakın akraba oldukları kedi türleri ile felis cinsinde birleşiyor. Felis cinsi içerisinde kaplan, vaşak veya çita yok. Felis cinsi ise başka akraba oldukları cinslerle Felinae alt familyasında birleşiyor. Burada vaşakların çitaların ve pumarın olduğu cinslerle birleşiyor. Ama kaplanlar, aslanlar yok. Felidae familyasında ise kaplanların aslanların bulunduğu alt familyalarla birleşiyor. Burada da sırtlanlar yok. Onlarla Feliformia alt takımında birleşiyor, köpeklerle Carnivora takımı, ineklerle Mammalia, balıklarla Chordata, karıncalarla Animalia. Yani bu saydıklarım kedilerin yakından uzağa akrabalarını belirler. Bunu şöyle düşün Türkler-Oğuzlar-Bozoklar-Günhanoğulları-Kayıoğulları-Karakeçeliler-Osmanoğulları. Bu Osmanlı'nın koyduğu şecere. Canlılardaki de benzeri bir sınıflandırma.

İşte bu birleşimlerin her biri ortak atalar anlamına gelir. Kaplan ile ev kedisinin ataları bir zamanlar aynı türdü. Bu tür ne kaplan ne ev kedisi değil. Tür içi nüfuslar birbirleri ile üremeyi kestikçe(uzaklaşmış olabilirler, çiftleşme davranışları değiş olabilir, doğal bariyerler oluşabilir vs.) kaçınılmaz olarak farklılaşır. Vaşaklar, çitalar ve ev kedileri bir yana kaplanlar aslanlar bir yana. Sonra çitaların ataları, vaşakların ataları ve ev kedilerinin ataları çiftleşmeyi bıraktıkça ayrılıyorlar. Bunlar da hep o küçük küçük değişimleri birbirleri ile paylaşmadıkları için oluyor. Hep bir arada olsalar farklı türlere bölünmez birlikte değişerlerdi.

Nasıl bizim dilimizle Yakutların dili bir zamanlar aynı dildi de iletişim kesildikçe değişti o hesap. Azerbaycan Türkçesi çok yakın, Özbek biraz yakın, Kırgız daha az yakın Yakut ise baya farklı. Çünkü ilk Yakutlarla, sonra Kırgızlarla, sonra Özbeklerle, sonra Azerbaycanlılarla ayrıldık. Peki en eski Türkler hangisinin dilini konuşuyordu? Tabiki hiçbirini. Peki Türkler hep aynı ülkede kalsalardı dilleri hep aynı mı kalırdı? Hayır gene değişirdi sadece bölünmeden değişirdi. Değişmez tek şey değişimin kendisidir.

295 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close