"ışık yılı" tanımı evrensel olarak genel geçer bir tanım mı yoksa sadece dünya'da yaşayan bizler için mi anlamlı bir tanımlama, yani yıldan kasıt dünya'nın güneş etrafını kat ettiği süre mi yoksa başka bir şekilde mi hesaplanıyor. Saniye kabaca "sezyum atomunun periyodu"na göre belirleniyor peki ışık yılı neye göre belirleniyor? Tşkürler.
Burada iki farklı birim söz konusudur.
Işık Yılı için; Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), yıl olarak Julyen Yılı mesafe olarak da kilometre kullanılmasını önermektedir.
Şu anda dünyada Gregoryan takvimi kullanıyoruz ama astronomide her biri 86400 saniye olan, 365,25 gün yıl olarak alınır. Işık yılı hesaplamaları bunun üzerinden yapılır.
Saniye, saat veya gün yerine yılın seçilmesinin nedeni; bildiğimiz en büyük zaman birimi olmasıdır. Uzayda mesafeler çok büyük ve hesaplamalarda mümkün olduğunca büyük sayılardan uzak durmak istersiniz. Yıldan daha büyük tek olay ise, güneş sistemimizin samanyolu etrafında bir tur atmasıdır ki, 200-250 milyon yıl arası sürdüğünü düşünüyoruz. Arada hesaplayamadığımız 50 milyon yıllık gibi küçük(!) bir zaman dilimi olmasından dolayı pek rağbet görmüyor tabiki.
Öncelikle ışık yılı bir uzaklık birimidir. Ve 'Işık Yılı' dediğmiz mesafe ışığın 1 yılda gittiği mesafedir. Ve evet evrensel olmasını beklemeliyiz çünkü ışık hızı her zaman sabittir. Dünyanın güneş etrafını kat ettiği süreye biz dünyalılar olarak sıradan 'yıl' diyoruz. Işık yılıyla bu yılın ne kadar alakası var tartışılır çünkü baştada belirttiüim gibi ışık yılı zaman birimi değil mesafe uzunluk birimidir.