Antik çağda 7 sayısı önem arz ediyordu. Dünyanın düz sanıldığı ve astroloji gibi abilimsel olgunun, bu zamanlarda bilim olarak kabul edilmesi, bunu doğuruyor.
Gözlenebilen 5 gezegen (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn) + Güneş + Ay = 7 gök cismi şeklinde, antik görüşleri şekillendirdiği görünüyor.
Teist dinler, o zamanlarda inanılan: düz bir yerin, gök kubbesi üzerinde belirli yörüngeler ile sürekli dolaşan 7 gökcismini, elbette açıklamaya ve anlamlandırmaya çalışacaklardır.
Bunu, modern yaratılışçıların yaptığı gibi: atmosferin katmanları veya çoklu evrenler gibi yerlere çekilerek mucize aranması, tamamen hatalı ve bilimin doğasına aykırı düşüncelerdir.
----
Antik mitolojide bu 7 gökcismine bir tanrı bahşedilerek, bilim yapılmaya ve kehanetler üretilmeye başlanmıştır. Mesela antik Yunan' da: Mars (Yunanca: Ares) Dünyaya görününce, Aresin kendilerine baktığını ve savaş çıkaracağına inanmışlar ve bu şekilde inançlarını şekillendirmişlerdir. Jüpiter (Poseidon), Dünya (Zeus) vs.
Bu, Ortadoğu astrolojisinde, Mısır astrolojisinde de aynı şekilde ilerler.
Teolojide de, astroloji ile mitolojiden kalma bilim dışı kehanetler ve düşünceler elbet etkili olacaktır.
"7 sayısına karşı olan bu zaafı, şuan bile haftanın 7 gününe bakarak gözlemleyebiliyoruz: saturday (Saturn Day), wednesday (Venus day), sunday , monday (Moon day)"
Saygılar.
Bu ve benzeri sorulara net bir cevap vermek mümkün değildir elbette. Muhtemelen bu soru için birçok çıkarım yapabiliriz. Ancak bu tip sorulara bugünden bakarak cevap aramanın pek doğru olduğunu düşünmüyorum. Sorunuza cevap arıyorsanız tarihe biraz göz atmalısınız. Ve sorunuz astronomi ile ilgiliyse de bilim tarihine elbette. Sorunuzun üzerine biraz düşündüm ve verebilecek en mantıklı cevaplardan birinin Aristoteles'te yattığı kanısına vardım. Belki biliyorsunuzdur bugünden yaklaşık olarak 2400 sene kadar önce Aristoteles ortaya bir evren modeli koydu ve bu evren modeli de 7 kat gökten oluşuyor. Ve bu evren modeli 2000 sene boyunca Kopernik'e, Galilei'ye kadar kabul gördü. Hatta Galilei'den sonra da kabul görmeye devam etti ancak bunun doğru olmadığını ispatlayan ilk isim Galilei idi.
Özetle, çok yüksek ihtimalle Kur'an'da veya başka dini kitaplarda tasvir edilen evren modeli Aristoteles'in evren modeliydi.