Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Taze
Üye
2

Herkes öleceğini bilmesine rağmen nasıl normal yaşayabiliyoruz?

1,568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
63K UP
akademisyen, kimyager

Makalenin ismini tam hatırlayamasam da bu konuda yapılmış bir bilimsel çalışmaya göre beynimiz ölümü algılayamıyor. Ölüm söz konusu olduğunda kesinlikle beynin tahmin bölgeleri adeta felç oluyorlar ve ön görü yeteneğimiz bu konuda kayboluyor. Gerçekten de ölmüş yakınlarımız için bile "kalbimizde yaşıyor" diyerek anılarıyla yaşamamız, onları kendi hatıralarımızda diri tutmamız bu çalışmayı onaylıyor gibi görünüyor. Kısacası sorunun cevabı: Beyin ölümü aslında görmezden geliyor bu şekilde yaşıyoruz. Kaynakta verdiğim linki google translate'ten çevirerek daha fazla -ve benzer- cevaplar bulabilirsin. [1]

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. https://www.theguardian.com/profile/iansample. Doubting Death: How Our Brains Shield Us From Mortal Truth. (19 Ekim 2019). Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Öğretmen

Aklıma, ilk olarak Nazım Hikmet'in bir sözü geldi.

"Öleceğini bile bile nasıl yaşar insan? Ya unutur ya da çıldırır."

Tüm Reklamları Kapat

Psikoloji de aslında böyle. Ya unutuyoruz ya da alışıyoruz.

Bir durumu istemediğimiz zaman ve (ya) bundan korktuğumuz zaman bunu bastırıyoruz. Freud savunma mekanizmaları. Ve gerçekten unutuyoruz. Unutmuş gibi yapmıyoruz. Gerçekten unutuyoruz. Bilinç altına atıp onu yok etmeye çalışıyoruz ve bunun farkında değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Ya da duyarsızlaşıp alışıyoruz.

Duyarsızlaşma, bir olayın sürekli olması halinde eskisi kadar tepki vermeme olayıdır. Alışma da bunu normalleştirmemizdir.

Yani sürekli birileri ölüyor. Bunun farkındayız. Çocukluğumuzdan beri. Ve bir süre sonra bu artık normalleştiriyoruz.

Yakınımıza geldiğinde ise tekrar hatırlıyoruz. Ancak o da bir süre sonra bize alışılmış olarak geri dönüyor.

Ve bazılarına göre de burada din göreve giriyor. Ölümün bir sonsuzluk olmadığını, tekrardan dünyaya veya başka bir yere geleceğini buranın sadece bir aşama olduğunu sizlere söylüyor. Ve siz de diyorsunuz ki ölüm bir son değil. Bir sonrası var. Yok olmayacağım...

Dinlerin bu görevi başarıyla gerçekleştirdiği bir aşikar. Ancak dinin doğruluğu veya yanlışlığı kişisel bir inanç konusudur. Bu felsefenin cevap aradığı bir konu.

157 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close