Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Tez
Salih Tez
3,385 UP
Üye
11

Akademisyenlerin H Endeksi ne anlama gelir?

Bunlar bir akademisyenin ne kadar başarılı olduğunu mu ölçer?
5,030 görüntülenme
Akademisyenlerin H Endeksi ne anlama gelir?
Akademisyenlerin H Endeksi ne anlama gelir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

h-indeksi, "Bu yazarın en az adet atıf alan adet makalesi var." cümlesini doğru kılan en büyük değerine karşılık geliyor.

Böyle söyleyince hiçbir şey anlaşılmıyor tabii, örnekle anlatayım. Mesela attığınız görselde ("Hepsi" sütununu dikkate alalım), o h-indeksleri şu anlama geliyor:

Tüm Reklamları Kapat

  • Sinan Canan'ın en az 17 adet atıf alan 17 tane makalesi var.
  • İlber Ortaylı'nın en az 42 adet atıf alan 42 tane makalesi var.
  • Stephen Hawking'in en az 130 adet atıf alan 130 tane makalesi var.

Tabii ki İlber Ortalı'nın 42'den fazla atıf alan makaleleri de var (mesela bir kitabı 1630 atıf almış). Benzer şekilde, 30'dan fazla atıf alan 30 küsür makalesi de var. Ama yukarıdaki cümledeki geçen "atıf sayısı" ve "makale sayısı" birbirine eşit olmalı (dolayısıyla en az 1630 atıf alan 1630 tane eseri olana kadar, o 1630 atıf alan 1 tane kitabı h-indeksini değiştirmiyor) ve o iki sayının en büyük olduğu değeri arıyoruz (dolayısıyla h-indeksi 30 da olmuyor; çünkü 42 > 30 ve 42 sayısı da cümlemizin doğru olmasını sağlıyor).

Daha da iyi anlamak için, Stephen Hawking örneği üzerinden gidelim: Hawking'in toplamda yüzlerce makalesi var. Bunların her biri değişen sayılarda atıf alıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bilmeyenler için: "Atıf almak", bir başka makale tarafından o makaleye referans gösterilmesi demek. Her makalenin içinde "Referanslar" kısmı vardır, orada araştırmacıların o makaleyi yazarken faydalandıkları kaynaklar olur. O kaynakların her biri bir "atıf" olarak geçer. Bir makale ne kadar çok atıf alırsa (genellikle) o kadar başarılı veya etkili demektir. Birçok makale ömrü boyunca sadece 0-2 atıf alıyor. Şöyle düşünün; makalelerin:

  • %50'si 4'ten az atıf alıyor,
  • %70'i 7'den az atıf alıyor,
  • sadece %24'ü 10+ atıf alıyor,
  • sadece %1.8'i 100+ atıf alıyor.

Hawking'in nasıl büyük bir bilim insanı olduğunu anlamak isterseniz, bazı makalelerinin aldığı bazı atıf sayıları şöyle:

Ama aynı Hawking'in şu kadar atıf alan yayınları da var:

Bu durumda Hawking'in ortalama başarısını nasıl ölçebiliriz? İşte h-indeksi bunlardan biri. Öyle bir sayı olsun ki, "Hawking'in en az sayıda atıf almış adet makalesi vardır." diyebilelim. Google Scholar'a göre, Hawking için bu sayı 130.

Yani Hawking'in tüm makalelerini ve atıf sayılarını dizerseniz, Hawking'in 130 tane makalesinin 130'dan fazla atıf aldığını görebilirsiniz. Mesela Hawking'in yukarıda gösterdiğim gibi 2000 atıf alan makalesi de var ama bu şekilde en az 2000 atıf almış 2000 tane makalesi olmadığı için, h-indeksi de 2000 değil.

Sıfırdan başlayan bir yazar için de bunu görebilirsiniz:

  • İlk başta 1 makalesi var ve diyelim ki o makale 5 atıf aldı. Bu durumda yazarın h-indeksi 1 olurdu; çünkü "En az 1 adet atıf almış 1 makalesi var." h-indeksi 5 değil, çünkü "En az 5 atıf almış 5 makalesi var." cümlesinin şartlarını sağlamıyor.
  • Yazar 2. bir makale yazdı ve o da 9 atıf aldı diyelim ki. Bu yazarın h-indeksi 2 olacak, çünkü "En az 2 adet atıf almış 2 makalesi var." cümlesini sağlıyor. Makalelerinden birinin atıf sayısı 5, diğerininki 9 olmasına rağmen!
  • 3. bir makale yazdı ve sadece 1 atıf alabildi. Bu yazarın h-indeksi hala 2 olacak, çünkü "En az 2 adet atıf almış 2 makalesi var." cümlesini sağlıyor. Toplamda 3 makalesi olmasına rağmen! Çünkü "En az 3 adet atıf almış 3 makalesi var." şartını sağlamıyor. Ta ki o 3. makalesi de daha fazla atıf alana kadar. O makale 2. atıfını aldığında h-indeksi halen 2 oluyor, 3.'sünü aldığı andaysa h-indeksi 3'e çıkıyor, çünkü artık "En az 3 adet atıf almış 3 makalesi var." diyebiliyoruz.

Bu böyle gidecek... Görebileceğiniz gibi, h-indeksini yükseltmek eksponansiyel olarak zorlaşan bir şey. Başta her makalede 1'er 1'er artıyor gibi gözüküyor ama birçok makaleniz muhtemelen 1-2 atıf alacağı için, h-indeksiniz 8-10'a ulaştıktan sonra 15'e, 20'ye, 50'ye, 100'e ulaşmak aşırı zor. Çünkü h-indeksinizin 100 olması için, sadece 100+ makale yazmanız gerekmiyor, bir de onlardan en az 100 tanesinin 100'erden fazla atıf alması gerekiyor. Bu, gerçekten çok zor bir şey. Ne kadar çok makaleniz varsa, onların 1-2 tanesinin değil, neredeyse hepsinin çok fazla atıf alması gerekiyor.

Bu bakımdan, h-indeksini şöyle de yorumlayabilirsiniz: Bir yazarın on binlerce makalesi varsa ama h-indeksi çok düşükse (mesela 5), bilimsel anlamda daha değersiz görülen şeyler yazıyor demektir. Ama bir yazarın 50 makalesi varsa ve h-indeksi de 50'ye yakınsa (veya 50'yse - ki zaten 50 makaelesi varsa 50'den fazla da olamaz), her yazdığı bilim için çok kıymetli olmuş denebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden dümdüz atıf sayısına falan bakılırdı ama atıf sayısı yanıltıcı, çünkü tek bir makaleniz 5000 atıf aldıysa ama diğer işleriniz 1-2 atıfta kaldıysa, gerçekte olduğunuzdan daha etkili bir yazar gibi gözükebilirsiniz.

Bu metriğin eksikleri yok değil (mesela yazar, yeni makalelerinde eski makalelerine bol bol atıfta bulunarak h-indeksini suni bir şekilde şişirebilir) ama Nobel Ödülü kazanma ihtimali gibi anlamlı sonuçları tahmin etmek için de fena bir araç olmadığı gözüküyor; dolayısıyla ortalamada kullanışlı bir metrik diyebiliriz.

1,048 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close