Bu konuda teistik argümanlar şu yöndedir : Tanrının sıfatlarını ve varlığını anlamamız için (açsak yemek veren ve karnımızı doyuran , hastaysak şifa veren ve rahata erdiren vb) bu tarz kötülüklere insanoğlunun ihtiyaç duymasından dolayıdır. Ancak bu kötülükleri Allah yapıyor anlamına gelmektedir.
Bu yüzden ikinci bir yaklaşım olarak bıçak argümanı verilir ki bu da şu şekildedir : Bir , bıçakçının bıçak ürettiğini düşünelim. Bıçakçı bu bıçağı meyve ve sebze kesmek gibi faydalı işlerde kullanmamız için üretiyor ama birisi o bıçakla adam öldürüyor , bu durumda bıçakçı kötü değildir , adam kötüdür diyerek adamın da şeytanı temsil etmesi üzerine suçu şeytana ve ona uyan insanlara atıyorlar.
Bu argümanda da şöyle bir hata var : Bıçakçı , Allah ise , Allah her şeyi bildiğinden ötürü bıçakçı da o bıçağın (aynı şeytanın sürekli kötülük yapması gibi ) adam öldürmede kullanılacağını biliyordu ve buna bağlı olarak bıçağı yaptı anlamına geliyor.
Bu da kendi içinde bazı sıkıntılar doğuruyor. Yani nereden bakarsan bak hem kendini tatmin eden hem de tatmin etmeyen bir yönünü bulacaksın.