Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?

Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?
1 dakika
7,526
Tüm Reklamları Kapat

İnsan yapımı hiçbir cisim uzaydan çıplak gözle görülemiyor olsa da, doğal şekilleri Uluslararası Uzay İstasyonu gibi uzay araçlarının içinden görmek mümkün. Himalaya Dağları, bunun harika bir örneği ve fotoğrafta nasıl görüldüklerini görebilirsiniz.

Himalaya, Sanskritçede "kar içerisinde yaşayan" veya "kar evi" anlamına gelmektedir. Günümüzden 55-50 milyon yıl önce arasında Afrika'nın doğusundan kopan Hindistan plakası bugünkü "Hint Okyanusu" olarak bildiğimiz suları her yıl 20 santimetre hızla aşarak Asya kıtasına ulaşmıştır ve burada kıtayla çarpışmıştır. Bu çarpışmanın 5 milyon yıl kadar sürdüğü ve bu sırada iki plakanın birbirine çarpmasıyla Himalaya sıradağlarının oluştuğu bilinmektedir. Bazı daha yeni analizler, Hindistan plakasının önünde sürüklenen bir diğer plakanın 50 milyon yıl kadar önce Asya'ya "yumuşak çarpma" denen bir olayı gerçekleştirdiğini, asıl "sert çarpma"nın ise günümüzden 25 milyon yıl kadar önce meydana geldiğini göstermektedir. Bu konudaki araştırmalar halen devam etmektedir. Ancak Himalayalar'ın bu çarpma dolayısıyla oluştuğu bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde de Hindistan plakası halen yılda 5 santimetre kadar kuzeydoğuya ilerlemektedir. Asya kıtası ise kuzeye doğru yılda sadece 2 santimetre ilerler. Aradaki göreceli hız farkı, plakaların halen bükülüp deforme olmasına neden olmakta, Hindistan plakasının yılda 4 milimetre basıklaşmasını sağlamaktadır.

Himalayalar'da 7200 metreden yüksek olan 100'den fazla dağ bulunur. 8848 metre yükseklikle Everest Dağı bu dağların en uzunudur. Öte yandan Asya dışında kalan en uzun dağ, And Dağları'ndaki Akonkagua Dağı'dır ve 6961 metre yüksekliğe sahiptir. Bu da, Hindistan plakasının çarpmasının ne kadar şiddetli olduğunu ve ne kadar yüksek dağların oluşumunu sağladığını göstermektedir. 

Himalayalar 2400 kilometre boyunca uzanır ve 150-400 kilometre genişliğe ulaşabilmektedirler. Fotoğrafta bu dağ sırasının bir kısmı uzaydan gözükmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 15:12:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2342

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?. (18 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2342
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 18). Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2342
Ç. M. Bakırcı. “Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2342.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Himalaya Dağları'nı Uzaydan Görmek Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/2342.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close