Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı!

Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı! Chemistry World
2 dakika
2,375
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok üniversiteden mühendis katılımcısı bulunan bir takım, akıllı telefonların elektrik kablosu olmadan şarj olmasına imkân sağlayan bir çözüm geliştirdiler. Bu, takımın nano-jeneratörlerini telefon kabına yerleştirmeleriyle mümkün oluyor. Bu küçük jeneratörler, hareket eden aracın yolcu koltuğu gibi titreşimli yüzeylerden titreşimi toplayıp telefon için enerjiye çeviriyor. Wisconsin-Madison Üniversitesi Malzeme Bilimleri bölümünden, Doçent Xudong Wang bu konuyla ilgili şöyle diyor:

Biz inanıyoruz ki bu gelişme kendini şarj eden elektronik aletler için iyi bir çözüm niteliğinde olabilir.

Wang, doktora öğrencisi Yancho Mao, Sun Yat-sen (Çin) ve Minnesota Duluth (ABD) üniversitelerindeki iş arkadaşları ile 27 Ocak 2014’te Advanced Energy Materials bilim dergisinde yayınlanan yazılarında, bu aleti küçük gözenekli ve basınçsal elektrikle (piezoelektrik) çalışan bir nano-jeneratör olarak tanımlıyorlar. Bu nano-jeneratörler, polivinilidenflorür (PVDF) olarak bilinen yaygın bir piezoelektrik maddeden yararlanıyor. Piezoelektrik maddeler ise mekanik bir dış etkiye maruz kaldığında elektrik üretebilme ve elektriği mekanik kuvvete çevirebilme özelliğine sahipler. 

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir gerilim ya da elektrik alanına bağımlı olmaksızın, araştırmacılar çinko oksit nanoparçacıklarını PVDF'ten yapılan ince bir filme yerleştirerek piezoelektrik fazın oluşumunu sağladılar. Bu faz sayesinde, titreşim enerjisini toplamayı başardılar. Sonrasında, nanoparçacıkları film yüzeyinden aşındırarak aldılar ve geriye birbiriyle bağlantılı, boyutlarından ötürü "mezopor" ("orta büyüklükte delik") adı verilen boşluklar kaldı. Bu boşluklar, aslında sert olan bu malzemenin süngere benzer bir şekilde davranmasını sağladı.

Sünger benzeri yapıdaki materyal titreşim enerjisini kullanabilmek için kilit bir parça. Wang bu konuyla ilgili olarak “Daha yumuşak maddeler küçük titreşimler için daha hassastır.’’ diyerek durumu açıklıyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Nano-jeneratörler, küçük gözenekli yapıdaki arka ve ön polimer zarında, ince elektrot levhaları taşır. Araştırmacılar bu polimer zarı insan vücudu dahil olmak üzere düz, pürüzlü ve kıvrımlı yüzeylere birleşme izi belli olmayacak şekilde birleştirebiliyorlar. Bu bütünleşmiş yapı telefonun kendi ağırlığını kullanarak hareketi (titreşimi) artırıyor böylece elektrik çıktısı da artıyor. Bu nano-jeneratörler bir elektronik cihazın arka paneli yada kılıfı olabilecek şekilde cihaza entegre edilebiliyor ve ortamdaki titreşim enerjisini cihazın kullanabileceği enerji olarak toplayabiliyor. 

Wang takımının çalışmasının tasarım sadeliği ve fabrikasyon aşamalarının daha büyük üretim ayarları ile ölçeklendirilebileceğini söylüyor ve ekliyor; polimer zar üzerinde ayarlanabilir mekanik özellikler de yaratabiliyoruz. Ayrıca burada cihazın tasarımı konusu da çok önemli bir nokta çünkü biz fark ettik ki bu yapıyı –şarj edici telefon kılıfı- yapmak ve kullanmak oldukça olanaklı gözüküyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 13:06:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2008

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Meiller, et al. Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı!. (27 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2008
Meiller, R., Zorluer, Z. F., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 27). Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2008
R. Meiller, et al. “Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ziya Furkan Zorluer, Evrim Ağacı, 27 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/2008.
Meiller, Renee. Zorluer, Ziya Furkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Titreşim Enerjisi ve Piezoelektrik: Kendilerini Şarj Eden Elektronik Cihazların Sırrı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ziya Furkan Zorluer. Evrim Ağacı, February 27, 2014. https://evrimagaci.org/s/2008.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close