Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor!

Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor! Fine Art America
2 dakika
4,526
Tüm Reklamları Kapat

Her hücrede milyonlarca protein fabrikası var. Üstelik hiçbiri aynı değil.

Bildiğiniz gibi ribozomlar, hücrede serbest veya endoplazmik retikuluma bağlı olarak bulunurlar. Hücrenin metabolik faaliyetleri için tRNA'lar ile mRNA'ları okuyarak protein sentezlerler. Standart görüşe göre her bir ribozom, organizmanın bütün proteinlerini sentezleyebilir. Ancak yeni bir çalışma gösteriyor ki, çeşitli proteinler için özelleşmiş ribozomlar bulunmaktadır. Bu aynı zamanda ribozomopatiler gibi çeşitli hastalıkların tanısı için bize yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

College Park'daki Maryland Üniversitesi'nden moleküler biyolog Jonathan Dinman, "Bu, moleküler biyolojide merkezi oyuncuyu nasıl düşündüğümüzü yeniden tanımlamak için önemli bir adım" diyor. Bir memeli hücresi, 10 milyona kadar ribozom taşıyabilir. 80 farklı protein türü oluşturmak için enerjisinin %60'ını kullanabilir. Ribozomlar pahalı olmasına rağmen, haberci RNA (mRNA) moleküllerinde taşınan translasyonel genetik kod için çok önemlidir. "Hayat ribozomun çevresinde gelişti," diyor Dinman.

Zaten onlarca yıldır, bazı araştırmacılar özelleşmiş ribozomların ipuçlarını bildirdiler. Örneğin Palo Alto, Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nden moleküler ve gelişim biyolojisi uzmanı Maria Barna ve arkadaşları, 2011'de farelerde küçük ribozomal proteinli olanların kuyruklarının çok az geliştiğini ve bunun gibi diğer anatomik defektleri bulunduğunu bildirdi. Bu anomali örnekleri protein yetersizliğinin, embriyonik gelişimin anahtarı olan proteinlerin imalatı için uzmanlaşmış; sakat ribozomlara sahip olduğu için görüldüğünü ileri sürdü. Ne yazık ki kesin kanıya varmak gerçekten güç. Çünkü Berkeley Üniversitesi Kaliforniya Üniversitesi (UC) üyesi Jamie Cate'in de dediği gibi, "ilerleme kaydetmek gerçekten zor bir alan". Çünkü doğal olarak oluşan ribozomlardaki protein konsantrasyonlarının ölçülmesi gerçekten zor.

Tüm Reklamları Kapat

Barna ve ekibi, geçtiğimiz hafta Molecular Cell'de bir çalışma yayınladılar. Bu çalışmada ağırlıklarına göre molekülleri ayırmak için bir teknik olan kütle spektrometresini kullandılar. Bir de ribozoma bağlanan, ribozomal ilişkili proteinler (RAPs) kullandı. Ardından çeşitli ribozom proteinlerinin konsantrasyonunu belirlediler. Araştırmacılar, fare embriyonik kök hücrelerindeki 15 ribozomal proteini incelediğinde, dokuz proteinin tüm ribozomlarda eşit derecede ortak olduğunu fark ettiler. Bununla birlikte dördü, organellerin %30 ile %40'ında yoktu. Bu da ribozomların ayırt edici olduğunu düşündürüyor. Spektrometrede ölçülen 76 proteinin 7'sinin özelleşmiş olduğu tespit edilerek makalede sunuldu. 

Daha sonra ribozom profillemesi adı verilen bir teknik ile organellerin hangi mRNA'ları okunduğunu tespit etmeye çalıştılar. Özel ribozomlar, belirli görevleri yerine getirmek için birlikte çalışan proteinler üzerinde sıklıkla yoğunlaşır. Gördüler ki bir ribozom türü, örneğin büyümeyi kontrol eden birkaç proteine ​​sahiptir. İkinci tip, kondroitin metabolizma için vazgeçilmez bir molekül olan B12 vitamini proteinlerin içeriğindedir. Bilim insanlarının bazıları bu çalışmayı pek tatmin edici bulmuyor, orası ayrı. Barna, her ribozomun belirli bir işlev için kritik olan proteinlere odaklanmasının sürpriz olduğunu söyledi. Bu aktivitenin kontrolü için yeni bir gen ekspresyonu gerekiyor olmalı. Yakında genetik araştırmalar ile de netleşeceğini düşünüyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Şimşek. (2017). The Mammalian Ribo-Interactome Reveals Ribosome Functional Diversity And Heterogeneity. Cell, sf: 1051-1065. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Leslie. There Are Millions Of Protein Factories In Every Cell. Surprise, They’re Not All The Same. (21 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 16:19:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5161

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor!. (27 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5161
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2017, June 27). Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5161
P. Türkoğlu, et al. “Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Jun. 2017, https://evrimagaci.org/s/5161.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ribozomlar Çeşitlilik Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 27, 2017. https://evrimagaci.org/s/5161.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close