Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!

Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!
2 dakika
3,390
Tüm Reklamları Kapat

Binlerce yıl önce modern insanın ataları Afrika’dan dünyanın diğer taraflarına doğru ilerledikçe, Neandertaller ve Denisovalılar gibi insanlığın diğer atalarıyla karşılaştılar ve hatta bazı durumlarda onlardan çocuk sahibi oldular. Bu karşılaşmalar genomlara yansıdığı için bilim insanları tarafından bilinmektedir. Şimdilerde ise araştırmacılar Current Biology’de bu karşılaşmanın insanlara birtakım faydalar getirdiğini daha fazla kanıtla ortaya koyuyorlar.

Yeni çalışmalar, modern insanın genlerinde alışılmadık derecede yüksek sıklıkta arkaik insanlardan kalma 126 genom bölgesi tanımladı. Çalışmalar gösteriyor ki pek çok özelliğimizi - özellikle bağışıklık sistemimizle ve derimizle ilgili olanları - hominid (insansı) atalarımıza borçluyuz. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinden Joshua Akey araştırmaları ile ilgili şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmalarımız hibridizasyonun (melezleşmenin) insanlık tarihinde tuhaf bir durum olmayıp aynı zamanda önemli neticelere sahip olduğunu ve dünyanın tamamına dağılmış olsalar dahi atalarımızın değişen çevrelere adapte olma yeteneklerine katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Akey, arkaik atalarımızdan miras kalan sekansların tanımlanmasının artık nispeten daha kolay olduğunu söylüyor. Çalışmalar, Afrikalı olmayan bireylerin genlerinin %2’sini Neandertallerden; Melanezyalı bireylerin ise %2-%4 aralığında genlerini Denisovan atalarından miras aldıklarını göstermektedir. Fakat bu DNA sekanslarının biyolojimize, özelliklerimize ve evrimsel tarihimize nasıl etki ettiği henüz açık değildir.

Bu yeni çalışmada araştırmacılar, coğrafi olarak dağılmış 1500’den fazla insan incelenerek oluşturulan yakın zamanlı Neandertal ve Denisovan dizilimlerinin genom ölçekli haritalarından faydalandılar. Örneklemleri Doğu Asya’dan, Avrupa’dan ve Güney Asya’dan olmak üzere her birinden sayısı 500’e yakın bireyi içermekteydi. Ayrıca, Endonezya, Yeni Gine, Fiji ve Vanuatu'yu içeren bir alan olan Melanezya Adası'ndaki 27 kişinin genomlarını analiz ettiler. Araştırmacılar, bu insan genomlarındaki arkaik DNA dizileri arasından, bu genlerin insanlara fayda getirmediği durumunda beklenenden daha yüksek frekanslarda olanları arıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Hayatta kalan Neandertal ve Denisovan dizilerinin büyük çoğunluğu nispeten düşük frekanslarda (genel olarak % 5'ten az) bulunmasına rağmen, yeni analizler, bu arkaik dizilerin (yaklaşık % 65'e varan) çok daha yüksek frekanslarda bulunduğu 126 genetik bölge tespit etti. Bu bölgelerden yedi tanesi, cildimizin özelliklerinde rol oynadığı bilinen genom parçalarında bulundu. Diğer 31’i bağışıklık sistemini etkileyen bölgeler içindeydi. Akey bu durumu şöyle açıklıyor:

Bu DNA dizilerinin avantajlı oluşu, nüfus içerisinde görülme sıklığındaki artışa yüksek ihtimalle katkı sağladı. Bununla beraber, yüksek frekanslı dizilerin birçoğu bağışıklık sisteminde yer alan ve adaptif evrimin hedefi olan genleri kapsıyor.

Genel anlamda, insanların Denisovanlardan ya da Neandertallerden aldıkları genler insanın çevreyle etkileşimi için oldukça önemlidir. Kanıtlar, atalarımızın Afrika’dan çıkarken arkaik insanlarla hibritleşmesinin (melezleşmesinin) modern insanın karşılaştığı yeni çevrelere çabuk adapte olmasında etkili bir yol olduğunu göstermektedir. 

Araştırmacılar, bu genlerin insanın hayatta kalma kabiliyetini nasıl etkilediği ve hastalıklar için hangi etkileri olabileceği konusunda daha fazla bilgi edinmek istediklerini söylüyorlar. Ayrıca, Afrika da dahil olmak üzere farklı coğrafyalardaki çeşitli popülasyonları kapsayacak şekilde analizlerini genişletmeyi hedefliyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Teşekkür: Bu çeviri için Damla Çifçi'ye teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 15:24:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4719

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Press, et al. Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!. (21 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4719
Press, C., Ağacı, E., Özdil, A. Ş. (2016, November 21). Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4719
C. Press, et al. “Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 21 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4719.
Press, Cell. Ağacı, Evrim. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Neandertaller Sayesinde Afrika Dışındaki Yaşama Uyum Sağlamış Olabiliriz!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, November 21, 2016. https://evrimagaci.org/s/4719.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close