Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!

Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!
2 dakika
871
Tüm Reklamları Kapat

Bütün organizmaların hayatta kalmak için demire ihtiyacı vardır. Tek bir istisnayla: Borrelia burgdorferi isimli bakteri laym hastalığına neden olan bakteridir ve demir yerine manganez kullanabilecek şekilde evrimleşmiştir. Laym hastalığı, bulaşmadan sonra eğer hızla tedavi edilmezse eklemleri, kalbi ve sinir sistemini harap eden, günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Neredeyse tüm organizmalar için demir, yeni proteinler ve enzimler üreten süreçler için temel gereksinimdir. Muhtemelen bunun en ünlü örneği demirin hemoglobindeki görevidir. Hemoglobin, neredeyse tüm omurgalıların kırmızı kan hücrelerinde bulunan oksijen taşıyıcı proteindir. Hemoglobinin en önemli bileşenlerinden birisi demirdir ve bu, oksijene bağımlı olan omurgalılar için demirin önemini gösteren önemli bir göstergedir. Demir, sadece hemoglobinde bulunan bir element değildir, sayısız diğer enzimde ve proteinde de bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Bakterilerde "oksijen taşıyıcı hücreler" elbette ki yoktur; çünkü bakteriler zaten tek hücreli canlılardır. Ancak yine de ortak bir kökeni paylaşıyor olmasından ve yaşamın temellerinde enzimlerin yer alıyor olmasından ötürü, onlar da proteinler ve enzimler üretmek zorundadırlar. Bu sebeple, neredeyse tüm bakterilerin de demire ihtiyacı vardır. Ancak Borrelia burgdorferi türü bakterilerin demire hiç ihtiyaçları yoktur; buna karşılık bol miktarda manganez elementine ihtiyaç duyarlar.

Bakterinin bu manganez kullanımı, diğer türlerin savunma sistemini nasıl kolaylıkla aşabilecek şekilde evrimleştiğini de açıklamamıza katkı sağlamaktadır: savunma sistemlerimizin yabancı mikroplara karşı verdiği tepkilerden birisi, kandaki demir oranını düşürmektir. Bu, hastalık yapıcı bakterilerin (patojenlerin) işlevlerini sürdürebilmek için muhtaç oldukları demirin ortamda azalması anlamına gelir. Tabii demirdeki bu azalma, bizim de hastayken berbat hissetmemize neden olan şeylerden birisidir. Yine de bu savunma neredeyse tüm patojenlere karşı işlevsel olduğu için oldukça kullanışlıdır. Elbette; vücudunuzu işgal eden bakteri Borrelia burgdorferi türü gibi demire muhtaç olmayan bir bakteriyse, iş değişir.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda laym hastalığını tedavi etmenin tek yolu antibiyotiklerdir. Eğer ki hastalık erkenden yakalanabilirse penisilin güçlü bir ilaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne var ki penisilin, bakterilerin hücre duvarına saldırarak iş görür; ancak bazı Borrelia türlerinin hücre duvarı bulunmaz. Bu da kimi zaman laym hastalığını tedaviyi güçleştirmektedir. Uzmanlar, manganeze bağlı yaşamın evrimini inceleyerek bu hastalığa karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyorlar. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Bölümü'nden Valerie Culotta şöyle söylüyor:

Patojenik hücreler içerisinde, onların gelişimine engel olacak bazı hedefler bulmayı umuyoruz. Bu hedeflere en iyi adaylar patojenlerin sahip oldukları ancak insanlarda bulunmayan enzimlerdir. Böylece hasta insanlara zarar vermeden patojenleri öldürebiliriz.

Tam olarak bu sebeple bakterinin manganez mekanizması umut verici bir hedef olabilir. Ekibin hedefi, bakterinin metal içeren proteinlerini haritalandırarak bakterinin çevresinden nasıl manganez edindiğini keşfetmek. Sonrasında ise bu mekanizmayı ortadan kaldıracak bir ilaç geliştirilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Pappas. Weird Way Lyme Disease Bugs Avoid Immune System. (22 Mart 2013). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2020. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  • Woods Hole Oceanographic Institution. Scientists Reveal Quirky Feature Of Lyme Disease Bacteria. (21 Mart 2013). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2020. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 12:48:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2505

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!. (22 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2505
Bakırcı, Ç. M. (2014, July 22). Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2505
Ç. M. Bakırcı. “Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2505.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Manganeze Bağımlı Bakteri Yaşamının Evrimini Anlamak, Laym Hastalığıyla Mücadele Etmemizi Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/2505.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close