Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları...

Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları...
5 dakika
12,461
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Envai Çeşitliliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Envai Çeşitliliği yazı dizisinin 8. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Biyoloji Budur: Canlı Dünyasının Bilimi - Ernst Walter Mayr" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Palyaçobalıkları ve Cinsiyetler

Bütün palyaçobalıkları erkek doğarlar. Ancak yetişkinliğe eriştiklerinde, bazıları dişiye dönüşür. Palyaçobalıkları, aşırı katı bir hiyerarşiye sahip ufak gruplar halinde yaşarlar. Yalnızca dominant erkekler ve dişilerin çiftleşmesine ve yavru üretmesine izin verilir. Baskın dişi öldüğünde, erkek dişiye dönüşür ve baskın dişi haline gelir. Buna bağlı olarak hiyerarşi içerisindeki tüm erkekler 1 kademe yükselir.

Köpekbalıkları Kanser Olur mu?

Kanser, kontrolsüz hücre bölünmesidir. Dolayısıyla bölünen her hücrede hata olma olasılığı vardır. Böylece kanser oluşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Köpekbalıkları da aynı şekilde bölünen hücreye sahip oldukları için kanser olurlar. Hatta görüntülenmiş kayıtları da mevcuttur.

Boyalı Balık İskeleti

Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmacı ve fotoğrafçı olan Adam P. Summers, Seattle Akvaryumu'ndaki bulunan balıkların iskeletlerini netleştirme ve boyama denen özel bir yöntemle işaretledikten sonra fotoğrafladı. Ortaya, fotoğrafta gördüğünüz Pulkafalı Skulpin örneğinde olduğu gibi ilginç görüntüler çıktı. 

Tüm Reklamları Kapat

Adam P. Summers

Kardinal Balıkları ve Yavruları

Bu türler genelde 10 santimetre boyundadır ve mercan kayalıklarında yaşarlar. Gececi türlerdir ve hayır, birçoklarının sanacağının aksine yavrularını ağzında koruyup büyüten, balıkların dişisi değil erkekleridir. 

Kardinal Balıkları olarak bilinen Apogonidae ailesinden bir tür ve ağzında koruduğu yavruları...
Kardinal Balıkları olarak bilinen Apogonidae ailesinden bir tür ve ağzında koruduğu yavruları...
Nicholas Terry

Köpekbalıkları ve Luis Suarez

Bir tarafta son 420 milyon yıldır var olan, yüz milyarlarca bireyi var olmuş olan, insanlarla son birkaç bin yıldır bir arada (en azından sahil şeridinde) yaşayan bir hayvan...

Diğer tarafta son 300.000 yıldır var olan bir hayvan türünün, 2014 yılı itibariyle son 27 yıldır yaşayan ve son 11 yıldır aktif olarak spor camiasında bulunan bir bireyi...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İlki, yüz milyarlarca bireyiyle, bugüne kadar kayıtlara geçmiş 2881 ısırma vakasına karıştı. İkincisi, tek başına, sadece 11 yılda, 3 ısırma vakasına karıştı.

Köpekbalıklarının küresel ölçekte sayısını da dikkate katacak olursak, Suarez, tek bir köpekbalığından on milyonlarca kat tehlikeli oluyor! Veya tek bir köpekbalığının ortalama 25 yıllık ömründe en fazla 1 defa insanlara saldırdığı düşünülürse (ki ortalamada bu sayı bundan milyonlarca kat düşüktür); tehlikenin boyutları anlaşılabilir.

Gerçek tehlikenin farkına varın!

Köpekbalıklarını Katlediyoruz!

Köpekbalıkları her zaman denizlerin "ölümcül katili" olarak tanımlanmış, Hollywood filmleri sayesinde kötü bir şöhrete kavuşmuş, ancak özel eğitmenlerle, kontrollü bir şekilde yanına ulaşıldığında, oldukça arkadaş canlısı ve uysal bir hayvan grubudur. Elbette besin zincirinin en üzerindeki bu avcıdan, bir kedi ya da köpek kadar uysal olması beklenemez; ancak yine de, filmlerde gösterilen katil yapıda olmadığını, evrimsel süreçte geldiği konumu koruma çabasından başka bir amacı olmadığı anlaşılabilir.

Öte yandan insan türünün, bunu türünün diğer bireylerinden saklama becerisi olsa bile, çok daha ciddi ve vahşi bir katil olduğunu görüyoruz. 

Tüm Reklamları Kapat

İstatistiki olarak köpekbalığı saldırılarından ötürü, ortalama olarak her sene 8-12 arası insan ölmektedir. Bu sayı kimi zaman sıfıra yanaşmaktayken, kimi zaman ufak artışlar gösterebilmektedir.

Öte yandan, her sene insan türü, 20-100 milyon arasında köpekbalığını sırf dekoratif, besinsel ve keyfi amaçlarla öldürmekte ve katletmektedir. Kimi zaman sırf suların korunması adına yok edilen bu hayvanlar, insanlar tarafından hiçe sayılmakta ve soyları tehdit altında sokulmaktadır.

Bu vahşete göz yummayın ve filmlerde gördüğünüz her şeyin gerçek olmadığını hatırlayın. Köpekbalıklarına yönelik katliamla ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Bebek Kılıçbalığı

Sevgili okurlarımız, işte karşınızda bebek bir kılıçbalığı!
Sevgili okurlarımız, işte karşınızda bebek bir kılıçbalığı!

Kılıçbalıkları birkaç santimetrelik boyda doğup ortalamada 3 metreye kadar ulaşabilirler (bugüne kadar kaydedilmiş en uzun kılıçbalığı 4.55 metredir) ve 650 kilogramı aşabilirler! Genelde 550 metre civarındaki derinliklerde bulunurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Cep Köpekbalığı

Burada gördüğünüz, Dünya'nın en nadir bulunan türlerinden biri olan "Cep Köpekbalığı". Öyle ki, türe ait günümüze kadar sadece 2 örnek tespit edilebildi; bunlardan ikincisi Nisan 2015'te yakalandı.

Tür, ismini bir cebe sığabilecek kadar ufak olmasından değil, yan yüzgeçlerinin hemen üzerinde bulunan bir cepten (kesecikten) alıyor. Henüz bu cebin ne işe yaradığı tespit edilememiş olsa da, türün dişilerinde bulunan bu yapının erkekleri çekmek üzere özelleşmiş feromonları (koku hormonlarını) içerdiği düşünülüyor. Bir diğer olasılıksa, derin okyanuslarda yaşayan hayvanların bu kesecikte üretilen ışık sayesinde önlerini görebildiği yönünde...

Tür üzerinde yapılan genetik ve evrimsel analizler, bu canlıların Mollisquama cinsine ait olduğunu ve en yakın akrabalarının fok köpekbalıkları olduğunu gösteriyor. 

Hayalet Kedi Balığı

Latince adı Kryptopterus minor olan bu balıklar, Endonezya ve Borneo'da yaşarlar. Bol bitkili, yavaş hareket eden asidik sulardan gelirler. Etçil olarak beslenirler ve akvaryumlarda canlı yemleri oldukça iştahla kabul ederler. Artemia, su piresi, kıyılmış kan kurdu ile beslenebilirler; kuru yemi ise pek sevmezler.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dâhiler Sınıfı - Marie Curie: Atom Kadın

DÂHİLER SINIFI: OKUMASI KOLAY, UNUTMASI ZOR

Marie Curie, atomun gizemlerini keşfeden kadın. Pek çok yerde kadınlar ünİversiteye kabul bile edilmezken, iki farklı alanda Nobel Ödülü kazanmış tek bilim insanı. Merak ve tutku dolu bir öykü: Çünkü bilim nefes kesen bir maceradır.

Büyük ilgi gören Dâhiler Sınıfı serisi MARIE CURIE: Atom Kadın ile devam ediyor.

Dâhiler Sınıfı Serisi Hakkında:
Bunlar, her biri kendi yöntemiyle; kelimeleriyle, icatlarıyla, seçimleriyle ve hatta kaderleriyle dünyayı değiştirmiş kadınların ve erkeklerin hayat hikâyeleri; şaşkınlık ve hayranlık duymanızı sağlayacak, hayal gücü ve merak duygunuzu harekete geçirecek büyüleyici hikâyeler. Dâhiler Sınıfı serisi bu özel insanları çocuklarla (9 yaş ve üstü) tanıştırmak üzere tasarlandı. İlk olarak yayımlandığı İtalya’da büyük övgü toplayan ve ardından pek çok dile çevrilen Dâhiler Sınıfı, minik ebadı, renkli illüstrasyonları, bilgiyi heyecan ve macerayla birleş-tiren anlatımıyla çocukların kolay okuyacağı, zor unutacağı, onlara öğrendikle-rinden daha da fazlasını merak ettirecek bir seri.

*9 YAŞ VE ÜZERİ*

Devamını Göster
₺115.00
Dâhiler Sınıfı - Marie Curie: Atom Kadın
  • Dış Sitelerde Paylaş

Hem diğer türlere hem de kendi türlerine karşı oldukça barışçıl olan bu canlılar, 21-26°C sıcaklıktaki ve 60 litrelik akvaryumlarda en fazla 8 santimetre boya erişecektir.

En az 4'lü gruplar halinde beslenmesi gereken sürü balıklarıdır. Bitkilendirilmiş akvaryumları sevseler de bitkisiz yüzme alanların da daha çok vakit geçirirler. Genelde orta seviyede yüzerler. Eğer dipte çok gezinen bir balık gördüyseniz muhtemelen hastadır.

Balina Köpekbalığı ile Dalış

Bu bir şaka ya da montaj değil! 2014 senesi içerisinde PADI Dalış Cemiyeti'nin düzenlediği fotoğraf yarışmasına gönderilen fotoğraflardan birisinde, dalgıçlar dev bir "balina köpekbalığı" ile dalış yapıyor:

PADI

Fotoğraf, bir deniz biyologu ve uzman dalgıç olan David Valencia tarafından çekildi. Kendisi bugüne kadar 7.000 dalışa imza attı ve şu anda Meksika'da çalışıyor. Fotoğrafı şöyle anlatıyor:

Solmar V isimli tekneden, en sevdiğim dalış bölgesi olan Meksika'nın Sorocco Adaları'nın Roca Partida bölgesinde dalarken bu fotoğrafı çektik. Fotoğrafı Nikon D300 kamera ile çektim. Roca'da balina köpekbalıklarıyla yaptığımız etkileşimleri eşsiz yapan şey, bu devasa balıkların kayaların etrafında yüzmesi ve tekrar tekrar yanımıza gelmesi. Bu fotoğrafta, orada olmanın gerçekten neler hissettirdiğini aktarmaya çalıştım.

Valencia, bunu fazlasıyla başarmış gibi gözüküyor! 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Envai Çeşitliliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Envai Çeşitliliği yazı dizisinin 8. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Biyoloji Budur: Canlı Dünyasının Bilimi - Ernst Walter Mayr" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Hiskey. Clownfish Are All Born Male, A Dominant Male Will Turn Female When The Current Female Of The Group Dies. (31 Ağustos 2011). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2019. Alındığı Yer: Today I Found Out | Arşiv Bağlantısı
  • J. Bryner. Adorable Pocket Shark Caught For Only The Second Time Ever. (24 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2019. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • M. Denny. Photo Contest Winner David Valencia – The Story Behind The Shot. (25 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2019. Alındığı Yer: PADI | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 22:07:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5054

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları.... (4 Mart 2017). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5054
Bakırcı, Ç. M. (2017, March 04). Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları.... Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5054
Ç. M. Bakırcı. “Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Mar. 2017, https://evrimagaci.org/s/5054.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Balıkların İlginç Dünyası: Dünya'nın Balıkları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 04, 2017. https://evrimagaci.org/s/5054.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close