Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait!

Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait! Hakai Magazine
2 dakika
2,850
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları Güney Okyanusu’nda yıllardır kaydedilen; “bio-duck” (biyo-ördek) denilen benzersiz ritmik seslerin Antarktika Minke Balinası’na (Balaenoptera bonaerensis) ait olduğuna dair kesin kanıtlar elde ettiler. İlk olarak 1960’larda denizaltı personeli tarafından tanımlanan ve ördeğe benzetildiği için “bio-duck” olarak isimlendirilen bu sesler Güney Okyanusu’nun çeşitli yerlerinde bugüne kadar kaydedilmiş; ancak kaynağı bugüne kadar bulunamamıştı.

Şubat 2013’te uluslararası bir ekip batı Antarktik Yarımada açıklarındaki Wilhelmina Körfezi’nde iki Antarktika Minke Balinası’na akustik etiketleme yaptılar. Bu etiketler bu türe takılan ilk başarılı akustik etiketlemelerdir. Bio-duck sesini içeren verilerin akustik analizi NOAA’ya bağlı Northeast Fisheries Science Center (NEFSC)’de çalışan Denise Risch tarafından yönetildi ve sonuçlar Biology Letters bilim dergisinde 23 Nisan 2014 tarihinde yayınlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Bio-duck sesleri en çok Güney Okyanusu’nda; güney yarı kürenin kışında, Antarktika çevresi ve Avusturalya’nın batı kıyılarında duyuluyor. Oldukça sık tekrarlayan, seri atım şeklinde tanımlanan bu sesin kışın daha yukarı ve aşağı enlemlerde duyulması da bu gizeme katkıda bulundu. 

Minke balinalarının orada olduğunu kimse bilmiyordu. Antarktik Minke Balinalarının bu seslerin kaynağı olarak belirlenmesiyle bazılarının bütün yıl buz gibi Antarktik sularda kaldığı, bir kısmının da mevsimsel göçler yaptığı anlaşıldı. NEFSC’nin Woods Hole Laboratuvarı’ndaki Passive Acoustics Grubu üyelerinden Risch şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sonuçlar bu türü anlamamızla oldukça önemli. Bu tür hakkında çok bilgimiz yok; fakat bu akustik dinleme cihazları sayesinde bu durumu tersine döndürme şansımız var. Bu durum özellikle Antarktik ve Güney Okyanus’un ücra köşeleri için geçerli.

Aynı zamanda su sıcaklığını ve basıncını da ölçen akustik etiketler araştırmacılarca, sert tabanlı bir şişme bottan elde tutulan karbon fiber bir çubuk aracılığıyla Minke Balinalarına takıldılar. Hayvanlar bottan gün boyunca davranışlarını ve grup düzenini anlamak için izlendiler. Bu sesler kaydedildiğinde civarda başka deniz memelisi yoktu, bu da seslerin ya etiketlenen, ya da yakındaki başka Antarktik Minke Balinalarından kaynaklandığını kanıtlıyordu.

Bu gizemli sesler eskiden denizaltılar, bazı oşinografik fenomenler ve hatta balıklar tarafından yapıldığını düşünülüyordu. Ancak yayınlanmış literatürde yapılan karşılaştırmalı analizler sonucu bu sesler bio-duck olarak tanımlandı. Ayrıca sonuçlar, Dumont D’Urville ve Ross Adası yanındaki Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean (PALAOA)’nın da içinde bulunduğu üzün süreli ve denizin altında konumlandırılmış olan kayıt cihazlarındaki verilerle de uyumlu çıktı. 

Bu araştırmadan elde edilen bulgular araştırmacıların birçok uzun dönem akustik kaydı yorumlamalarına olanak sağlayacak ve bu türün dağılımı, büyüklüğü ve davranışını anlamaya yardım edecek. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Minke Balinaları kısaca bilgi vermek gerekirse; içinde mavi balina, Bryde balinası, kambur balina ve kuzey balinasının da olduğu “büyük balinalar” veya oluklu balinagiller grubu içinde en küçükleri olarak bulunuyorlar. Oluklu balinagillerin görünüşü ise oldukça aerodinamik, kafaları ince uzun ve kambur balinalar dışında küçük sivri yüzgeçleri vardır. 

Araştırmacılar bio-duck sesinin tanımlanmasının minke balinalarının diğer mevsimler ve bölgelerde daha yaygın olarak araştırılmasına olanak sağlayacağını belirtiyorlar. Minke Balinalarının gözlemlenebiliyor olması zor ulaşılabilen, hızla değişen deniz-buz koşullarının ve “tartışmalı öldürücü örnekleme girişimleri ve uluslararası yasal eylemlerin” olduğu bir bölgede yaşayan bir tür için büyük önem taşıyor. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 01:42:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2404

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. NOAA, et al. Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait!. (29 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2404
NOAA, -., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2014, June 29). Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2404
-. NOAA, et al. “Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 29 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2404.
NOAA, ---. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Güney Okyanusu'ndan Gelen Gizemli Ses, Balinalara Ait!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, June 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/2404.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close