Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?

Kadınların Erkeklerden Daha Çok Göz Kırptığı Doğru mu?

Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?
1 dakika
16,969
Tüm Reklamları Kapat

Göz kırpma, hepimizin bildiği gibi, gözün nemlenmesi için yapılan ve ani etkilere karşı geliştirilen bir reflekstir. Göz kapakları kapanırken, bu parçanın altında kalan gözyaşları göz üzerini kaplayarak nemlendirir. Aynı zamanda bu sırada göz üzerindeki rahatsız edici parçacıklar da temizlenmiş olur.

Göz kırpmanın bir diğer nedeni de, gözün odak noktasını değiştirmesidir. Dikkat edecek olursanız, genellikle gözünüzü bir noktadan diğerine çevirirken ister istemez göz de kırparsınız. Göz kapalı iken, kafanızın rotasyonuna (dönmesine) bağlı olarak gözlerinizin bir önceki noktada sabitlenip kalmasına engel olmak daha kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Göz kırpma davranışını gerçekleştirebilmeyi mümkün kılan birçok kas bulunmaktadır. Örneğin üst göz kapağınızda bulunan orbicularis oculi ile levator palpebrae superioris kasları göz kapaklarınızın kalkıp inmesini sağlar; bu iki kas birbirine ters olarak çalışır. Ayrıca gözlerinizin korku veya şaşkınlıkla açılmasını sağlayan Müller'in Kası da göz kırpmada etkilidir.

Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer. Eğer ki bu kapanmanın süresi 1 saniyeye kadar artıyorsa, buna mikro uyku adı verilir. Ortalama olarak 72 saatten uzun uykusuz kalan insanlarda bu tür mini-uykular (uyuklamalar) görülür. Mikro uyku ile ilgili çok daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Çeşitli siteler ve sayfalarda dişilerin erkeklerden 2 kat fazla göz kırptığına dair bilgiler okuyabilirsiniz. Bu bir uydurmadır. Yapılan çalışmalar, erkeklerle dişilerin göz kırpma miktarlarının neredeyse aynı olduğunu göstermektedir. Ancak henüz bilinmeyen bir sebeple, doğum kontrol hapları kullanan dişilerde göz kırpma miktarı %32 artmaktadır.

Genelde, ortalama bir insan dakikada 10-12 defa göz kırpmaktadır ve iki göz kırpması arasındaki süre 2-10 saniye arasında değişmektedir. Ancak kitap okumak gibi sabit bir şekilde belli bir uzaklığa odaklanmayı gerektiren durumlarda bu sayı dakikada 3-4 kırpışa kadar düşmektedir. Zaten bu yüzden gözlerimiz kitap okurken daha çabuk yorulur ve kurur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 07:59:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1738

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?. (4 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1738
Bakırcı, Ç. M. (2013, December 04). Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1738
Ç. M. Bakırcı. “Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1738.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 04, 2013. https://evrimagaci.org/s/1738.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close