Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor!

Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor! onedio
2 dakika
4,042
Tüm Reklamları Kapat

Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, müzik dinlediğimiz sırada beynimiz müziğin bize hissettiklerine bağlı olarak o müzik ile renkler arasında bir bağ kuruyor. Mozart'ın No. 1 G major Flüt Konçertosu gibi bazı besteler genel olarak sarı ve turuncuyla bağlantı kurulmasına neden olurken, yine Mozart'ın D minörde Ağıt gibi eserleri de siyah ile bağlantı kurdurabiliyor. 

Meksika ve ABD’deki insanların bazıları benzer bestelerle benzer renkler arasında bağlantı kuruyor. Kaliforniya Üniversitesindeki deneye göre de bu insanlar benzer sezgisel duyguları paylaşıyor ve bu duygular kültürel bariyerleri aşabiliyor. Makalenin yazarı Stephen Palmer şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu araştırma son derece ilginç, farklı kişilerde denendiğinde tutarlı sonuçlar vermektedir. Ayrıca duyguların insan beyninin müzikler ile renkleri haritalandırması üzerinde ne kadar güçlü bir rolü olduğunu açıkça gösteriyor.

37 palet renk kullanılarak yapılan araştırmada, hızlı müziğe eğilimli olan kişilerin aynı zamanda hafif, daha canlı ve sarının tonları olan renkleri tercih ettiği, yavaş müziğe eğilimli olan kişilerin ise koyu, gri ve mavi tonlarını tercih ettiği görüldü. Palmer bunu şöyle açıklıyor: 

“İnsanların mutlu ve ya mutsuz olma durumlarına göre hangi renkleri seçeceklerini ve hangi müzikleri dinleyeceklerini %95 oranında tahmin edebiliyoruz.

Bu bulgular, yaratıcı terapilerde, reklamlar ve hatta müzik aletleri satışlarında bile kullanılabilir. Mesela, daha duygusal ve çekici elektronik ticari müzik grafikleri çalınan müzikle birlikte senkronize, hareketli görüntüler oluşturan bilgisayar sistemleri için kullanılabilir. Ayrıca bulgular, sinestezi hastalığına da ışık tutabilir. Çünkü sinestezi hastalarının da dinledikleri müziği bir renge bağladıklarını biliyoruz (Bu hastalık ile ilgili makalemizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz).

Tüm Reklamları Kapat

İlk deneyde katılımcılara dinledikleri müziği palet üzerinde bulunan bir renkle eşleştirmeleri istendi. Palet kırmızının, sarının, yeşilin, turuncunun, mavinin ve morun koyu, parlak, ve açık tonlarından oluşuyordu. Katılımcılar, neşeli müzik dinlediklerinde parlak, açık ve sıcak renkleri seçerlerken, kasvetli, ağır şarkılar dinlediklerinde ise koyu ve soğuk renkleri seçtiler. Ayrıca şarkıları, güçlü – güçsüz, mutlu-üzgün, sinirli - sakin gibi gruplara ayırdılar. 

Sonraki 2 çalışma da “Renk-müzik bağlantısı kurulmasında ortak duygular sorumludur” tezini destekler nitelikte bulgulara ulaştı, Kaliforniya Üniversitesi’nde doktora çalışmasında bulunan Karen Schloss ve ekliyor, katılımcılara hoşlarına giden müzikler dinletildiğinde yüzlerinde hemen hemen aynı ifade uyandı. Neşeli şarkılarda mutlu görünen yüzler görürken; ağır şarkılarda üzüntülü görünen yüzler gördük, mutlu şarkı dinleyenlerin parlak, hüzünlü şarkı dinleyenlerin koyu renkli renkleri seçmeleri gibi. Palmer ve ekibinin sonraki hedefi ise Türkiye. Türkiye’de dinlenilen çok daha geniş müzik çeşitleri olduğunu söyleyen Palmer, sözlerini şöyle bitiriyor:

Meksika va ABD'de verilen tepkiler arasındaki benzerlikleri biliyoruz fakat Çin veya Türkiye'de nasıl tepki verileceğini henüz bilmiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 17:08:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1235

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. ScienceDaily, et al. Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor!. (18 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1235
ScienceDaily, -., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, May 18). Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1235
-. ScienceDaily, et al. “Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 18 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1235.
ScienceDaily, ---. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Duygularımız Müzik ile Renkler Arasında Bağlantı Kuruyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, May 18, 2013. https://evrimagaci.org/s/1235.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close