Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!

Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!
1 dakika
1,694
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bir ekip, daha önce Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bir Alman gruba ait olan saniyede 32 terabit'lik veri iletim hızı rekorunu kırdı. Enstitünün Yüksek Hızlı Optik Haberleşme Grubu'na dâhil olan ekip bu yeni çalışmada sadece tek bir lazer ve bir fiber optik kablo kullanarak saniyede 43 terabit'lik bir hıza erişmeyi başardı.

Araştırmacılar, internet baş döndürücü hızla büyümeyi sürdürdükçe sayısal veri hızını artırmanın da giderek daha önem kazanacağına dikkat çekiyorlar. Aynı zamanda İnternet altyapısının küresel karbondioksit emisyonuna yüzde ikiden fazla katkıda bulunduğunu da belirtiyorlar. Bundan da eğer yüksek iletim hızlarına kısa zamanda ulaşılamazsa İnternet'le ilgili etkinliklerin, küresel emisyonlarda ve küresel ısınmada giderek artan bir payı olacağı sonucunu çıkarıyorlar. Bunu önlemek için ise bu artan veri hacmini yeni hat eklemeden, sadece bugün var olan hatlardan daha yüksek hızlarda iletilebilmek gerekiyor. Hat sayısını azaltabilmek ise elbette daha da istenilen bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip başarılarının duyurusunda daha önce de yüzlerce lazer kullanarak 1 petabit (1000 terabit) iletim hızına ulaştıklarını hatırlatıyor.

Rekoru kırabilmek için Japon haberleşme devi NTT tarafından geliştirilen ve tek bir cam elyaf yerine yedi elyaflı bir çekirdeğe sahip yeni bir tür kablo kullanılmış. Veri fiber kabloya tek bir lazer tarafından iletilmiş, bu da sinyalin gönderimden önce ayrıştırılıp diğer uçta alındığında da yeniden birleştirilmesini gerektirmiş.

Tüm Reklamları Kapat

Erişilen hızın boyutu hakkında biraz fikir sahibi olabilmek için saniyede 43 terabit'lik bir hızın 1 TB kapasitesinde ve tamamen dolu beş sabit diskin içeriğini (okuma ve yazma işlemleri için harcanacak zaman hariç) bir saniyede yedekleyebilmek anlamına geldiğini hatırlatalım.

Ancak İnternet kullanıcıları henüz umutlanmasınlar, yüksek hızlı fiber optik iletişimi alanında yapılacak daha çok araştırma var ve bu tamamlandığında da uluslararası standart kurumlarının bir standardı seçmesi, donanım üreticilerinin de buna uygun donanım geliştirmesi gerekiyor. Bu da, bu denli yüksek iletim hızlarının kişisel cihazlarımız şöyle dursun, İnternet omurgasında dahi var olabilmesi için daha çok zaman geçmesi gerektiği anlamına geliyor.

Grubun başarısı bağımsız bir başka ekip tarafından da doğrulandı ve bulgular 2014 Uluslararası Lazer ve Elektro-Optik Konferansı'nda (CLEO 2014) son teslim tarihinden sonraya yetiştirilen bir makalede paylaşıldı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:02:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2535

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Yirka, et al. Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!. (10 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2535
Yirka, B., Ayöz, S., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 10). Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2535
B. Yirka, et al. “Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz, Evrim Ağacı, 10 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2535.
Yirka, Bob. Ayöz, Suat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Danimarkalı Ekip Tek Bir Fiber Optik Kablodan Veri İletim Hızı Rekorunu Kırdı – Saniyede 43 Terabit!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz. Evrim Ağacı, August 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/2535.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close