Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?

Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı? Dermatology
5 dakika
417,879
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Podcast
8:57
Gülfem Akdemir
Seslendiren
42
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Benleri koparmak kansere neden olur! O yüzden sakın kanatmayın, koparmayın, parçalamayın! Hatta benleri cerrahi yöntemle bile aldırmamak lazım, kansere neden olur! Mesela bir bende kıllar varsa, o ben kanserli demektir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Benlerin koparılmasıyla kanser riski arasında doğrudan ilişki kurabilmiş hiçbir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Birçok tıp kurumu bu iddiayı bir çeşit "kocakarı hikayesi" olarak nitelendirmektedir. Konuya şüpheyle yaklaşanlar da bulunmaktadır; ne var ki tatmin edici delillere ulaşılamamıştır.

Benlerin koparılmasının veya cerrahi müdahale sonrasında alınmasının kanser oluşumu ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Hatta doktorlar da beni incelemek için keserek parça alırlar; dolayısıyla kesmenin, yolmanın, parçalamanın benin kansere dönüşmesiyle doğrudan alakası bulunmamaktadır; ancak enfeksiyonel hastalıklardan ötürü yine de, elbette ki hiçbir dokunun zorla parçalanması tavsiye edilmez.

Tüm Reklamları Kapat

İddianın Kökeni

Benlerin tuhaf görünümleri ve çok sayıda beni olan kişilerde deri kanseri olasılığının daha yüksek olması; benlerin koparılmasıyla kanser arasında bir ilişki olduğunun düşünülmesine neden olmaktadır. 

Cerrahların söylediğine göre bu mitin yayılması sebebiyle birçok insan kanser olmaktan korkarak, zaten kanserli olan benlerini aldırmaya yanaşmamışlar ve doktorlara ulaşmamışlardır. Sonrasında benleri, dolayısıyla kanser vücutlarına yayıldığında da iş işten geçmiş olmaktadır. Bir benin tıbbi yöntemlerle alınmasının kansere neden olması mümkün değildir. Zaten kanser, ben henüz alınmadan diğer bölgelere yayılmış olabilir ve ameliyattan sonra bu bölgelerde kanserin oluşumu "yayılma" zannedilebilir. Halbuki bu durumun ameliyat ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Benzer şekilde, sırf bir ben yolundu veya kanadı diye kanser oluşmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sürekli bir ben ile oynanması, parçalanması ve yolunması, vücudun herhangi bir bölgesindeki deriyle sürekli oynanmasında olabileceği gibi, gereğinden fazla bölünmeyi zorlamakta ve kanser riskini az da olsa arttırabilmektedir.

Unutmayınız ki kanser, bölünme döngüsü bozulmuş ve kontrolsüz hale gelmiş olan hücre demektir. Bu sebeple, hele ki kansere neden olabilecek diğer unsurlar da ortamda bulunuyorsa, bir hücrenin her bölünme işlemi, kanserli bir hücrenin yaratılması anlamına gelebilir. Bu kaçınılmazdır ve doğrudan beni kaşımakla bir alakası bulunmamaktadır. Ne var ki bir benin sürekli kaşınması ve yolunması, kanser haricinde birçok enfeksiyona da davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden benlerle oynanmaması tavsiye edilir.

Bilgiler

Benler, deri üzerinde ve altında bulunan melanosit hücrelerinde oluşan, aşırı melanin birikiminden ötürü siyah veya buna yakın renklerde görülen deri hasarlarıdır (lezyon). Her yetişkin bireyde en azından 2-3 tane ben bulunur. Kimi insanda bu ben sayısı yüzlerle ifade edilecek kadar çokken, kimisinde çok fazla sayıda bulunmaz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu benlerin bazıları doğuştan geldiği gibi, bazıları da sonradan, ömür içerisinde oluşabilir. İstatistiki olarak her 100 bebekten 1 tanesi en az 1 adet ben ile doğmaktadır. Ayrıca ömür içerisinde oluşan benlerin çok büyük bir kısmının 20 yaşına ulaşmadan önce oluştuğu bilinmektedir ve 30 yaşından sonra yok oldukları görülebilir. Beyaz tenli gençlerde ortalama 100 civarında ben bulunur ve bu sayı 400'e kadar ulaşabilir.

Henüz bu oluşumun sebepleri net olarak bilinmemektedir; ancak genlerin bu konuda etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin displastik benler genelde vücutta 100 ve daha fazla sayıda bulunur ve genetik olarak aktarılır. Ayrıca genlerdeki telomer uzunluğunun da ben sayısı ile ilgili olduğu tespit edilmiştir (telomerleri daha uzun olanlarda daha fazla ben bulunmaktadır).

Bunun haricinde bilim insanları aşırı morötesi ışın etkisinde kalmanın da buna neden olabileceğini ileri sürmüşlerdir. Örneğin vücudunda 100'den fazla displastik ben bulunan bireylerin güneş görmeyen bölgelerinde bu benlerden bulunmamaktadır. Benzer şekilde oluşan çiller, genelde sadece yüz, kol ve güneş gören diğer bölgelerde oluşmaktadır. Mor ötesi ışınların etkisi halen tam olarak ispatlanamamıştır; ancak etkisi olduğu düşünülmektedir. Son olarak hormonal değişimlerin de, özellikle hamilelik döneminde ben oluşumunu arttırabileceği bilinmektedir.

Kanserin ABCDE'si: Benler, Kanserin Habercisi Olabilir!

Benlerin birçok farklı tipi bulunmaktadır. Benleri konumlarına göre sınıflandırabileceğimiz gibi, renklerine, davranışlarına ve biçimlerine göre de sınıflandırmak mümkündür. Ancak benlerle ilgili asıl önemli olan, iyi huylu veya kötü huylu olmalarıdır. Çünkü benlerin yolunması kanseri tetiklemiyor olsa da, benlerin kendileri, yani melanin dağılımındaki anormallikler kanserin habercisi olabilmektedir. Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir.

Deri Kanserinin ABCDE'si denen bir yöntemle benlerinizle ilgili kanser kuşkularınızı test edebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

  • ben yapısı asimetrik ise (Asymmetric),
  • sınırları pürüzlüyse (Border),
  • rengi değişiyorsa (Color),
  • çapı giderek artıyorsa (Diameter) ve
  • benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.

Çünkü bu özellikteki benler kanserli olabilirler ve anında müdahale edilmezse kısa sürede deri kanserine yol açabilirler. Ancak doktor tanısı olmadan kesin yargılara varmak asla doğru değildir.

Eğer kötü huylu bir ben tespit edilecek olursa, doktorun kararına göre ben vücuttan alınabilir. Bunun kararı biyopsi yapılarak alınır. Yani benden ufak bir parça alınıp analiz edilir ve kanserli olup olmadığına karar verilir. Benin alınması genellikle keserek alma şeklinde veya lazerle yapılmaktadır. Ancak bu yöntemler benin tipine ve konumuna göre değişebilir, bunun kararını verecek olan doktorlardır. 

Kıllı Benler!

Üzerinden kıl çıkan benlerin kanserle yine doğrudan bir alakası bulunmamaktadır. Bu tip benler de gerek görülürse alınabilirler. Bu tür benlerle ilgili mitlerin yayılmasının nedeni, kıl köküne biriken mikropların benin iltihaplanmasına neden olabilmesidir. Yine yukarıda açıkladığımız gibi bu benler de kendiliğinden kanserli hale dönüşebilirler; ancak bunun kıllarla bir ilgisi bulunmamaktadır.

Uyarıyoruz: Benlerle Oynamayın!

Benlere yapacağınız fiziksel bir müdahale ile kanseri tetiklemeniz neredeyse imkansızdır. Kimi zaman, beninizin yolunması sonucu oluşan yara içerisinde edindiğiniz bir virüs veya bakteri belki kanseri tetikleyebilir; ancak bu bir tesadüftür ve vücudun herhangi bir yerinde de meydana gelebilir. Dolayısıyla benlerin yolunmasının kanserle bir alakası bulunmaz.

Ancak tabii ki yolunan her doku gibi yoğun miktarda melanosit hücrelerinden oluşan benleri yolmak, birçok diğer enfeksiyonel hastalığı tetikleyebilir. Bu yüzden benlerinize fazla dokunmamanız, kaşımamanız ve yolmamanız tavsiye edilir; ancak kanser korkusuna kapılarak benlerinize her değdiğinizde rahatsızlık duymanıza da gerek yok. Ayrıca yukarıda saydığımız ABCDE dahilinde bir değişim görüyorsanız, acilen doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 59
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 15
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Bilim Budur! 10
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Üzücü! 4
  • Korkutucu! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 20:26:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1228

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?. (16 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1228
Bakırcı, Ç. M. (2013, May 16). Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1228
Ç. M. Bakırcı. “Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1228.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 16, 2013. https://evrimagaci.org/s/1228.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close